Στόχος η συσπείρωση…

Ενδεχόμενο που προκαλεί ζωηρές ανησυχίες στις ηγεσίες των κομμάτων, καθώς θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα. Ρηγίλλης και Ιπποκράτους σε έναν άτυπο ανταγωνισμό άφησαν για την ύστατη ώρα (σήμερα λήγει η προθεσμία) την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων τους για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου. Εκλογές που δεν θα διεξαχθούν φυσικά, με επίκεντρο τα σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα, αλλά με σημείο αντιπαράθεσης τα καθαρά εσωτερικά θέματα (σκάνδαλα, κλείσιμο της Βουλής κ.ά.). Άλλωστε, παράλληλα «τρέχουν» οι εξελίξεις (αποκαλύψεις) στην υπόθεση της Ζήμενς, ενώ διατηρείται στο εσωτερικό της ΝΔ η συζήτηση για αποκλεισμό από τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών όσων στελεχών ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και άλλες ανάλογες υποθέσεις. Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου προγραμματίζουν περιοδείες και ομιλίες στην περιφέρεια, ενώ εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί μόνον ένα «ντιμπέιτ» στην τηλεόραση με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στην εκπνοή των συνταγματικών προθεσμιών ζήτησε και εθνικές εκλογές στις 7 Ιουνίου! Στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναπτύσσεται μια συζήτηση σχετικά με το εύρος της νίκης στις ευρωεκλογές και την τακτική της «σκανδαλολογίας» που έχει επιλέξει η ηγεσία.

Έχουν στόχους…

ΜΕ ΕΠΙΘΕΣΗ στα δύο μεγάλα κόμματα συνόδευσε ο Αλ. Τσίπρας την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωβουλή. Είπε ότι το αποτέλεσμα των

εκλογών πρέπει να ταρακουνήσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ότι ήρθε η ώρα η κοινωνία και η χώρα να κάνει «στροφή Αριστερά». Στις δύο πρώτες και εκλόγιμες θέσεις οι Ν. Χουντής και Γ. Τούσσας, ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Κ. Βεργόπουλος, ο ηθοποιός Γ. Πάντζας κ.ά. Από την πλευρά της, η Αλ. Παπαρήγα χαρακτήρισε «επικίνδυνη» την ψήφο στα δύο μεγάλα κόμματα και «ψήφο στην ουτοπία» για όσους επιλέξουν ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγους. Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να πάνε μαζικά να ψηφίσουν διότι η αποχή συμφέρει μόνο τα μεγάλα κόμματα.

Επικεφαλής του ψηφοδελτίου του

ΛΑΟΣ θα είναι η Νίκη Τζαβέλα, ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο βουλευτής Αθ. Πλεύρης. Στόχος, όπως είπε ο Γ. Καρατζαφέρης, είναι ο διπλασιασμός του ποσοστού που θα σημάνει την εκλογή και δεύτερου ευρωβουλευτή. Επικεφαλής των Οικολόγων-Πράσινων θα είναι ο Μιχ. Τρεμόπουλος, ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι ηθοποιοί Αντ. Καφετζόπουλος, Λ. Κονιόρδου, ο συνθέτης Ν. Μαυρουδής κ.ά. Στο ψηφοδέλτιο της «Δράσης» είναι επικεφαλής ο Στ. Μάνος και περιλαμβάνονται ακόμη μεταξύ άλλων οι Β. Κοντογιαννόπουλος, Ν. Δήμου και Κ. Μαρκουλάκης. Όπως δήλωσε ο κ. Μάνος είναι εφικτός ο στόχος για εκλογή ενός ευρωβουλευτή.

Υποτονικά

ΣΕ ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ κλίμα και με μεγάλη αποχή, μεγαλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια, έγιναν οι φοιτητικές εκλογές. Η προσκείμενη στη ΝΔ παράταξη της ΔΑΠ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, αλλά με απώλειες στα ΑΕΙ και ακόμη μεγαλύτερες στα ΤΕΙ, αντίθετα αύξησε τις δυνάμεις της η ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ), ενώ σταθερές ήταν οι παρατάξεις των αριστερών κομμάτων.

Στο μεταξύ, αντιδράσεις και σχόλια προκάλεσαν οι απόψεις που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ο οποίος ανήγγειλε το… τέλος της Μεταπολίτευσης, άσκησε σκληρή κριτική σε κόμματα και πολιτικούς και κήρυξε «συναγερμό ηθικής και πολιτικής ανανέωσης στην πολιτική και την κοινωνία»! Ακόμη διατύπωσε αιχμές για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, έκανε «άνοιγμα» στο ΠΑΣΟΚ, ενώ απέφυγε οποιαδήποτε αυτοκριτική για τον ρόλο των βιομηχάνων τα τελευταία χρόνια και τα υπέρογκα κέρδη τους σε βάρος των εργαζομένων. Πάντως, δημοσίως οι μόνοι που αποδοκίμασαν τον κ. Δασκαλόπουλο ήταν ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου και ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος σημείωσε ότι «πέρασε η εποχή των εθνοσωτήρων».

Καθένας με τον πόνο του… Από τα Τρίκαλα αυτήν τη φορά ο Θ. Πάγκαλος εξαπέλυσε νέα «επίθεση» στο ΚΚΕ, κατηγορώντας ευθέως τον Περισσό για εμπλοκή στην υπόθεση «Γερμανός». Παράλληλα, άφησε αιχμές για τα οικονομικά του κόμματος και ότι δεν ελέγχονται ποτέ από την Εφορία. Το ΚΚΕ απάντησε με σκληρή ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για «απόπειρα εκφοβισμού» και τονίζοντας ότι το κόμμα δεν φοβάται κανένα ΠΑΣΟΚ και κανέναν Πάγκαλο!

Ανοίγουν…

ΕΝΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ κλείνει, ένα νέο ανοίγει… Στις αρχές της εβδομάδας ξεκίνησε η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης αγοράς από τον ΟΤΕ της εταιρείας Γερμανός. Στον τακτικό ανακριτή Απ. Ζαβιτσάνο κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Μανώλης, ο οποίος είχε αντιταχθεί στη συγκεκριμένη αγορά. Στην κατάθεσή του ανέφερε ότι το τίμημα που πλήρωσε ο ΟΤΕ ήταν υπερβολικά υψηλό, έκανε λόγο για «μυστικές επαφές» στελεχών του Οργανισμού, αλλά δεν ενέπλεξε πολιτικά πρόσωπα. Αν και επί της ουσίας «φωτογράφισε» τον τότε υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη. Ο τελευταίος πάντως, με ανακοίνωσή του επισήμανε ότι δεν είχε καμιά ανάμειξη στην αγορά της εταιρείας και… μετέθεσε τις ευθύνες στη διοίκηση του ΟΤΕ, εν προκειμένου στον Π. Βουρλούμη.

Για την προσεχή Τετάρτη ανανεώθηκε το… ραντεβού του ανακριτή με τους βασικούς κατηγορούμενους για το σκάνδαλο της Ζήμενς. Από το γραφείο του πρόκειται να περάσουν διαδοχικά για να απολογηθούν τα άλλοτε διευθυντικά στελέχη της γερμανικής εταιρείας (Χριστοφοράκος, Μαυρίδης κ.ά.). Την ίδια ώρα σύμφωνα με κατάθεση στελέχους της εταιρείας στη Γερμανία, οι «μίζες» προς την Ελλάδα συνεχίσθηκαν μέχρι και τον Ιανουάριο του 2008.


Σχολιάστε εδώ