Χωρίς ανταπόκριση η πρόταση – πρόσκληση Παυλόπουλου στην ΑΔΕΔΥ

«Άνοιγμα» προς τους δημοσίους υπαλλήλους με προφανείς τις πολιτικές σκοπιμότητες καθώς μόλις δύο εβδομάδες απέχουν οι ευρωεκλογές, επιχειρούν οι κυβερνητικοί αρμόδιοι, Πρ. Παυλόπουλος, υπουργός Εσωτερικών, και Γ. Παπαθανασίου υπουργός Οικονομίας. Έτσι:

Συμμετοχή των εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ σε επιτροπή προκειμένου να εξεταστεί το –διαχρονικό– πρόβλημα του μισθολογίου των υπαλλήλων του Δημοσίου ζήτησε, όπως πληροφορούμαστε, ο κ. Παυλόπουλος με την υπογράμμιση ότι «είναι έτοιμος να ξεκινήσει τη θεσμοθέτηση του νέου μισθολογίου από 1/1/2010». Ο υπουργός φρόντισε πάντως να ξεκαθαρίσει ότι τόσο το οικονομικό μέρος όσο και το χρονοδιάγραμμα για πλήρη εφαρμογή του νέου μισθολογίου, λόγω των οικονομικών συγκυριών, θα παραμείνουν ανοικτά.

Πρώτη «καλή» κίνηση ο κ. Παυλόπουλος θεωρεί την ένταξη του κινήτρου απόδοσης στις βασικές αποδοχές, με την έναρξη του μισθολογίου.

Χωρίς ανταπόκριση έμεινε –προς το παρόν– η πρόσκληση του κ. Παυλόπουλου. Οι επικεφαλής της ΑΔΕΔΥ και εκπρόσωποι όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων (Σπ. Παπασπύρος / ΠΑΣΚ/ΔΥ – Ηλ. Ηλιόπουλος / ΔΑΚΕ ΔΤ – Ηλ. Βρεττάκος / Αυτόνομη Παρέμβαση και Δημ. Αγιαβανάκης / ΠΑΜΕ) επέλεξαν να μην απαντήσουν στον υπουργό, επιφυλασσόμενοι να τοποθετηθούν μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών προκειμένου να μην εξυπηρετήσουν τις προεκλογικές στοχεύσεις της κυβέρνησης. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής αντιπολίτευσης αμφισβητούν τις προθέσεις του κ. Παυλόπουλου «εκτός κι αν προκηρυχθούν γενικές εκλογές το φθινόπωρο, οπότε ο υπουργός θα επανέλθει», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Και αν στην περίπτωση του κ. Παυλόπουλου η στάση της ΑΔΕΔΥ υπήρξε ενιαία, δεν συνέβη το ίδιο και με τις προτάσεις του υπουργού κ. Παπαθανασίου για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων. Ο

υπουργός στηρίζει την απόφαση του ΔΣ του Ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων για σύναψη δανείου ύψους 200-300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με εγγύηση του Δημοσίου.

Οι προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων δεν διαφέρουν μόνο μεταξύ των συνδικαλιστικών παρατάξεων, αλλά και μέσα στις ίδιες τις παρατάξεις έχουν διαμορφωθεί πλειοψηφικές και μειοψηφικές απόψεις. Πιο χαρακτηριστική η θέση του ΠΑΜΕ, που υποστηρίζει ότι πρέπει να καταργηθεί κάθε οικονομική συνεισφορά (εισφορές) των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία και η ενίσχυσή τους να γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η Αυτόνομη Παρέμβαση τάσσεται κατά ενδεχόμενης αύξησης των εισφορών των εργαζομένων για την ενίσχυση των Ταμείων και όλες μαζί οι συνδικαλιστικές παρατάξεις υποστηρίζουν ότι το Δημόσιο οφείλει τουλάχιστον 1 δισ. 300 εκατ. στα Ταμεία τους από την πολύχρονη εκμετάλλευση των αποθεματικών τους απ’ όλες τις κυβερνήσεις «κάθε χρώματος».

Για ένα βιώσιμο και ανταποδοτικό Ταμείο Πρόνοιας, η ΑΔΕΔΥ, μεταξύ άλλων, ζητά ακόμη την ένταξη όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο, στα Ταμεία του κλάδου, αφού υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι είναι σήμερα ασφαλισμένοι είτε στο ΙΚΑ είτε στον

ΟΑΕΕ. Καίριο πλήγμα για τα Ταμεία του Δημοσίου εκτιμάται ότι υπήρξε η απόφαση για ένταξη σε αυτά των δικαστικών και των ιερέων, χωρίς οι κλάδοι αυτοί να είχαν συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στην οικονομική λειτουργία των ασφαλιστικών φορέων.

Σημειώνεται πως για επικύρωση οποιασδήποτε απόφασης του ΔΣ του ΤΑΠΔΥ απαιτείται η υπογραφή των αρμοδίων υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης – Κοινωνικής Προστασίας.


Σχολιάστε εδώ