«Ώρα μηδέν» για τη χωματερή Σχιστού

Η ΧΑΔΑ Σχιστού έχει χαρακτηριστεί από τους πλέον έγκριτους φορείς της χώρας η πλέον επικίνδυνη χωματερή της Ελλάδας, καθώς δημιουργήθηκε από τα 10.000.000 τόνους φωσφογύψου που απέρριψαν εκεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 χρόνων.

Όπως προκύπτει από μετρήσεις της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, που παρουσίασε ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ), η επικινδυνότητα του φωσφογύψου συνίσταται στο γεγονός ότι παρουσιάζει αυξημένη συγκέντρωση ραδίου (Ra-226), με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ραδιενέργεια μέχρι και δεκαπλάσια της συνηθισμένης!

Ο σοβαρότερος όμως κίνδυνος είναι ο εξής:

Δεδομένου ότι ο φωσφογύψος είναι σε μορφή σκόνης, περιέχει ραδιονουκλίδια (με κυρίαρχο στοιχείο το Ράδιο 226) τα οποία είναι όξινα και διαλύονται στα βρόχινα ύδατα περνώντας στον υδροφόρο ορίζοντα! Επιπλέον η σκόνη του φωσφογύψου μεταφέρεται με τους ανέμους σε κατοικημένες περιοχές της ευρύτερης περιοχής.

Με απόφαση του αρμόδιου

υφυπουργού Αθ. Νάκου, προέδρου της Διυπουργικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των ΧΑΔΑ και χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ αποκαταστάθηκε από τον ΠΕΣΥΔΑΠ, σε δύο φάσεις, περίπου η μισή έκταση από τα 120 στρέμματα της ΧΑΔΑ.

Έτσι σήμερα έχουν συνολικά αποκατασταθεί 55 στρέμματα, ενώ απομένουν ακόμη περίπου 65 στρέμματα για αποκατάσταση. Η αλλαγή όμως στο φυσικό περιβάλλον είναι εντυπωσιακή. Έκλεισε κατά ένα μέρος η πληγή στο σώμα του βουνού, έγινε δεντροφύτευση και σχεδιάζεται η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου. Εντυπωσιακή είναι η επιστροφή της άγριας ζωής, αφού εκεί που πρώτα ήταν κρανίου τόπος τώρα υπάρχουν πέρδικες, λαγοί κ.ά. Εντυπωσιακή είναι ακόμα και η αλλαγή στα επίπεδα ακτινοβολίας στο αποκατεστημένο κομμάτι της χωματερής, αφού πρόσφατα κλιμάκιο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας μέτρησε μηδενική ρύπανση!

Από κει και πέρα δεν έχει γίνει τίποτα. Η χωματερή παραμένει ανοικτή και η ραδιενέργεια διαχέεται προς κάθε κατεύθυνση. Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι και οι τοπικοί φορείς υπογραμμίζουν πως είναι αδιανόητο να δίδονται χρήματα για πεζοδρόμια και πλατείες και να μη δίδονται για ένα έργο που θα σώσει από τον κίνδυνο της ραδιενέργειας χιλιάδες κατοίκους των δυτικών συνοικιών. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρ. Γουρδομιχάλης, που αναφέρει πως αν δεν υπάρξει άμεσα χρηματοδότηση ώστε να εκτελεστούν τώρα τα έργα αποκατάστασης στο πάνω τμήμα της χωματερής, κινδυνεύει με σημαντικές καταστροφές το τμήμα που αποκαταστάθηκε με τόσους κόπους και κόστος, λόγω του ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί τα αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και λόγω των φαινομένων κατολισθήσεων και ερπυσμού του φωσφογύψου.

Μήπως θα πρέπει οι αρμόδιοι να δουν πιο ζεστά το θέμα και να αποκαταστήσουν τη χωματερή πριν η καταστροφή γίνει ανεπανόρθωτη;


Σχολιάστε εδώ