XΡΗΜΑτιστήριο

• Πρωτοπόρο στη χρηματοδότηση σύγχρονων αναπτυξιακών έργων… Το Hellenic Postbank έχει δημιουργήσει από το 2008 ένα νέο αμοιβαίο κεφάλαιο, το Ecology Global Equities, που τοποθετείται σε εταιρείες οι οποίες επενδύουν σε ενεργειακές και περιβαλλοντικές δράσεις.

• Με την ανοχή όλων… Τι κι αν οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες φέρονται να ζημίωσαν τους μετόχους τους με την ερασιτεχνική διαχείριση στα σύνθετα χρηματοοικονομικά τους εργαλεία; Οι διοικήσεις τους έχουν βάλει στο μάτι και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

> Ανοδικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς τα κέρδη των αμερικανικών δεικτών λόγω της ανακούφισης από τα stress tests των τραπεζών, οι ρευστοποιήσεις στην Ευρώπη έπειτα από την πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων, και οι εγχώριες επιχειρηματικές συμφωνίες στον κλάδο της ναυτιλίας, με τη Sea Star να διαπραγματεύεται την εξαγορά του πακέτου της Hellenic Seaways που κατέχουν οι Μινωικές Γραμμές, οδήγησαν σε πτώση της μεικτής αξίας των συναλλαγών και σε κινητικότητα των επιμέρους τίτλων της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2.159,61 μονάδες, με κέρδη 0,38% και τζίρο στα 187 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,5 αφορούσαν «πακέτα». Την επομένη, παρά τα αρνητικά πρόσημα των αμερικανικών κεφαλαιαγορών, ύστερα από τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις τραπεζών ότι θα προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, τις μεικτές τάσεις των ευρωπαϊκών δεικτών λόγω της πτώσης των εταιρειών σιδηρομεταλλευμάτων και πετρελαίου, το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικούς τίτλους αλλά και για μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η ελληνική αγορά διαφοροποιήθηκε, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2.204,11 μονάδες, με άνοδο 2,06%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 241,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν αυτοί των Πρώτων Υλών, Πετρελαίου – Αερίου και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση είχαν εκείνοι των Τηλεπικοινωνιών και Ταξιδιών-Αναψυχής. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι αρνητικές προβλέψεις των αναλυτών για την αμερικανική οικονομία, η μικρότερη πτώση των τιμών κατοικιών στη Βρετανία και η θεώρηση των επενδυτών ότι το πρόσφατο ράλι ανόδου στις κεφαλαιαγορές δεν ανταποκρίνεται στο outlook των οικονομιών τους, οδήγησαν σε πιέσεις δεικτοβαρών μετοχών και έντονη μεταβλητότητα, κατακρημνίζοντας τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.136,46 μονάδες, με σημαντικές απώλειες 3,07%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 307,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,5 αφορούσαν πακέτα. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 3,76%, ο μεσαίας σημείωσε απώλειες 3,28%, ο FTSE/80 έκλεισε με πτώση 2,17%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε σ’ ένα εύρος περίπου 237 μονάδων με ενδοσυνεδριακό υψηλό τις 2.534,18 μονάδες και χαμηλό τις 2.297,51, για να κοκκινίσει κατά 6,32%. Την επομένη τα απογοητευτικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, τα κατώτερα των προβλέψεων αποτελέσματα των Credit Agricole, ING και Bulgari, οι εκτιμήσεις της τράπεζας της Αγγλίας ότι η οικονομία τους αντιμετωπίζει βραδεία ανάκαμψη, τα αρνητικά πρόσημα στις προθεσμιακές αγορές και οι επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις αναλυτών και οικονομολόγων για το ενδεχόμενο πισωγυρίσματος, οδήγησαν σε ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2.124 μονάδες, με μικρές απώλειες 0,58% και τζίρο που δεν ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ.

> Το ξαφνικό όσο και αναπάντεχο κλείσιμο της Βουλής αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στην οικονομία, εκεί που υποτίθεται ότι είναι ο προνομιακός χώρος της ΝΔ, καθώς ανεξαρτήτως των προφορικών υπουργικών εγγυήσεων είναι βέβαιο ότι θα καθυστερήσουν αρκετά από τα προγράμματα που δεν είχαν προλάβει να επικυρωθούν, όπως αυτά της ενίσχυσης της οικοδομικής δραστηριότητας, της ενδυνάμωσης των επιχειρήσεων, των ρυθμίσεων για τα στεγαστικά δάνεια και της χρηματοδότησης από το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.

