Βάζουν διλήμματα…

Όλα αυτά ενώ ο κίνδυνος της αποχής (μεγαλύτερη από κάθε προηγούμενη φορά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) είναι κάτι περισσότερο από ορατός και ρίχνει βαριά τη σκιά του στο πολιτικό σκηνικό. Στη Ρηγίλλης υπό το φως των δημοσκοπήσεων, που δείχνουν να παγιώνεται διαφορά της τάξης του 3-4% υπέρ του ΠΑΣΟΚ χαμηλώνουν τον πήχη και σημειώνουν ότι στις 7 Ιουνίου δεν κρίνεται η κυβέρνηση. Ενώ κεντρικό δίλημμα της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος θα είναι: «Υπευθυνότητα ή λαϊκισμός;». Πρώτα απʼ όλα πάντως πρέπει να καταφέρουν να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους, καθώς η συσπείρωση συνεχίζει να κινείται σε ανησυχητικά χαμηλά ποσοστά. Στην αντίπερα όχθη στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι τέτοιο που θα σημάνει ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και με βάση αυτό σχεδιάζουν κινήσεις για την επόμενη ημέρα. Στις οποίες περιλαμβάνεται και αίτημα για εθνικές εκλογές, τις οποίες ούτως η άλλως αναμένουν το προσεχές φθινόπωρο. «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;» το δίλημμα του Γ. Παπανδρέου. Στο ΚΚΕ δίνουν τριμέτωπο αγώνα (και με σποτ στην τηλεόραση) κατά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Με την Αλέκα Παπαρήγα να τονίζει ότι το κόμμα της είναι το μόνο που δεν κάνει «εμπόριο ελπίδων» και «λαθρεμπόριο ψήφων».

Εκλογές χωρίς… έκτακτες παροχές δεν νοούνται. Έτσι, τις τελευταίες ημέρες οι αρμόδιοι υπουργοί ανακοίνωσαν ενισχύσεις 1,2 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πακέτο 250 εκατ. σε δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς κ.α. για αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού, προσλήψεις ανέργων στους δήμους κ.λπ.

Περί διαδοχής

ΚΑΙ μέσα σ’ όλα, στην κυβερνητική παράταξη άνοιξε εκ νέου η συζήτηση για τη διαδοχολογία, τη μετα-Καραμανλή εποχή. Αφορμή σειρά εκδηλώσεων που τροφοδοτούν σενάρια και εικασίες. Πρώτον, η ομιλία του Αντ. Σαμαρά στο Ινστιτούτο «Κ. Καραμανλής» με την παρουσία κυβερνητικών στελεχών και δεκάδων βουλευτών για τα οποία τα Μέσα Ενημέρωσης έσπευσαν να πουν περί «αρχηγικής εμφάνισης» και «μηνύματος για την επόμενη ημέρα». Στο κλίμα της διαδοχολογίας εντάχθηκε και εκδήλωση που οργανώνουν μεθαύριο νυν και πρώην υπουργοί για να τιμήσουν τον Γ. Βαρβιτσιώτη που αποχωρεί από την ενεργό πολιτική δράση. Παράλληλα άλλα στελέχη (Γιαννάκου, Νάκος κ.α.) δηλώνουν δημόσια ότι ο Κ. Καραμανλής πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία ακόμη και μετά από ήττα στις εθνικές εκλογές. Η φιλολογία αυτή κάθε άλλο παρά βοηθά την προεκλογική εκστρατεία και την προσπάθεια για μεγαλύτερη συσπείρωση.

Σκάνε βόμβες

ΜΠΟΡΕΙ να ήταν κάτι που αναμενόταν, ωστόσο οι εξελίξεις στην υπόθεση της Ζήμενς έσκασαν σαν βόμβα. Ο Μιχ. Χριστοφοράκος, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της εταιρείας, δεν παρουσιάσθηκε στον ανακριτή να απολογηθεί, δηλώνοντας ότι βρίσκεται στο Μόναχο για λόγους υγείας. Ο ανακριτής εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης, ενώ βοούν τα σενάρια που τον θέλουν να μην επιστρέφει ξανά στην Ελλάδα και να ζητάει να δικαστεί στη Γερμανία. Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Πρ. Μαυρίδης, πρώην γενικός διευθυντής, ενώ ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους αφέθηκε άλλο διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας. Στο μεταξύ ο εκ των κατηγορουμένων Γ. Σκαρπέλης, πρώην στέλεχος του ΟΤΕ, κατέθεσε μήνυση κατά του ανακριτή κατηγορώντας τον για «παράβαση καθήκοντος» και «κατάχρηση εξουσίας»! Αίσθηση προκάλεσε επίσης και η άσκηση ποινικών διώξεων κατά παντός υπευθύνου για σωρεία κακουργημάτων και πλημμελημάτων από τον εισαγγελέα που ερεύνησε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Απιστία σε βάρος του Δημοσίου, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ηθική αυτουργία, πλαστογραφία κ.α. Η προσωποποίηση των κατηγοριών θα γίνει τις προσεχείς ημέρες, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορά τους επικεφαλής της Μονής Εφραίμ και Αρσένιο, αλλά και συμβολαιογράφους, κρατικούς αξιωματούχους κ.α.

Οριακές καταστάσεις

ΣΕ οριακό σημείο η κόντρα Θ. Πάγκαλου και ΚΚΕ. Η Αλέκα Παπαρήγα καταγγέλλει συκοφαντία και «επίθεση λάσπης» από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και καλεί τον κ. Πάγκαλο να προσκομίσει στοιχεία για τις καταγγελίες του. Διαφορετικά, απομένει ο δρόμος της Δικαιοσύνης… Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός δηλώνει ότι αν τον μηνύσει ο Περισσός θα ζητήσει άρση της ασυλίας του προκειμένου να δικαστεί. «Απειλεί» δε ότι αν δεν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες του περί εμπλοκής του ΚΚΕ στην εταιρεία «Γερμανός» θα παραιτηθεί και θα αποχωρήσει από την πολιτική ζωή της χώρας! Μεγάλα λόγια. Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τον διμέτωπο αγώνα του: «Κάθε ψήφος πέραν του δικομματισμού είναι χρήσιμη, κάθε ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτελεσματική και επικίνδυνη για το σύστημα» το βασικό του «μότο». Δεν απέφυγε πάντως και τις αιχμές κατά του ΚΚΕ, λέγοντας ότι το κόμμα του δεν έχει επιχειρήσεις.

ΤΟ πρώτο διαπιστωμένο κρούσμα της νέας γρίπης στην Ελλάδα σήμανε συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο ασθενής, ένας 19χρονος που σπουδάζει στις ΗΠΑ, βρίσκεται υπό ειδικό καθεστώς στο Σισμανόγλειο όπου παρακολουθείται η πορεία της ασθένειας. Ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος επέστρεψε εσπευσμένως από την Ελβετία και σε δηλώσεις του διαβεβαίωσε ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας και πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

ΤΡΙΒΕΣ στο μεταξύ προκαλεί η συμφωνία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, βάσει της οποίας έλληνας και τούρκος στρατηγός θα εναλλάσσονται στη διοίκηση της βάσης της Συμμαχίας στη Λάρισα. Αυτό μετά την απόφαση του ΝΑΤΟ να καταργήσει τη βάση στο Εσκί Σεχίρ. Η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της ορθότητας της πολιτικής της, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν με σκληρές ανακοινώσεις.


Σχολιάστε εδώ