Απώλειες 20% από τον τουρισμό!

Κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες εκτιμούν ότι το 2010 θα είναι η χειρότερη χρονιά για την οικονομία, ενώ τοποθετούν το ποσοστό της πτώσης του τουρισμού στο 12-18% σε σύγκριση με πέρυσι.

Ωστόσο, η πτώση διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή. Μικρότερη μείωση του τουριστικού ρεύματος θα έχουμε στα νησιά του Ιονίου και στα παράλια της δυτικής Ελλάδας. Αυτό οφείλεται -σύμφωνα με έγκυρους παράγοντες του χώρου- στο γεγονός ότι είναι πιο προσιτοί οι ναύλοι για τα Επτάνησα σε σχέση με εκείνους προς τα νησιά του Αιγαίου. Επίσης, οι τιμές στα Κυκλαδονήσια ήταν πέρυσι εξαιρετικά «φουσκωμένες», με αποτέλεσμα οι τουρίστες να τα… αποφεύγουν φέτος, μια και το «κονδύλι» που έχει υπολογίσει ο καθένας για τις διακοπές του είναι περιορισμένο.

Από τη γενικότερη πτώση που αναμένεται να πλήξει φέτος τα νησιά του Αιγαίου φαίνεται ότι θα… διασωθούν κάπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως, ενώ τα πιο γνωστά νησιά που μέχρι τώρα ήταν οι «πόλοι έλξης» για τους ξένους, η Μύκονος και η Σαντορίνη, θα περάσουν φέτος… δύσκολες ώρες… Από τις δυσκολότερες της ιστορίας τους…

Πέραν όμως αυτών, η μείωση του τουριστικού προϊόντος οφείλεται σε δύο βασικές παραμέτρους:

1. Στις μειώσεις στην τιμή των καταλυμάτων και των δωματίων που έχουν δώσει για φέτος στους tour operators οι ξενοδόχοι, η οποία όμως εξισορροπείται κάπως με την κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων στη χώρα μας και από τη μείωση του ΦΠΑ για τις υπηρεσίες τουρισμού στην Κύπρο.

2. Στον περιορισμό των χρημάτων που θα διαθέσει ο κάθε τουρίστας, μια και φέτος δεν έχει κανένας την… πολυτέλεια για σπατάλες και για… οικονομική χαλαρότητα στις διακοπές του.

Συνολικά η τελική απώλεια από το τουριστικό προϊόν υπολογίζεται στο 20% σε σχέση πάντα με τα περυσινά δεδομένα.

Όσον αφορά αυτά που λέγονται, ότι δηλαδή δίνονται κίνητρα για να ανέβει ο εσωτερικός τουρισμός, αυτά έχουν μεν βάση αλλά δεν… διορθώνουν τίποτα, γιατί τους μήνες που κάνουν διακοπές οι Έλληνες (Ιούλιο – Αύγουστο) κάνουν και οι ξένοι. Ο στόχος των επιχειρηματιών του τουρισμού και η οικονομική τους στήριξη προέρχεται από τις κρατήσεις που έχουν για Μάιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Αν θέλουν οι αρμόδιοι να βοηθήσουν τον τουρισμό με εγχώριους τουρίστες, ας βρουν τρόπο να τους κατευθύνουν ή να τους προσανατολίσουν σε… πρόωρες ή… όψιμες διακοπές. Γιατί με τα σημερινά δεδομένα οι «ενέσεις» που περιμένουμε από τους έλληνες τουρίστες μάλλον θα είναι δώρον – άδωρον…

Εκείνο πάντως που πραγματικά αποτελεί αξιοσημείωτο γεγονός και δείχνει πόσο έχουν επηρεάσει τους αμερικανούς τουρίστες τα γεγονότα του Δεκέμβρη, είναι το γεγονός ότι η μείωση της κίνησης στα κρουαζιερόπλοια από τις ΗΠΑ που περιλαμβάνουν και ελληνικά λιμάνια στις κρουαζιέρες τους, έχει φθάσει στο 50%! Δηλαδή οι μισοί τουρίστες από τις ΗΠΑ που προτιμούν τις κρουαζιέρες στη Μεσόγειο γυρίζουν την… πλάτη στην Ελλάδα… Ήτανε που ήτανε… στραβό το κλήμα, ήρθαν και τα γεγονότα του χειμώνα και το απόκαναν…


Σχολιάστε εδώ