ΠΛΟΥΣΙΑ(!) Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΜΜΕ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Δύο από τα ζητήματα της «κρυφής ατζέντας» επιχειρηματιών και κυβέρνησης έφτασαν στο προσκήνιο. Στην υπόθεση του «2%» η τροπολογία ανακλήθηκε, ενώ όσον αφορά τη μείωση του τέλους χρήσης των συχνοτήτων, υπήρξε η υιοθέτηση του σχετικού αιτήματος της

ΕΙΤΗΣΕΕ για τη μείωσή του στο 1% επί του τζίρου, με επίσημη δικαιολογία την παροχή δωρεάν διαφημιστικού χρόνου από τα κόμματα. Καταγράφουμε σήμερα τα ανοιχτά ζητήματα στις σχέσεις ΜΜΕ και πολιτικών και ποιες άλλες κατηγορίες έχει αυτή η λίστα. Η σχετική ατζέντα θα ανοίξει μάλλον μετά τις εκλογές της ΕΣΗΕΑ.

= Αγγελιόσημο: Επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ ζητούν μείωση του αγγελιόσημου κατά 50%, ενώ η ΕΙΙΡΑ σε επιστολή της προ τον υπουργό Εσωτερικών Π. Παυλόπουλο ζητάει την άμεση «αφαίρεση» επαγγελμάτων «που δεν έχουν σχέση με το αγγελιόσημο». Παράλληλα, η Μ. Τεγοπούλου με τα παραπολιτικά της θέτει το ζήτημα της διαχείρισης του πόρου.

= Κρατική διαφήμιση: Η ΕΙΗΕΑ στον απολογισμό της αναφέρει πως το κράτος παραιτήθηκε της εγκυκλίου Ρουσόπουλου για ίσο αριθμό καταχωρίσεων σε όλες τις εφημερίδες, με διαφορετικό τιμολόγιο, σημειώνοντας πως ενώ πληρώνει σε μετρητά, οι διαφημιστικές εξοφλούν τις εφημερίδες με επιταγές. Ακόμη υπογραμμίζει πως «υπάρχουν ενδείξεις ότι η διακίνηση του λεγόμενου ”μαύρου χρήματος” γίνεται και διά των διαφημιστικών εταιρειών».

= Επιβραβεύσεις: Το ζήτημα των επιστροφών ετέθη από τη Μ. Τεγοπούλου με τα παραπολιτικά της «Ελευθεροτυπίας» στα οποία έκανε αναφορές στους νόμους Βενιζέλου και Ρουσόπουλου.

= Επικουρικό Ταμείο Ασφάλισης: Η ΕΔΕΕ σε εμπιστευτικό της σημείωμα προτείνει «η αγορά να συστήσει επικουρικό Ταμείο ασφάλισης των τζίρων για τους εμπλεκόμενους στην αγορά, στα πρότυπα αντίστοιχου Ταμείου για τις ασφαλιστικές εταιρείες». Σύμφωνα με την

ΕΔΕΕ, «το επικουρικό Ταμείο χρηματοδοτείται κατά ένα μέρος από τα ίδια τα ΜΜΕ (κατά Χ%), τις ΔΕ (κατά Ψ%) και από τους διαφημιζόμενους (κατά Ω%)» ενώ «το Ταμείο θα καλύπτει μόνον τους διαφημιζόμενους που διαφημίζονται μέσα από διαφημιστική εταιρεία».

= Καθιέρωση ελαστικού ωραρίου: Υπάρχουν σκέψεις για πρόωρη συνταξιοδότηση των δημοσιογράφων που είναι κοντά στη σύνταξη και την αντικατάστασή τους από νέους εργαζόμενους με ελαστικό ωράριο και αποδοχές.

= Κρατικές επιδοτήσεις: Η ΕΙΗΕΑ ζητάει από την κυβέρνηση την επιδότηση των επιστροφών των φύλλων του πενθήμερου.

= Ισολογισμοί: Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που επιτρέπει τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος, παράλληλα με την ηλεκτρονική ανάρτηση των ισολογισμών σε μια κεντρική σελίδα, με ευθύνη του κράτους, όμως την τελική απόφαση θα λάβει η Κομισιόν. Η ΕΙΗΕΑ στηρίζει τη διατήρηση του υφιστάμενου συστήματος, όμως υπάρχουν εκδότες που ζητούν την κατάργησή του.

= Ανταποδοτικό και δημοτικό τέλος: Η διαβούλευση για τις κρατικές χρηματοδοτήσεις στα δημόσια ΜΜΕ ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες και το αποτέλεσμα αναμένεται να γνωστοποιηθεί στην Ε.Ε. το Σεπτέμβριο.

= Αδειοδοτήσεις: Το προσωρινό καθεστώς λειτουργίας των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών λήγει στις 30/6/2009. Ανοικτό είναι και το ζήτημα της μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.


Σχολιάστε εδώ