Τα προβλήματα των νομών «Σκανδαλίδη» και «Παυλόπουλου» μπορεί να μας οδηγήσουν σε περιπέτειες

Το αποτέλεσμα αυτών των στατιστικών παρατηρήσεων έγινε στη συνέχεια προσπάθεια να αποτυπωθεί περιγραφικά στα άρθρα του Ν3231/2004, γνωστού ως Νόμου «Σκανδαλίδη». Επειδή η όλη προσπάθεια δημιουργούσε ένα σταυρόλεξο, χωρίς καμιά σειρά ισχύος των διατάξεων των άρθρων, έγινε κατόπιν νέα ανεπιτυχής προσπάθεια κωδικοποίησης σε ενιαίο κείμενο των διατάξεων του Ν3231/2004 για την εκλογή βουλευτών, με το ΠΔ 96/2007 και συγκεκριμένα με τα άρθρα του 99 και 100. Στη συνέχεια, με τον Ν3636/1-2-08, γνωστό ως Νόμο «Παυλόπουλου», τροποποιήθηκε ο Ν3231/2004 (ή αντίστοιχα η παράγραφος 3 του άρθρου 99 του ΠΔ96/2007) και βάσει της τροποποίησης στο αυτοτελές πλέον κόμμα που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων στο σύνολο της επικράτειας, παραχωρούνται επιπλέον πενήντα (50) ακόμη έδρες (αντί για 40), οι οποίες και πάλι προέρχονται από εκλογικές περιφέρειες στις οποίες έχουν παραμείνει αδιάθετες έδρες.

Επειδή λοιπόν οι νόμοι επιδέχονται λογικά διπλή ή τριπλή ερμηνεία για διάφορες οριακές αλλά πιθανές εκδοχές και προς απόδειξη των παραπάνω ασαφειών και ατελειών τους, αναφέρονται τα παρακάτω:

1. Για τη δύναμη των δύο πρώτων κομμάτων

Τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν οφείλονται στο εάν η τυχόν αδιάθετη έδρα επικρατείας (που καταλαμβάνεται βάσει του νόμου από υπόλοιπα) καθώς και οι έδρες στις μονοεδρικές περιφέρειες, που καταλαμβάνει το δεύτερο κόμμα, συνεχίζουν να θεωρούνται γενικώς ως αδιάθετες και να αφαιρούνται ή όχι από το δεύτερο κόμμα αν συγκεντρώνει περισσότερες από αυτές που δικαιούται βάσει του άρθρου 99 του ΠΔ 96/2007.

Από διάφορα πιθανά παραδείγματα και με αντίστοιχες λογικές κατανομές των ψήφων των κομμάτων στις περιφέρειες, προκύπτει ότι η ΝΔ ως δεύτερο κόμμα μπορεί να βγάλει έως και 94 έδρες, ήτοι 4 επικρατείας, 5 μονοεδρικές και 85 ακέραιες έδρες της παρ. 4 του άρθρου 100 του ΠΔ 96/2007, που ισχύει και για τον Νόμο «Παυλόπουλου», χωρίς να βγάλει καμία έδρα από αχρησιμοποίητα υπόλοιπα σε καμιά περιφέρεια. Έτσι μπορεί να περιοριστεί το δώρο του πρώτου κόμματος (ΠΑΣΟΚ) από 40 σε 38 έδρες για τις επόμενες εκλογές με τον Νόμο «Σκανδαλίδη» και από 50 σε 45 έδρες για τις μεθεπόμενες εκλογές με τον Νόμο «Παυλόπουλου». Αποτέλεσμα τούτων θα είναι η στέρηση της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος ακόμα και στις μεθεπόμενες εκλογές. Στον στόχο αυτόν μπορεί να συντελέσει και ο ΛΑΟΣ εάν δεν κατεβάσει ψηφοδέλτια σε πέντε κρίσιμες περιφέρειες. Έτσι συνολικά οι αδιάθετες έδρες στις εκλογές του 2007 ήταν 92, ενώ τώρα μπορεί να πέσουν στις 87.

Τι θα συμβεί λοιπόν στην περίπτωση που το δεύτερο κόμμα εκλέγει 94 έδρες ενώ δικαιούται 92 ή 89 με τον Νόμο «Παυλόπουλου». Θα του αφαιρεθούν οι μονοεδρικές και η τυχόν έδρα επικρατείας που πήρε από αχρησιμοποίητο υπόλοιπο ή όχι;

2. Για τις αδιάθετες έδρες των διεδρικών ή τριεδρικών περιφερειών

Στην παράγραφο 7 του άρθρου 100 δεν αναφέρεται πώς κατανέμονται οι έδρες που αφαιρούνται από το δεύτερο κόμμα.

Στο θέμα αυτό μπορεί να υπάρχουν τρεις λύσεις, με ντόμινο ανακατανομών των εδρών σε όλα τα κόμματα.

3. Για την αδιάθετη έδρα της παρ. 5 του άρθρου 100

Στην παρ. 5 του άρθρου 100 κατʼ ουσίαν ορίζεται ότι η αδιάθετη έδρα, που προκύπτει λόγω έλλειψης υποψηφίων ενός εκλογικού συνδυασμού, μπορεί να κατανεμηθεί μόνο στις διεδρικές ή στις τριεδρικές περιφέρειες της ανωτέρω παρ. 7. Δηλαδή αν δεν την πάρει σε διεδρική ή τριεδρική περιφέρεια την έδρα που δικαιούται ο εν λόγω εκλογικός σχηματισμός τότε τη χάνει. Τελικά δε τι γίνεται; Ποιος την καταλαμβάνει; Μπορεί να μείνει κενή;

Προφανώς όλες αυτές οι ερμηνείες – συμπληρώσεις πρέπει να θεσπιστούν με πλειοψηφία 200 και πλέον βουλευτών από την παρούσα Βουλή για να μην έχουμε μεγάλες περιπέτειες. Γιατί πέραν των ανακατανομών πολλών εδρών, μπορεί καταρχάς να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση η οποία έπειτα από σημαντικό χρονικό διάστημα και με απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου να απολέσει αναδρομικά τη δεδηλωμένη, με αποτέλεσμα το πλήρες πολιτικό αδιέξοδο.

Αθήνα 14/5/09

Ν. Α. ΣΟΥΜΠΛΗΣ

Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ

ΥΓ.: 1. Έχει κατατεθεί την 26/4/09 από τον βουλευτή Π. Λαφαζάνη σχετική ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών, με βάση τη δημοσιευθείσα την 16/4/09 μελέτη μου.

2. Όποιος επιθυμεί την πλήρη ανάλυση και τεκμηρίωση των παραδειγμάτων μου μπορεί να απευθυνθεί στο email μου. (nasoublis στο yahoo τελεία com)


Σχολιάστε εδώ