Ρευστότητα με σταθερές

Εν όψει της κάλπης των ευρωεκλογών ή πιο σωστά είκοσι ημέρες πριν από την κάλπη, η μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων δεν έχει οργανώσει ακόμα την εκλογική της συμπεριφορά, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ένα, σχετικά, ρευστό εκλογικό σκηνικό.

Ωστόσο, παρά τη σχετική ρευστότητα υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που επιτρέπουν να βγουν τα πρώτα ασφαλή προγνωστικά. Συγκεκριμένα: Πρώτο δεδομένο, το σταθερό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ άνω των 3 μονάδων, δεύτερο δεδομένο η βελτίωση της συσπείρωσης της ΝΔ, που όμως δεν ανακόπτει τη διαρροή ψηφοφόρων της προς το ΠΑΣΟΚ, τρίτο δεδομένο η ισχυρή τάση του εκλογικού σώματος να ρίξει την ψήφο του με γνώμονα τα προβλήματα της καθημερινότητας και κυρίως την οικονομική δυσπραγία των νοικοκυριών.

• Άρα, παρά τη ρευστότητα, οι σταθερές μάς επιτρέπουν να διατυπώσουμε την ασφαλή κατ’ εμάς πρόβλεψη ότι το ΠΑΣΟΚ θα αναδειχθεί νικητής στις κάλπες με διαφορά άνω των τριών μονάδων από τη ΝΔ. Ωστόσο, η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές δεν αρκεί για να του επιτρέψει να αμφισβητήσει το δικαίωμα της ΝΔ να ασκεί την εξουσία, καθότι εάν η νίκη συντελεστεί μέσα σ’ ένα εκλογικό περιβάλλον μεγάλης αποχής, η νίκη θα είναι άσφαιρη! Έτσι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δώσει μια παράλληλη μάχη με στόχο να αυξηθεί η συμμετοχή των ψηφοφόρων στην ευρωκάλπη. Ομοίως, ανάλογη μάχη πρέπει να δώσει και η ΝΔ, καθότι η μεγάλη αποχή πρωτίστως πλήττει τη ΝΔ και αυξάνει το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ.

• Κακώς λοιπόν στις αναλύσεις το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο εύρος της διαφοράς μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καθότι και 6 μονάδες διαφορά να βγάλει η κάλπη, εμείς γενικευμένα πολιτικά συμπεράσματα θα αδυνατούμε να εξαγάγουμε εάν η αποχή πιάσει ταβάνι. Με άλλα λόγια, η συμμετοχή θα κρίνει εάν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πυροδοτήσει ή όχι πολιτικές εξελίξεις και σε δεύτερο επίπεδο το εύρος της διαφοράς. Και δυστυχώς, η συμμετοχή αυτήν την ώρα παραμένει ο άγνωστος Χ.


Σχολιάστε εδώ