Ασανσέρ τα ποσοστά!

Έτσι το συνολικότερο κλίμα που διαμορφώνεται δύο εβδομάδες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουνίου συνοψίζεται στα εξής:

• Αυτήν τη στιγμή η υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφορά φαίνεται να διαμορφώνεται γύρω στις 3 μονάδες (2,8-3%). Και αυτό το ποσοστό τις τελευταίες μέρες παρέμενε σταθερό.

• Πάντως τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων δείχνουν καθηλωμένα γύρω στο 30% (για το ΠΑΣΟΚ) και γύρω στο 27-28% (για τη ΝΔ). Και η εκτίμηση είναι ότι το συνολικό ποσοστό του δικομματισμού θα περιοριστεί γύρω στο 65-67% τελικά.

• Αυτό εν πολλοίς οφείλεται και στα χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης των δύο μεγάλων κομμάτων, με χαμηλότερο της ΝΔ (γύρω στο 60%) και υψηλότερο του ΠΑΣΟΚ (γύρω στο 70%). Και σʼ αυτά τα χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης θα πρέπει να αποδοθεί και η πόλωση που έχουν επιλέξει και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν τους οπαδούς τους, οι οποίοι πάντως δεν δείχνουν πρόθυμοι να… βγουν απʼ το κλίμα «χαλάρωσης» που έχουν επιλέξει.

• Αισθητά ανεβαίνουν τα ποσοστά αποχής. Και ίσως η αποχή (όπως «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» επεσήμανε ήδη απʼ την περασμένη Κυριακή) να αποβεί ο καθοριστικός παράγοντας αυτών των ευρωεκλογών. Ενώ το ποσοστό συμμετοχής κυμαινόταν λίγο πάνω από 80% (82% στην τελευταία δημοσκόπηση της RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ»), τώρα βρίσκεται γύρω στο 70% με αισθητή τάση περαιτέρω μείωσης. Η δε εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι τελικά το ποσοστό της αποχής θα έχει μπροστά το «4», δηλαδή θα ξεπεράσει το 40%!

• Ενδεικτική του κλίματος είναι και η αύξηση της αδιευκρίνιστης ψήφου, που από 12% περίπου έχει φτάσει γύρω στο 14%. Και η εκτίμηση είναι ότι αυτή η αδιευκρίνιστη ψήφος «κρύβει» και αποχή…

• Υπάρχει ένα κρίσιμο 5-6% ψηφοφόρων της ΝΔ του 2007, που δεν έχει στραφεί σε άλλα κόμματα, αλλά επιμένει να αυτοπροσδιορίζεται στις περιοχές του «Δεν γνωρίζω – δεν απαντώ», του «αναποφάσιστος» ή της αποχής. Και απʼ το αν η κυβερνώσα παράταξη θα καταφέρει να κινητοποιήσει αυτό το ποσοστό ή έστω ένα σοβαρό τμήμα του, θα εξαρτηθούν πολλά. Ίσως αυτό το ποσοστό και η -τελική- συμπεριφορά του να κρίνουν επίσης πολλά…

Ανεβαίνει ο Καραμανλής
– πέφτει ο Γιώργος…

Ένα αισιόδοξο μήνυμα για τη ΝΔ είναι η (σε σύγκριση με το κλίμα των προηγούμενων ημερών) άνοδος του Κ. Καραμανλή, σε αντίθεση με μια σοβαρή πτώση του Γ. Παπανδρέου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στη δημοσκόπηση της RASS πριν από μία εβδομάδα στο «ισοζύγιο» δημοφιλίας ο Γ. Παπανδρέου προηγούνταν κατά περίπου 5 μονάδες, τώρα έχει περάσει μπροστά ο Καραμανλής κατά 2 μονάδες, ενώ έχει αυξηθεί η υπέρ του διαφορά στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Και θεωρείται δεδομένο ότι στην τελική ευθεία προς την 7η Ιουνίου το «χαρτί» του Κ. Καραμανλή θα αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο απʼ τη ΝΔ Έτσι για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2007 ο Καραμανλής ξεκίνησε να μιλά και σε ανοιχτές συγκεντρώσεις.

Πέφτουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ,
ΛΑΟΣ, ανεβαίνουν Οικολόγοι και οι άλλοι «μικροί»

Ένα άλλο σοβαρό στοιχείο των τελευταίων ημερών είναι η πτώση των μικρότερων κομμάτων, με πιο αισθητή την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, πλην των Οικολόγων που εμφανίζουν εντυπωσιακή άνοδο. Επίσης άνοδο εμφανίζουν και μικρότερα κόμματα («Δράση», Παπαθεμελής, άλλα οικολογικά σχήματα, Λεβέντης, Βεργής κ.ά.).

Συγκεκριμένα οι τάσεις διαμορφώνονται, σε δημοσκόπηση που έγινε από τη Δευτέρα μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, ως εξής:

• Το ΚΚΕ γύρω στο 7%, από περίπου 8%.
• Ο ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο 5,4 – 5,5%, από 7,7%.
• Ο ΛΑΟΣ λίγο πάνω από 5%, έναντι 5,3%.
• Οι Οικολόγοι – Πράσινοι στο 5,5%, από 3,6%.
• Η Δράση του Στ. Μάνου γύρω στο 1%.
• Το Μακεδονικό Μέτωπο των Παπαθεμελή – Ζουράρι κοντά στο 1%.
• Ο Βεργής λίγο κάτω από 1%.
• Η Ένωση Κεντρώων του Β. Λεβέντη πάνω από 0,5%.
• Οι Κυνηγοί κοντά στο 1%.

Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο που τονίζει έμπειρος αναλυτής δημοσκοπήσεων είναι το εξής:

• Απʼ την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ ευνοούνται σχεδόν αποκλειστικά οι «Οικολόγοι», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από μεγάλη δημοσκοπική έκπληξη που ήταν πριν από λίγους μήνες τώρα κοντεύει να προσεγγίσει τα ποσοστά των ευρωεκλογών του 2004!

Οι εκτιμήσεις Ρηγίλλης
και Ιπποκράτους

Στη ΝΔ επικρατεί τις τελευταίες μέρες μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τελικά θα αυξηθεί η πολύ χαμηλή συσπείρωση του κόμματος και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «ανατροπές». Δεν διευκρινίζουν ωστόσο αν με το «ανατροπές» εννοούν ότι μπορούν να διεκδικήσουν την πρώτη θέση (κάτι που αυτήν τη στιγμή φαίνεται απίθανο) ή να ελαχιστοποιήσουν τη διαφορά και μέχρι ποιο ποσοστό…

Αναγνωρίζουν ότι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και ότι τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα για το κόμμα τους.

Εκτιμούν ότι ακόμα μια διαφορά 4 και κάτω μονάδες υπέρ του ΠΑΣΟΚ είναι ένα διαχειρίσιμο αποτέλεσμα.

Και… φοβούνται τις γκάφες που μπορεί να γίνουν έως και την τελευταία στιγμή, καθώς είναι γενικά επιρρεπείς σε γκάφες. Σʼ αυτά τα πλαίσια στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής έγιναν «συστάσεις» στη Μαριέττα Γιαννάκου για τις τηλεοπτικές και εν γένει εμφανίσεις της.

Πάντως πιστεύουν ότι κέρδισαν την πρώτη μάχη των τηλεοπτικών σποτ και με το πολυσυζητημένο με τα «πράσινα παπαγαλάκια» (επισημαίνουν εδώ την αμήχανη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και των φιλικών του ΜΜΕ και δημοσιογράφων…), καθώς επίσης και την πρώτη μάχη της προπαγάνδας, λόγω των αρνητικών αντιδράσεων σχετικά με το «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» του Γ. Παπανδρέου…

Και φυσικά θα αξιοποιήσουν στο έπακρο και στο εναπομένον διάστημα μέχρι τις εκλογές τον Κ. Καραμανλή.

Στην Ιπποκράτους μιλάνε για νίκη με ποσοστό πάνω από 3%, ενώ θεωρούν ότι η πρωτιά τους είναι «κλειδωμένη».

Πάντως απʼ το στενό επιτελείο του Γιώργου διατυπώνεται η εξής «περίεργη» εκτίμηση:

– Το καλύτερο αποτέλεσμα θα είναι μια νίκη με διαφορά περί το 3%. Διότι αν η διαφορά είναι 4-5 μονάδες, τότε μπορεί να εγερθεί στη ΝΔ θέμα διαδοχής, ενώ τον Γιώργο τον συμφέρει να πάει με αντίπαλο τον Καραμανλή κι όχι έναν άλλο που δεν θα έχει φθαρεί στις εκλογές…

Παραδέχονται ωστόσο ότι αν η διαφορά είναι κάτω από 3 μονάδες και κυρίως αν είναι αρκετά κάτω από 3 μονάδες, τότε ο Γιώργος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα…

Ενώ και παρά τα όσα λένε δημοσίως, δέχονται ότι οι πρώτες επικοινωνιακές μάχες κερδήθηκαν απʼ τη ΝΔ…

Τέλος, παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με πλούσια εμπειρία από εκλογικές αναμετρήσεις, κάνει τα εξής προγνωστικά:

• ΠΑΣΟΚ 37%.
• ΝΔ 34,5%.
• ΚΚΕ 8,5%.
• ΣΥΡΙΖΑ 6,5-7%.
• ΛΑΟΣ 5,5%.
• Οικολόγοι 6%.

Δημοσκοπήσεις
ή… χειραγωγήσεις;

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο-παρέμβαση γύρω απʼ τις δημοσκοπήσεις και τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται απʼ τα ΜΜΕ έκανε πρόσφατα ο γνωστός αναλυτής Γ. Λούλης.

Κυρίως ασκεί κριτική στο πρόσφατο εύρημα, να δίνουν ορισμένες εταιρείες δημοσκοπήσεων «εκτίμηση αποτελέσματος» αντί της πρόθεσης ψήφου, με αυθαίρετη αναγωγή αναποφάσιστων και να κάνουν «πρόβλεψη» ακόμα και για το αν με βάση αυτήν την «εκτίμηση» θα υπάρξει αυτοδυναμία, ακόμα και το πόσες έδρες θα πάρει το κάθε κόμμα!

Και σʼ αυτό στηλιτεύει και τις εταιρείες, αλλά και τα ΜΜΕ που –επί της ουσίας– κάνουν παιχνίδι εντυπώσεων, ενδεχομένως και χειραγώγησης.

Χαρακτηριστικά επισημαίνει μεταξύ άλλων:

• «Άρα η όποια κατανομή κάνουν οι εταιρείες στην αδιευκρίνιστη ψήφο, με την όποια μέθοδό τους, κινείται όλο και περισσότερο στη σφαίρα της αυθαιρεσίας που περιβάλλεται τον μανδύα της “επιστημονικότητας”.

“Αυτοί” υποτίθεται ότι “ξέρουν”. Και εμείς (οι υπόλοιποι) οφείλουμε να τους πιστέψουμε, χωρίς να έχουμε τα δεδομένα για να κρίνουμε τα όσα φιλόδοξα διατείνονται»…


Σχολιάστε εδώ