Απέκλεισαν τους «Ανανεωτές» από την προεκλογική εκστρατεία

Τα πράγματα έχουν φθάσει σε οριακό σημείο, έτσι που στελέχη να λένε χαρακτηριστικά ότι «το τοπίο δεν θα είναι το ίδιο μετά τις ευρωεκλογές», πόσω μάλλον αν το αποτέλεσμα δεν θα είναι θετικό για το κόμμα.

Η στρατηγική που ακολουθεί η πλειοψηφία έχει εξοργίσει έναν σημαντικό αριθμό στελεχών που καταγγέλλουν ότι πλέον το κέντρο των αποφάσεων έχει μετακινηθεί από τον ΣΥΝ στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στηλιτεύουν τη βουλιμία της ηγετικής ομάδας να πάρει στα χέρια της όλες τις εξουσίες, αγνοώντας πλήρως τις απόψεις της «αντίπαλης πλευράς». Στο πλαίσιο αυτό εντάσσει η πλευρά των Ανανεωτών και τον αποκλεισμό των στελεχών της από την προεκλογική εκστρατεία, ακόμη και του Φ. Κουβέλη, ενός ιστορικού στελέχους, που τον έστειλαν να μιλήσει σε δυο-τρεις… υποβαθμισμένες εκδηλώσεις. Εννοείται ότι οι Ανανεωτές ακόμη δεν έχουν «χωνέψει» το γεγονός ότι έμεινε εκτός εκλόγιμων θέσεων ο Δ. Παπαδημούλης, το οποίο χαρακτηρίζουν «καθαρή τρέλα», τόσο λόγω του υψηλού ποσοστού στο εσωκομματικό δημοψήφισμα, όσο και διότι είχε μια εξαιρετικά επιτυχημένη θητεία στην Ευρωβουλή.

Η κάμψη των ποσοστών του κόμματος στις δημοσκοπήσεις υποχρεώνει την ηγετική ομάδα σε αλλαγή τακτικής, με πιο χαρακτηριστική κίνηση τον «αποκλεισμό» του Αλ. Τσίπρα από το ντιμπέιτ και την αντικατάστασή του από τον Αλ. Αλαβάνο. Από την Κουμουνδούρου ισχυρίζονται ότι αυτό ήταν εξαρχής αποφασισμένο, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιλογή αυτή κρίθηκε σχεδόν υποχρεωτική, διότι φοβήθηκαν ότι η σύγκριση με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς θα κατέληγε εις βάρος του κ. Τσίπρα. Επιπλέον ο κ. Αλαβάνος είχε πάει εξαιρετικά καλά στο ντιμπέιτ που είχε γίνει παραμονές εκλογών του 2007. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Αλαβάνος δεν επιθυμούσε αυτή τη φορά να πάρει μέρος, υποχώρησε όμως υπό την ασφυκτική πίεση στελεχών που του επισήμαναν ότι μια κακή εμφάνιση του κ. Τσίπρα θα μπορούσε να είναι καθοριστική για το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7ης Ιουνίου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο κ. Αλαβάνος απέχει ουσιαστικά από την προεκλογική εκστρατεία, πέρα από μια-δυο επισκέψεις που έκανε στην εκλογική περιφέρειά του, το Ηράκλειο. Στις σχετικές προτροπές να κάνει περιοδείες και ομιλίες απαντούσε αρνητικά, ακόμη κι όταν από την Κουμουνδούρου του επισήμαιναν ότι ο κ. Τσίπρας είχε χαμηλή απήχηση στους ψηφοφόρους ηλικίας από 45 χρονών και πάνω. Η επαναδραστηριοποίηση του κ. Αλαβάνου δείχνει να έχει αποσυντονίσει τον κ. Τσίπρα, που βλέπει τις μετοχές του να πέφτουν και αντιλαμβάνεται ότι θα χρεωθεί αποκλειστικά ο ίδιος ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν σταθερή πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και το νέο στοιχείο είναι ότι έχει «καθίσει» η συσπείρωση, ενώ τους προηγούμενους μήνες βρισκόταν σε υψηλό σημείο. Στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία τους για ενδεχόμενη αποχή των ψηφοφόρων των κόμματος, κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο για το τελικό αποτέλεσμα. Σημειώνουν ότι δεν θα είναι λίγοι εκείνοι που δεν θα προσέλθουν στις κάλπες είτε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τακτική της ηγετικής ομάδας είτε λόγω των απόψεων που αυτή έχει υιοθετήσει για τα εθνικά θέματα. «Πολλοί από τους ψηφοφόρους μας θα προτιμήσουν να πάνε εκδρομή ή για μπάνιο», λένε χαρακτηριστικά και προειδοποιούν ότι ένα κακό αποτέλεσμα στις εκλογές θα είναι η απαρχή δραματικών εξελίξεων. Ότι θα προκαλέσει την έκρηξη της οργής που σωρεύεται τους τελευταίους μήνες.

Στο μεταξύ ο Α. Τσίπρας, αναφερόμενος στην αποχή, έκανε λόγο για προσπάθεια των κυρίαρχων δυνάμεων να διοχετεύσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε αβλαβείς επιλογές. «Προπαγανδίζουν την αποχή και προσπαθούν να κάνουν ελκυστικό το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος για εκδρομές», είπε χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας ότι «ερμηνεύουν ως πολιτικά ορθή αυτήν τη στάση, καθώς το μόνο που τους μένει είναι όχι βέβαια να υπερασπιστούν τα δύο κόμματα εξουσίας και το πολιτικό σύστημα που αυτά οικοδόμησαν, γιατί αυτό μπάζει από παντού, αλλά να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι “δεν βαριέσαι όλοι ίδιοι είναι”».

Βλέποντας στον ΣΥΡΙΖΑ ότι τα δημοσκοπικά ποσοστά των Οικολόγων του «κλέβουν» ψήφους, έχουν ανοίξει μέτωπο εναντίον τους, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η «οικολογική αριστερά της πράξης» που συγκρούεται σε κάθε ευκαιρία με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, κάτι που δεν κάνουν οι νεόκοποι Οικολόγοι Πράσινοι.


Σχολιάστε εδώ