> Ποιον από τους δύο να πιστέψουν οι υποψήφιοι αγοραστές; Σε αντίθεση με τους κατασκευαστές, που κάνουν λόγο για σταθεροποίηση των τιμών των ακινήτων, οι εκπρόσωποι των εταιρειών δομικών υλικών θεωρούν την αποκλιμάκωση του κόστους αγοράς κατοικίας αναπόφευκτη. Και όλα αυτά όταν η συνολική οικοδομική δραστηριότητα στο α’ δίμηνο του 2009 παρουσίασε μείωση κατά 18,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 32,3% στην επιφάνεια και κατά 29,7% στον όγκο.

> Στο ίδιο έργο θεατές… Υπό το βάρος των διαφορετικών απόψεων μεταξύ των εμπλεκομένων και μετά από τόσες συνεχείς αναβολές, το υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε να προχωρήσει στην ανακοίνωση της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Τιμών Καταναλωτή, με βάση 160 προϊόντα.

> Με λίγα λόγια και πολλά έργα… Κάπως έτσι λειτουργούν οι τράπεζες που στηρίζουν την ελληνική επιχειρηματικότητα, την εγχώρια ακτοπλοΐα και εντέλει την οικονομία της χώρας. Ρόλο εγγυητή καλής εκτέλεσης στη συμφωνία μεταξύ ΑΝΕΚ και Μινωικών Γραμμών, για τις μετοχές τις Hellenic Seaways που κατέχει η δεύτερη, ανέλαβε η Τράπεζα Πειραιώς.

> Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων διά καταβολής μετρητών, ρευστοποίηση συμμετοχών, πώληση ιδιόκτητων ακινήτων, αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού και απόσχιση της δραστηριότητας του λογισμικού είναι κάποια από τα σχέδια της Altec προκειμένου να βρει διέξοδο στα αδιέξοδά της.

> Εξαγοράζουν την προβολή τους, συντηρούν τη δημοφιλία τους… Το Χρηματιστήριο Αθηνών συμμετέχει ως Host Sponsor στο 9ο Διεθνές Συνέδριο Χρηματοοικονομικής Πληροφορίας που διοργανώνεται στην Αθήνα και δίνει την ευκαιρία σε υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη από διεθνείς τράπεζες, broker-dealers, χρηματιστήρια, πλατφόρμες συναλλαγών, προμηθευτές/αναμεταδότες πληροφορίας, να έρθουν σε επαφή και να συζητήσουν διάφορα θέματα που απασχολούν τον κλάδο.

> Με επιδοτήσεις του νέου κοινοτικού πακέτου ΕΣΠΑ, αποπληρωμές παλαιών έργων μέσω ΚΠΣ, αλλά και προκήρυξη νέων προγραμμάτων επιχειρεί η γαλάζια διακυβέρνηση αφενός να αναστρέψει το εις βάρος της πολιτικό κλίμα και αφετέρου να δώσει την εντύπωση ότι μοιράζει χρήμα στις μικρομεσαίες και τους φθίνοντες κλάδους της αγοράς.

> Άστραψε και βρόντηξε η ΟΤΟΕ… Η συνδικαλιστική οργάνωση των τραπεζοϋπαλλήλων, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Συλλόγου των Εργαζομένων της ΑΤΕbank για την εξεύρεση λύσης τόσο στο ευαίσθητο θέμα του Ταμείου Υγείας τους όσο και στην υπεράσπιση του δικαιώματος των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει θέση, δίνοντας εντολή στη διοίκηση του κρατικά εποπτευόμενου ομίλου να δείξει διαλλακτικότητα και ευαισθησία.

> Η οικονομική κρίση, η παρατεταμένη πιστωτική ασφυξία και η επικείμενη ύφεση βρήκε πολλές επιχειρήσεις στο κόκκινο, με αποτέλεσμα τα προβληματικά τους δάνεια να δημιουργούν σημαντικές επισφάλειες και στις τράπεζες που τους τα έχουν δώσει. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, Μαΐλλης, Πετζετάκις, Ατέρμων, Altec και Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες.

> Η μέση ελληνική οικογένεια και τα χαμηλότερα στρώματα φορτώνονται συνεχώς περισσότερα βάρη, ενώ η εφαρμογή ενιαίας, τιμαριθμοποιημένης, προοδευτικής φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα θα μπορούσε να δώσει λύση… Και όλα αυτά όταν σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώθηκε αύξηση του φορολογικού βάρους κατά 0,12%.

