Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
1
Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η Gredit Suisse, ανακοίνωσε ότι μέχρι τώρα έχει καταβάλει σε 3.700 πελάτες της αποζημιώσεις συνολικού ύψους 150 εκατ. ελβετικών φράγκων για τις ζημιές που υπέστησαν από τις «εμπιστευτικές» πληροφορίες που πήραν από την τράπεζα. Συγκεκριμένα, οι πελάτες αυτοί πείσθηκαν από τους «ενήμερους» αναλυτές- υπαλλήλους της Gredit Suisse και επένδυσαν σε χαρτιά της Lehman Brothers. Οι «ενήμεροι» τραπεζικοί παρουσίαζαν τα χαρτιά της αμερικανικής επιχείρησης πολύ ισχυρά και κερδοφόρα. Όπως είναι γνωστό, η Lehman Brothers χρεοκόπησε στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008 και οι δυστυχείς επενδυτές έχασαν τα χρήματά τους. Η ελβετική τράπεζα πληρώνει τώρα αποζημιώσεις στα θύματα και φαίνεται ότι και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες θα υποχρεωθούν να πληρώσουν για τις «επενδυτικές ευκαιρίες» που προσέφεραν στους πελάτες τους. Το ωραίο είναι ότι χρεοκοπημένες αμερικανικές χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να δίνουν προβλέψεις, τιμές-στόχου για εισηγμένες μετοχές επιχειρήσεων, αναλύσεις και επενδυτικές συμβουλές, όταν δεν μπόρεσαν να προβλέψουν τα δικά τους χάλια. Φτάνουν στο έσχατο άκρο της θρασύτητας. Δεν φταίνε όμως αυτοί. Φταίνε οι επενδυτές που τους εμπιστεύονται και τα ΜΜΕ που δημοσιοποιούν τις «προβλέψεις» τους. Το συμπέρασμα είναι ότι οι επενδυτές πρέπει να προσέχουν πολύ και να μην πέφτουν θύματα των επενδυτικών συμβούλων των τραπεζών.
2
Για να εκτιμήσουν οι αναγνώστες μας την εγκυρότητα των προβλέψεων των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών εταιρειών, θα σας αναφέρω ένα άλλο παράδειγμα. Η «έγκυρη» JP Morgan Chase & Co περίπου προ δύο μηνών σε έκθεση των αναλυτών της είχε προβλέψει ότι η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου θα έφτανε στο 1,34 (1 ευρώ = 1,34 δολάρια) μέχρι το τέλος του 2009. Και έναντι της στερλίνας στο 1,43 (1 στερλίνα = 1,43 δολάρια). Ήδη, και ενώ βρισκόμαστε ακόμη στον Μάιο, η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου έφτασε στις 19 Μαΐου στο 1,36 και η ισοτιμία στερλίνας / δολαρίου στο 1,55 με τάσεις περαιτέρω υποχώρησης του δολαρίου. Μετά το κάζο αυτό των προβλέψεών της η JP Morgan αναγκάστηκε να προβεί σε αναθεώρηση των προβλέψεών της. Εκτιμά ότι η πορεία του δολαρίου μέχρι το τέλος του 2009 θα είναι αρνητική έναντι του ευρώ, της στερλίνας και του γιεν. Και την αρνητική πορεία του αμερικανικού νομίσματος την αποδίδει στις ενδείξεις ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, γεγονός που ενθαρρύνει τους επενδυτές να τοποθετηθούν σε τίτλους (ομόλογα) άλλων χωρών περισσότερο αποδοτικούς. Οι νέες προβλέψεις της JP Morgan είναι ότι το δολάριο θα υποχωρήσει στο 1,45 έναντι του ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, έναντι της στερλίνας στο 1,58 και έναντι του γιεν στα 90, δηλαδή 1 δολάριο = 90 γιεν (η ισοτιμία στις 19/5/2009 ήταν 1 δολάριο = 96,18 γιεν). Αλλά και με τις αναθεωρημένες αυτές προβλέψεις πάλι θα διαψευστούν οι αναλυτές της JP Morgan. Δυστυχώς η ισοτιμία του δολαρίου κινείται εντελώς ανορθόδοξα και επηρεάζεται και από εξωοικονομικά γεγονότα.
3
Οι αμερικανικές τράπεζες και λοιπές χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις είναι γνωστό ότι έλαβαν πακτωλό χρημάτων από το Δημόσιο με τα πλουσιοπάροχα πακέτα στήριξης των Προέδρων Μπους και Ομπάμα. Και ανέλαβαν την υποχρέωση να περιορίσουν τις αποδοχές των ανωτάτων στελεχών τους, καθώς και άλλες δευτερεύουσες «δεσμεύσεις» απέναντι στο αμερικανικό Δημόσιο και τη FED. Ήδη οι γνωστές μας Goldman Sachs και JP Morgan ζήτησαν από τη FED την άδεια να επιστρέψουν τα κρατικά χρήματα που πήραν, ύψους 20 δισ. δολαρίων. Η κίνηση αυτή των δύο κολοσσιαίων τραπεζών, καθώς και η παρόμοια της American Express που προηγήθηκε, αποβλέπει στο να πείσει τις αγορές ότι έχουν βελτιώσει την οικονομική τους ισχύ. Έτσι ευελπιστούν ότι θα αρχίσουν πάλι να πωλούνται τα χαρτιά τους σε ικανοποιητικές τιμές. Πέραν αυτού, θέλουν να αποδεσμευτούν από τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν όταν έκαναν χρήση των διευκολύνσεων του «σχεδίου στήριξης» και κυρίως εκείνο που τους καίει είναι να ελευθερωθούν από τους περιορισμούς στις αποδοχές του προσωπικού (στασιμότητα των τακτικών αποδοχών, κατάργηση ή περιορισμός των μπόνους κ.λπ.). Οι «Financial Times», που δημοσιεύουν την είδηση, προβλέπουν ότι σίγουρα η FED θα κάνει δεκτές τις αιτήσεις των τριών παραπάνω πιστωτικών ιδρυμάτων και στο μέλλον θα μπορούν τα στελέχη τους να εισπράττουν τα πλούσια μπόνους και να αυξήσουν τις αστρονομικές τακτικές αποδοχές τους. Και εσύ φορολογούμενε, «σκάβε και σώπα».