Πρόσθετα μέτρα για αντιμετώπιση του κύματος των λαθρομεταναστών

Να λοιπόν, που τώρα ευαισθητοποιήθηκαν όλοι! Πρώτη η Πολιτεία που ήδη άρχισε να σκέπτεται και να προβληματίζεται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και μετά οι θεωρούμενες μεγάλες εφημερίδες, που άρχισαν να αφιερώνουν σελίδες επί σελίδων, για να αναδείξουν το μέγεθος και την επικινδυνότητα του προβλήματος, εκεί που παλαιά δεν έβαζαν ούτε… μονόστηλο! Μάλιστα, την περασμένη Κυριακή η «Καθημερινή» είχε ολοσέλιδο ρεπορτάζ του Σταύρου Λυγερού.

Αναφερόμενο το δημοσίευμα στα μέτρα που έχει πάρει η ΕΕ για το θέμα σημειώνει:

«Το δράμα των λαθρομεταναστών έχει ωθήσει τις ευρωπαϊκές χώρες σε πολιτική ημιμέτρων. Ενώ λαμβάνουν μέτρα εναντίον της παράνομης εισόδου, στην πράξη ανέχονται όσους λαθρομετανάστες καταφέρουν τελικώς να εγκατασταθούν στην επικράτειά τους. Πίσω από τη ρητορική περί ανθρωπισμού, συχνά κρύβεται το γεγονός ότι οι λαθρομετανάστες “συμπιέζουν” το κόστος εργασίας. Η αντιφατική αυτή πολιτική της Ευρώπης τροφοδοτεί τη λαθρομετανάστευση. Το γεγονός ότι αρκετοί καταφέρνουν να εγκατασταθούν στη “Γη της Επαγγελίας” διατηρεί ζωντανό το όνειρο μιας νέας ζωής και σ’ όσους μένουν στις πατρίδες τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι έτσι ωθούνται ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι του Τρίτου Κόσμου να επιχειρήσουν το άλμα».

Στη συνέχεια κάνει ειδική αναφορά στην εμπλοκή των τουρκικών αρχών στην προώθηση λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, κάτι που είχε αναδείξει και είχε αποκαλύψει με συγκεκριμένα στοιχεία το «Π».

Ενδεικτικά γράφει:

«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι ανέχονται, εάν δεν ενθαρρύνουν, τη διοχέτευση μουσουλμάνων λαθρομεταναστών στην Ελλάδα. Το 2008 το Λιμενικό έχει καταγράψει σκάφη του τουρκικού Λιμενικού να μεταφέρουν λαθρομετανάστες. Τα σχετικά βίντεο έχουν διαβιβαστεί στον ευρωπαϊκό οργανισμό για τη λαθρομετανάστευση FRONTEX».

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, προκαλεί απορία που η Αθήνα δεν έχει διασυνδέσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με τον σεβασμό του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής. Πρόκειται, άλλωστε, για ευρωτουρκικό και όχι διμερές πρόβλημα».

Ανάλογο ολοσέλιδο δημοσίευμα είχαν την περασμένη Πέμπτη και τα «Νέα», όπου ανέφεραν και τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη σύσκεψη της Τετάρτης 13 Μαΐου που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η σύσκεψη

Η σύσκεψη έγινε υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρήστου Μαρκογιαννάκη, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Βαληνάκη, του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνου Τασούλα, του υφυπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Πάνου Καμμένου, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Πάτροκλου Γεωργιάδη, του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνου Μπίτσιου και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Τζωάννου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, ο α΄ υπαρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και άλλοι.

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η κατάσταση είναι εκρηκτική και έχει φθάσει στο απροχώρητο. Γι’ αυτό αποφασίστηκε να ληφθούν νέα μέτρα, τα κυριότερα των οποίων είναι:

= Θα υπάρχει πιο ενεργή συμμετοχή του υπουργείου Άμυνας, το οποίο θα διαθέτει και πολεμικά πλοία για την αποτροπή της εισόδου λαθρομεταναστών στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

= Θα γίνουν αυστηρότερες οι ποινές στους δουλεμπόρους.

= Θα εξεταστεί η δυνατότητα χρήσης πλοίων, τα οποία θα μεταφέρουν τους λαθρομετανάστες από τα νησιά σε συγκεκριμένα κέντρα υποδοχής της ηπειρωτικής χώρας.

= Θα συσταθεί Εθνικό Συντονιστικό Όργανο που θα συντονίζει τις ενέργειες όλων των φορέων που ασχολούνται με τους λαθρομετανάστες.

Σίγουρα όλα τα μέτρα είναι θεμιτά και χρήσιμα.

Εκείνο όμως που θα πρέπει να έχουν κύριο στόχο οι αρμόδιοι είναι η αποτροπή της εισόδου των λαθρομεταναστών στη χώρα μας και όχι η μεταφορά τους από τα νησιά που αποβιβάζονται στην ενδοχώρα και η φιλοξενία τους σε στρατόπεδα – γκέτο.

Αν το κακό δεν χτυπηθεί στη ρίζα του, όσα μέτρα κι αν ληφθούν δεν θα κάνουμε τίποτα. Πρώτα απʼ όλα η αποτροπή και ύστερα όλα τ’ άλλα…


Σχολιάστε εδώ