> Περίεργες αντιλήψεις έχουν οι Γερμανοί του ΟΤΕ… Αντί να τοποθετήσουν στη θέση του γενικού διευθυντή Χρηματοοικονομικών Θεμάτων κάποιον που να είναι κάτοχος οικονομικού τίτλου, ή έστω να διαθέτει μεταπτυχιακό στα χρηματοπιστωτικά, επέλεξαν ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Telekom με διδακτορικό στις νομικές επιστήμες; Γιατί άραγε;

> Σε ποια επιχείρηση κλείνουν το μάτι; Γιατί τέτοια βιασύνη από τη διοικούσα επιτροπή της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να εγγράφει ως μέλη της εταιρείες που μετέχουν σε Εναλλακτικές Αγορές ή Πολυμερείς Μηχανισμούς Διαπραγμάτευσης της Ελλάδος ή του εξωτερικού;

> Υψηλές αποδόσεις, μείωση των spread και άνοδος των τιμών… Πόσες από τις κρατικά εποπτευόμενες τράπεζες είχαν αγοράσει πρόσφατα κρατικά ομόλογα, εξυπηρετώντας αφενός το ελληνικό Δημόσιο και αποκομίζοντας αφετέρου σημαντικότατα κέρδη; Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Εθνική οι μεγάλοι κερδισμένοι.

> Εκρηκτικό μείγμα στη λιανική αγορά ηλεκτρικών ειδών, καθώς πέρα από τη μείωση των τζίρων, οι εταιρείες του χώρου έχουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα από το κλείσιμο της τραπεζικής χρηματοδότησης, αλλά και την άρνηση των ασφαλιστικών εταιρειών να εγγυώνται τις πιστώσεις.

> Συγκοινωνούντα δοχεία… Η ενίσχυση του Private Bank Luxembourg της Eurobank προήλθε κυρίως από την αιμορραγία του αντίστοιχου τμήματος της Citibank, καθώς οι Κορλίρας, Καραθανάσης, Μπαμπαλής και Μεταξάς προέρχονται από τον εν λόγω χώρο.

> Ευκαιρία… ναι, αυτοσκοπός… όχι ! Θα διαφωνήσουμε με την άποψη του υπουργού Οικονομίας, σχετικά με την πορεία εφαρμογής των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, καθώς ούτε το συνολικό ύψος των εγκεκριμένων έργων είναι μεγάλο, αλλά ούτε και ο αριθμός των εταιρειών που συμμετέχουν πραγματικά στους διαγωνισμούς είναι ικανοποιητικός.

> Καιρό είχαμε να ακούσουμε για εταιρική πώληση ιδίων μετοχών! Σε αντίθεση με τις διοικήσεις των περισσότερων εισηγμένων, αυτή της Βαλκάν Ακίνητα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη ρευστοποίηση μέγιστου αριθμού 252.658 τεμαχίων, με κατώτατη τιμή το 1 ευρώ.

> Επίσπευση των έργων του Δ΄ ΚΠΣ ζητούν εναγωνίως οι επιχειρήσεις πληροφορικής στην Ελλάδα, που λόγω της οικονομικής κρίσης και της πιστωτικής στενότητας βλέπουν σημαντική κάμψη στη ζήτηση, ραγδαία πτώση των πωλήσεών τους και αναστολή των επενδυτικών τους προγραμμάτων.

> Προτίμησαν να διατηρήσουν την υψηλή ρευστότητα… Εκτός παιχνιδιού φαίνεται να έμειναν οι διαχειριστές των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου, καθώς η πρόσφατη άνοδος του χρηματιστηρίου τους έπιασε κοιμώμενους, πωλητές και εντέλει όχι επενδυμένους.

> Οι διοικητικές ανακατατάξεις δεν άλλαξαν την πορεία των οικονομικών της μεγεθών… Ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ύψους 168,7 εκατ. ευρώ σημείωσε η Εμπορική Τράπεζα στο α΄ τρίμηνο του 2009, με το ύψος των προβλέψεων να διαμορφώνεται στα 175,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά έσοδα από τόκους να επηρεάζονται αρνητικά. Υπό αυτές τις συνθήκες και με το ποσοστό της Credit Agricole να αγγίζει πλέον το 82,48%, τα σενάρια εξόδου της μετοχής της από το ΧΑ επανέρχονται είτε μέσω μιας ενδεχόμενης νέας αύξησης κεφαλαίου είτε μέσω της απόκτησης περαιτέρω μετοχών και αναγκαστικής δημόσιας πρότασης.

