Από 6.000 μέχρι 7.000 ευρώ η «ταρίφα» των δουλέμπορων για κάθε λαθρομετανάστη

Επικερδής, διεθνής και μεγάλη σε εύρος «επιχείρηση» είναι η διακίνηση λαθρομεταναστών. Μια «επιχείρηση» που ουσιαστικά διασφαλίζει τη λαθραία μετάβαση κάποιων ανθρώπων από φτωχές και υπανάπτυκτες χώρες σε άλλες που μπορούν ίσως να τους παράσχουν μια καλύτερη ζωή.

Το «πακέτο» για τη διακίνηση λαθρομεταναστών από το Πακιστάν στην Ελλάδα είναι 6.000-7.000 ευρώ το κεφάλι και περιλαμβάνει τα… μεταφορικά έξοδα, το λάδωμα πακιστανών και τούρκων συνοροφυλάκων, τούρκων και ελλήνων αστυνομικών και τούρκων και ελλήνων λιμενικών! Αν ο λαθρομετανάστης καταφέρει και φτάσει μόνος του στα τουρκικά παράλια, τότε για να τον… περάσουν απέναντι στην Ελλάδα, πληρώνει 1.500-2.000 ευρώ.

Οι λαθρομετανάστες που έρχονται στη χώρα μας παραλαμβάνονται από ντόπιους ή ομοεθνείς τους δουλέμπορους που ζουν εδώ και κλείνονται σε απομονωμένα σπίτια ή σε υπόγεια (σ.σ.: όπως εκείνο που είχε εντοπιστεί στον Ασπρόπυργο). Για όποιον πληρώνονται τα συμφωνηθέντα χρήματα, τον αφήνουν και φεύγει. Από τη στιγμή εκείνη το «κύκλωμα» δεν έχει καμιά ευθύνη για την τύχη του λαθρομετανάστη. Αν κάποιος δεν πληρώσει, τον αφήνουν να… σαπίσει στο υπόγειο, όπου τρελαίνεται. Όλοι όμως βρίσκουν κάποιον να τους πληρώσει τα «λύτρα» ή το «κόμιστρο», γιατί αν ο λαθρομετανάστης δεν έχει συγγενή εδώ που να εγγυηθεί ότι θα πληρωθεί το τίμημα, δεν έρχεται.

Οι δουλέμποροι δηλαδή δουλεύουν εκ του ασφαλούς, γιατί έχουν στα χέρια τους τον… εγγυητή.

Στον Πειραιά υπάρχουν ναυτιλιακές εταιρείες που διαθέτουν διάφορα «σαπάκια» ειδικά γι’ αυτήν τη δουλειά. Μάλιστα οι λαθρομετανάστες, στην αργκό του λιμανιού, αποκαλούνται «κατσίκια» και οι πλοιοκτήτες που κάνουν τέτοιες… μεταφορές λέγονται «κατσικάδες»… Υπολογίζεται ότι αν ένα πλοίο μεταφέρει 300 λαθρομετανάστες και πάνω, ο πλοιοκτήτης του έχει κάνει γερή… μπάζα!

Αυτές τις μέρες ένα πλοίο 40 χρόνων που κάνει γι’ αυτήν τη δουλειά το παζαρεύουν τρεις-τέσσερις «περίεργοι» τύποι από την εταιρεία που το έχει, η οποία έχει γραφείο στην πλατεία Λουδοβίκου!

Υπολογίζεται ότι στους 100 λαθρομετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα, οι ελληνικές αρχές συλλαμβάνουν μόνο τους 10! Πάντως, τελευταία, πολλοί λαθρομετανάστες ζητούν μόνοι τους να απελαθούν στην πατρίδα τους, γιατί εδώ δεν βρίσκουν δουλειά. Έτσι πάνε ομαδικά στις πρεσβείες τους (Πακιστάν, Ινδία κ.λπ.) και ζητούν να τους προμηθεύσουν ταξιδιωτικά έγγραφα για να φύγουν.

Υπάρχει όμως και κύκλωμα γνωστών δικηγόρων που εκμεταλλεύονται τους λαθρομετανάστες. Το κύκλωμα αυτό παρακολουθεί ποιοι λαθρομετανάστες παθαίνουν εργατικό ατύχημα, χτυπάνε σε τροχαίο κ.λπ. και αναλαμβάνουν να τους βγάλουν τις αποζημιώσεις που αντιστοιχούν σε κάθε περίπτωση. Τα λεφτά που παίρνουν είτε τα μοιράζονται μαζί τους είτε κρατάνε το 40%!

Επίσης, η Αστυνομία γνωρίζει ποιοι από τους λαθρομετανάστες είναι μικρέμποροι και πουλάνε διάφορα είδη στα φανάρια, αλλά δεν τους συλλαμβάνει γιατί αν τους πιάσει όλους δεν θα έχει πού να τους βάλει! Από τη στιγμή λοιπόν που δεν απειλούν να κάνουν κακό σε κανέναν, τους αφήνει.


Σχολιάστε εδώ