Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• To ερώτημα είναι απλό: Κατά πόσον το ΧΑ μπορεί να κινηθεί ανεξάρτητα από το διεθνές κλίμα, όπως έδειξε μεν την προηγούμενη εβδομάδα, όχι όμως και αυτήν που ολοκληρώθηκε;

• Όταν και μας θύμισε μερικά εγγενή του προβλήματα με κυριότερο αυτό της εξαιρετικά «συγκρατημένης» κινητικότητας σε επίπεδο πέραν των γνωστών και μη εξαιρετέων τίτλων. Ή της μειωμένης συναλλακτικής δραστηριότητας, γεγονός που «πιέζει» ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες αντίδρασης των τίτλων της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

• Εκείνο πάντως που είναι αδιαμφισβήτητο πλέον, ιδίως μετά τη συνεδρίαση της Τρίτης οπότε και έκλεισε σε υψηλά εξαμήνου η αγορά (πάνω από τις 2.200 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει ο Γενικός Δείκτης από τις αρχές Νοεμβρίου του 2008), είναι το γεγονός πως όσο διατηρείται αυτή η τάση, τόσο πληθαίνουν οι πιθανότητες να επανακάμψουν στο καθημερινό trading ιδιώτες, «μικρομεσαίοι» και μη, αλλά και μεγάλοι παίκτες που θα τοποθετηθούν με σχετικά πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Γιατί αυτήν τη δεδομένη χρονική στιγμή τα όποια funds έχουν επαναδραστηριοποιηθεί στην αγορά μας περισσότερο μοιάζουν να τοποθετούνται περιστασιακά (για να «πάρουν» το ρεύμα) και ως εκ τούτου αυξάνουν τη νευρικότητα και την αστάθεια, πολλώ δε μάλλον όταν η αγορά μας παραμένει «ρηχή».

• Αυτό είναι που φοβούνται ακόμα αρκετοί επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι προειδοποιούν για πιθανές απότομες εναλλαγές στις μετοχές που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών.

• Στον αντίποδα όμως υπάρχουν πολλοί που επισημαίνουν πως αρκετά είναι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια που ακόμα και τώρα παραμένουν εκτός αγοράς και περιμένουν μιαν κάποια διόρθωση για να τοποθετηθούν, ενώ αρκετές είναι και οι συμφωνίες και οι επιχειρηματικές ειδήσεις που έχουν ολοκληρωθεί και απλώς περιμένουν την κατάλληλη χρονική στιγμή για να ανακοινωθούν (και να αλλάξουν εκ νέου το κλίμα επί το θετικότερον).

• Ιδιαίτερα το θέμα των επιχειρηματικών ειδήσεων αποδεικνύεται σε κομβικό για τη μελλοντική επίδοση του ΧΑ.

• Όμως, δεν είναι όλα ρόδινα. Οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι: Υπάρχουν αυτοί που «ποντάρουν» σε συνέχιση του «ράλι» αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το να περιμένει κάποιος να συνεχίσουν οι αγορές να κινούνται ανοδικά είναι μη ρεαλιστικό αφού κρίνουν ως αρκετά υψηλό το τρέχον επίπεδο τιμών αν όχι για πολλές μετοχές, σίγουρα για πολλούς δείκτες. Ίδωμεν…

ΥΓ.: Μιας και ο λόγος για αναλυτές πάντως, θυμηθείτε πως αυτή εδώ η στήλη συχνά σας έχει εφιστήσει την προσοχή για τις πάσης φύσεως εκθέσεις και συστάσεις ξένων οίκων. Του λόγου το αληθές αποδεικνύει η πρόσφατη ανακοίνωση της Morgan Stanley, στην οποία οι ειδικοί της ζητούν συγγνώμη από τους πελάτες τους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έκαναν τεράστιο λάθος πριν από έναν περίπου μήνα όταν έδωσαν σήμα πώλησης των ευρωαγορών». Επομένως, γιατί να μην πιστέψουμε πως και αυτοί αλλά και οι ομόλογοί τους σε διάφορους άλλους μεγαλόσχημους οίκους δεν έχουν… δικαίωμα στο λάθος όταν ασχολούνται και με τα «δικά» μας χαρτιά;


Σχολιάστε εδώ