Τυχαία πανηγύρισαν οι Αλβανοί, κυρία Ντόρα;
Προδήλως η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, δεν διαθέτει τίποτα απʼ αυτά αν λάβουμε υπόψη την απάντηση που έστειλε σε ερώτηση βουλευτών του ΛΑΟΣ, η οποία βασίστηκε σε δημοσίευμα του «Π» και αφορούσε σχόλια και παρατηρήσεις επί της ελληνοαλβανικής συμφωνίας οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών των δύο κρατών στο Ιόνιο και τη νότια Αδριατική.
Απαντά λοιπόν η κ. Μπακογιάννη, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «ανακρίβειες και λανθασμένα συμπεράσματα» τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, περιοριζόμενης σʼ αυτό καθαυτό το γεγονός και προτάσσοντας το τεχνικό σκέλος της ακολουθηθείσας μεθόδου οριοθέτησης.
Εκείνο όμως που σκοπίμως αποκρύπτει η κ. Μπακογιάννη και οι συνεργάτες της είναι ότι με την οριοθέτηση αυτή αναγνωρίζονται πλέον και de jure τα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας, τα οποία:
α) Καθορίστηκαν με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας στις 27/1/1925 και την τελική πράξη των Παρισίων στις 30/7/1926.
β) Έκτοτε η Ελλάδα δεν είχε προχωρήσει σε ουδεμία κύρωσή τους όπως άλλωστε θα έπρεπε να είχε γίνει, αν η χώρα μας είχε δεχθεί τις εν λόγω συμφωνίες.
Έτσι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών που υπογράφηκε στα Τίρανα (και όχι στην Αθήνα) αρχίζει από το σημείο όπου τελειώνει η χερσαία οριοθέτηση των ελληνοαλβανικών συνόρων με βάση τις προαναφερθείσες συμφωνίες. Επʼ αυτού απόλυτη σιωπή απʼ την κυρία υπουργό.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το γεγονός πανηγυρίστηκε δεόντως απʼ τους Αλβανούς επειδή ακριβώς γνωρίζουν τώρα ότι η Ελλάδα δεν έχει πλέον εκ των πραγμάτων ουδεμία διεκδίκηση επί της Βορείου Ηπείρου. Και τούτο γιατί η κ. Μπακογιάννη και οι συνεργάτες της πέταξαν στα σκουπίδια τη μεγάλη ευκαιρία που είχαν να συνοδευτεί η συμφωνία οριοθέτησης με ένα κείμενο συγκεκριμένων ανταλλαγμάτων προς την ελληνική πλευρά.
Αυτά θα μπορούσαν να ήταν:
– Η κατοχύρωση και διεύρυνση της αυτονόμου περιοχής της ελληνικής μειονότητας στη νότια Αλβανία.
– Η διεύρυνση των εκπαιδευτικών και πολιτισμικών δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών.
– Η άρση όλων των προσκομμάτων του αλβανικού κράτους στους βορειοηπειρώτες υποψήφιους της τοπικής και της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.
– Η απόρριψη απʼ το αλβανικό κράτος όλων των προβοκατόρικων διεκδικήσεων των «Τσάμηδων» στην ελληνική Επικράτεια.
– Η διευκόλυνση ανέγερσης νεκροταφείων στο αλβανικό έδαφος για τους πεσόντες έλληνες στρατιώτες το 1940.
Πέραν αυτού στην απάντησή της η κ. Μπακογιάννη κάνει το λάθος να επισημάνει πως στρατηγικός στόχος είναι η σύναψη ανάλογων συμφωνιών με τις υπόλοιπες γειτονικές παράκτιες χώρες όπως Αίγυπτο, Λιβύη, Κύπρο… Και λέμε λάθος γιατί εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά το φιάσκο των διαπραγματεύσεων με Αίγυπτο και Λιβύη και την παντελή έλλειψη εθνικής τόλμης να προχωρήσει (η κυβέρνηση) σε σύναψη ανάλογης συμφωνίας με την Κύπρο, η οποία επί χρόνια τώρα την αναζητεί με επιμονή. Και θα ήταν τη χρονική αυτή στιγμή διπλό το όφελος μετά την τολμηρή συμφωνία που ο αείμνηστος Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος υπέγραψε με τον αιγύπτιο ομόλογό του, με την οποία οριοθετήθηκαν οι θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.
Οι γνωρίζοντες λοιπόν επιμένουν ότι δεν θα έπρεπε να είχαν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις με Αίγυπτο και Λιβύη με δεδομένο ότι και οι δύο αυτές χώρες εμμένουν να μη δέχονται ως σημεία βάσεως για μια οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Ελλάδα, ορισμένα νησιά όπως το Καστελλόριζο και νησιωτικά συγκροτήματα στην περιοχή αυτή, όπως επίσης και σε περιοχές νοτίως της Κρήτης. Κάτι που φυσικά καμία κυβέρνηση (όσο ενδοτική κι αν είναι) δεν θα μπορούσε να δεχθεί γιατί αυτομάτως κάτι τέτοιο θα είχε άμεση επίπτωση στον τρόπο οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών της Ελλάδας με την Τουρκία στο Αιγαίο.
Εξίσου τέλος σημαντικό από πολιτικής πλευράς είναι το γεγονός ότι η συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας δεν δόθηκε στα κόμματα της Βουλής πριν από την υπογραφή της από τους Κ. Καραμανλή και Μπερίσα στα Τίρανα. Γιατί άραγε η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών φοβήθηκε τις επισημάνσεις και παρατηρήσεις των κομμάτων;
Κλείνοντας, η κ. Μπακογιάννη και οι «ειδικοί» συνεργάτες της καλό θα ήταν να μελετήσουν πολύ καλά την ελληνική διπλωματική ιστορία, κάτι που από την απάντησή της φαίνεται ότι αγνοούν.