Φέσια 1 δισ. ευρώ και μηδενική ανάπτυξη

Επικίνδυνη αύξηση των ακάλυπτων επιταγών καταγράφουν και τα τελευταία στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ, καθώς το πρώτο τετράμηνο του έτους σφραγίσθηκαν συνολικά 98.245 τεμάχια, αξίας 984 εκατ. ευρώ. Παρά το ρεκόρ του Μαρτίου, τον Απρίλιο σφραγίσθηκαν ακόμη περισσότερες επιταγές (27.740 τεμάχια, αξίας 271,4 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μέσα στον Μάιο η αξία των ακάλυπτων επιταγών θα πλησιάσει το ύψος ολόκληρης της περυσινής χρονιάς!

Πτώση του τζίρου και μείωση πιστώσεων από τις τράπεζες βρίσκονται πίσω από τα έντονα φαινόμενα ασφυξίας στην αγορά, ενώ το «Π» έχει αποκαλύψει ότι παρατηρείται και το φαινόμενο του… λαθρεμπορίου «πέτσινων» επιταγών, από επιχειρήσεις που βρίσκονται στο χείλος του «μαυρίσματος» στον Τειρεσία, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να επιτείνεται.

Την ίδια στιγμή, τα λειψά στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία (δεν περιλαμβάνουν για πρώτη φορά τις μεταβολές που σημειώνονται σε επενδύσεις, κατανάλωση, εισαγωγές και εξαγωγές) δείχνουν ότι η αύξηση του εθνικού εισοδήματος «φρέναρε» στο 0,3% ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2009, ενώ το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,17% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο – αν το πρόσημο είναι αρνητικό και το επόμενο τρίμηνο, τεχνικά η οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση. Μεγάλη ήταν η μείωση εξαγωγών και επενδύσεων, ενώ η συνολική καταναλωτική δαπάνη διασώθηκε μόνο χάρη στην αύξηση των δημοσίων δαπανών και το ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ συγκρατήθηκε επίσης λόγω της μείωσης των εισαγωγών, όπως ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ.

Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να αντιπαρέλθει τις τάσεις κατάρρευσης των δημοσίων εσόδων με χιλιάδες ελέγχους σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, που εντοπίσθηκαν από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις να μην έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος. Συνολικά, 57.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ άλλοι 35.000 υπόχρεοι δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Παράλληλα με τις διασταυρώσεις, είκοσι ελεγκτικά συνεργεία θα εξαπολυθούν σε όλη τη χώρα (12 στην Αττική), όπως ακριβώς έγινε και την περίοδο του Πάσχα πειραματικά με αρκετή επιτυχία, για να ελέγχουν πολυτελή αυτοκίνητα, αξίας άνω των 50.000 ευρώ. Από τους πασχαλινούς ελέγχους βρέθηκαν αρκετά ακριβά αυτοκίνητα χωρίς νόμιμα στοιχεία κυκλοφορίας, αλλά εντοπίσθηκαν και φορολογικές παραβάσεις των ιδιοκτητών τους.

Η χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για οικονομικά θέματα ήταν φτωχή σε λεπτομέρειες, πλούσια όμως σε γενικές διακηρύξεις. Ο πρωθυπουργός έδωσε στους υπουργούς εντολή για συγκράτηση των δαπανών και εκπόνηση σχεδίων για μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του δημοσίου τομέα.


Σχολιάστε εδώ