> Προσοχή στα δάνεια σε ξένο νόμισμα, καθώς μπορεί να εμφανίζουν ελκυστικά επιτόκια, υποκρύπτουν όμως σοβαρούς κινδύνους. Έτσι κάθε μεταβολή της ισοτιμίας τους έναντι του ευρώ μπορεί να αποβεί μοιραία για τον δανειολήπτη, κάνοντας ακριβότερη τη μηνιαία δόση.

> Οι επιταγές που σφραγίζονται σήμερα είναι κυρίως οι μεταχρονολογημένες που είχαν κοπεί τον Νοέμβριο του 2008… Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ, τα φέσια έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, ενώ το επόμενο νέο μεγάλο κύμα τους αναμένεται να μας έρθει λίγο μετά το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου. Τον Απρίλιο οι ακάλυπτες επιταγές που σφραγίστηκαν άγγιξαν τα 271,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι απλήρωτες συναλλαγματικές έφτασαν τα 15,75.

> Αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία! Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, η αύξηση του δημόσιου χρέους σε υψηλότερους ρυθμούς απ’ όσο δικαιολογεί το έλλειμμα και οι συνεχείς αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας μας θα έπρεπε τουλάχιστον να προβληματίζουν.

> Από τον Ιανουάριο φτάσαμε στα μέσα Μαΐου! Οι καθυστερήσεις στη διαδικασία τιμολόγησης των ομολόγων που θα λάβουν τα πιστωτικά ιδρύματα έναντι των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων με προνομιούχες μετοχές, οδήγησαν μεταξύ άλλων και σε απώλειες των προσδοκώμενων εσόδων για το Δημόσιο.

> Για να δούμε αν μετά την Altius Επενδυτική θα πέσει αυλαία τέλους και στην Ωμέγα ΑΕΕΧ; Εν αναμονή της επικείμενης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της δεύτερης, που έχει ορισθεί για τις 3 Ιουνίου 2009 και καλείται μεταξύ άλλων να αποφασίσει σχετικά με τη λύση και εκκαθάριση της επιχείρησης.

> Σημαντική διεύρυνση του επιτοκιακού περιθωρίου καταδεικνύουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το α΄ τρίμηνο του έτους… Τον Μάρτιο του 2009 το spread εκτινάχθηκε στο 3,13%, καθώς το επιτόκιο χορηγήσεων υποχώρησε στο 6,38%, ενώ των καταθέσεων μειώθηκε λιγότερο, στο 3,25%.

> Τι κι αν ο Γενικός Δείκτης Τιμών έχει εκτοξευθεί στα ύψη την τελευταία περίοδο; Δεν είναι λίγες οι εισηγμένες εταιρείες που εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με σημαντικά discounts και χαμηλούς δείκτες αποτίμησης σε όρους λογιστικής αξίας, όπως είναι οι ΔΕΗ, Μυτηλιναίος, Alapis και Marfin Investment Group.

> Εκτός κι αν υπάρχει συμφωνία κάτω από το τραπέζι… Από τη στιγμή που η διοίκηση της ATEbank δηλώνει αδυναμία συνεννόησης με την πλευρά Ρέστη, ζητώντας μάλιστα την διαμεσολάβηση της Τράπεζας της Ελλάδος προκειμένου να βρεθεί κοινή συνισταμένη με την FBBank, αναρωτιόμαστε: Τι σκοπεύει να πράξει στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών από τους παλαιούς μετόχους;

> Μείωση του εισοδήματος μπορούν να πετύχουν οι φορολογούμενοι είτε με αποδείξεις από εστιατόρια, καφετέριες, δεξιώσεις γάμων, γυμναστήρια, κέντρα αδυνατίσματος, κομμωτήρια, διαιτολόγους, μεσίτες, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και ελαιοχρωματιστές είτε με ιατρικές δαπάνες από ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, διατροφή για διαζύγιο, αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων, ασφάλιστρα ζωής, ενοίκιο, τόκους στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα ακινήτων για πυρκαγιά, έξοδα επισκευής, καθώς και δικαστικές δαπάνες για υποθέσεις γύρω από το ακίνητο.


Σχολιάστε εδώ