MUSIC+ MEDIA

// Ανατρεπτική ήταν η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προηγούμενη εβδομάδα, σχετικά με την τακτική που πρέπει να ακολουθείται σε σχέση με όσους διακινούν πειρατικά αρχεία στο internet.

// Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η διασύνδεση και η επικοινωνία αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει διακοπή της σύνδεσης χωρίς δικαστική απόφαση.

// Δισκογραφικές εταιρείες, οργανώσεις προστασίας δικαιωμάτων και καλλιτέχνες περίμεναν ότι η Επιτροπή θα υιοθετούσε τουλάχιστον μια ενδιάμεση στάση, η οποία θα προέτρεπε τους παρόχους internet να ενημερώνουν τους χρήστες τους ότι διαπράττουν πιθανώς παράνομες πράξεις, όμως ούτε και αυτό τελικά υιοθετήθηκε.

// Έπειτα από αρκετές παρασκηνιακές πιέσεις, οι ψυχραιμότερες απόψεις υπέρ της ελευθερίας διακίνησης πληροφορίας φαίνεται ότι επικράτησαν. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η εμπνεύστρια χώρα, η Γαλλία, πτοείται από την εξέλιξη, καθώς ανακοίνωσε ότι προχωρά ολοταχώς στην εφαρμογή του αρχικού της σχεδίου.

// Σύμφωνα με αυτό, η κυβέρνηση θα δημιουργήσει έναν ανεξάρτητο φορέα ο οποίος θα διαχειρίζεται πληροφορίες κίνησης από τους παρόχους σύνδεσης και καταγγελίες από διαχειριστές δικαιωμάτων. Όταν διαπιστώνεται παράνομη διακίνηση περιεχομένου, θα ειδοποιείται ο χρήστης δύο φορές και, αν συνεχίζει την πρακτική αυτή, η σύνδεσή του θα διακόπτεται για χρονικό διάστημα μέχρι και έναν ολόκληρο χρόνο!

// Το γεγονός ότι ο φορέας αυτός δεν θα εποπτεύεται από καμία δικαστική αρχή ανησυχεί πολλούς στη Γαλλία και είναι πολύ πιθανό το σχέδιο αυτό να συναντήσει τη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

// Η χώρα μας βρίσκεται στο σημείο μηδέν σε σχέση με όλες αυτές τις εξελίξεις. Όπως διαπιστώθηκε στο Athens Music Forum, ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλο, όπως συνήθως.

// Οι εταιρείες παροχής internet λένε ότι χωρίς νομοθετική ρύθμιση δεν έχουν κάλυψη για να κάνουν οτιδήποτε. Οι οργανισμοί προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν τους ακούει και δεν νομοθετεί. Οι δισκογραφικές κατηγορούν τους providers ότι υποκρίνονται και δεν δείχνουν πραγματική διάθεση.

// Φορείς που θα μπορούσαν όμως να παίξουν έναν πιο ηγετικό ρόλο, τουλάχιστον στο επίπεδο του δημοσίου διαλόγου, όπως η ΕΕΤΤ, διαλέγουν να δηλώσουν αναρμόδιοι για θέματα περιεχομένου και δικαιωμάτων.

// Την ίδια στιγμή, παρασκηνιακά πιέζουν προκειμένου να αποσπάσουν εξουσίες του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου για θέματα ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών. Φαίνεται λοιπόν ότι δεν είναι θέμα αρμοδιοτήτων, αλλά θέμα προτεραιοτήτων, και στην ΕΕΤΤ προτιμούν να είναι αναμεμειγμένοι με τα μεγάλα συμφέροντα γύρω από τις εκπομπές καναλιών, παρά να ασχολούνται με μικρότερα ζητήματα, όπως τα δικαιώματα χιλιάδων καλλιτεχνών.

// Είναι πιο σημαντικό να δαπανηθούν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για τη διοργάνωση ενός συνεδρίου για την ψηφιακή σύγκλιση στο οποίο θα αναδειχθεί η επιθυμία της ΕΕΤΤ να μειώσει το ρόλο του ΕΣΡ, παρά να διοργανώσουν μια συζήτηση στην οποία να πεισθούν οι φορείς που αδειοδοτούνται από την ΕΕΤΤ να σταματήσουν να κάνουν τα στραβά μάτια όταν πάνω από το 35% της συνολικής τους κίνησης είναι πειρατικό περιεχόμενο.

// Είναι υποκριτικό να μοιράζεις πρόστιμα υπέρ του ελεύθερου ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες, όταν την ίδια στιγμή αδιαφορείς για ό,τι συμβαίνει στα χωράφια σου και για το πόσο επωφελούνται κάποιοι – μαζί και εσύ, με όσα εισπράττεις από την παράνομη διακίνηση περιεχομένου.


Σχολιάστε εδώ