Ο Alpha πάει… Κροατία!

Μόλις δηλαδή 8 μήνες έμεινε στην καρέκλα του διευθύνοντος συμβούλου του Alpha, που αποδεικνύεται «ηλεκτρική». Η κίνηση αυτή έγινε, ως φαίνεται, για δύο λόγους. Ο όμιλος RTL θέλει αμέσως οικονομικά αποτελέσματα, καθώς η κρίση πλήττει τα ΜΜΕ, και συνάμα εκτιμά πως μπορεί να πετύχει τον στόχο αυτό έχοντας στο παιχνίδι τον μειοψηφούντα μέτοχο Δημήτρη Κοντομηνά. «Προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας μου με τον όμιλο RTL», κατέληγε στη δήλωσή του ο πρόεδρος του Alpha Media Group.

Η συνάντησή του με τον Γκέρχαρντ Τσάιλερ το Πάσχα είχε ως αποτέλεσμα την απόσυρση του Ρικ Σπίνερ από το σκηνικό του Alpha. Γι’ αυτό και ο τελευταίος δημοσίως σε συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» -και όχι στην «Αίγλη» του Δ. Κοντομηνά- εξέφρασε τη θέση πως θέλει να μείνει. Όλοι περίμεναν πως θα αντικατασταθεί ο έως και σήμερα διευθύνων σύμβουλος του καναλιού, ελάχιστοι όμως γνώριζαν το πότε και από ποιον. Γράφαμε λοιπόν την περασμένη Κυριακή για την υιοθέτηση του κροατικού μοντέλου από τον Alpha, προαναγγέλλοντας την έλευση του νέου διευθύνοντος συμβούλου, ο οποίος ήδη συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο του Alpha TV: «… Και ενώ ο Ρικ Σπίνερ έστειλε το μήνυμα ότι η δουλειά στην Ελλάδα είναι ”πρόκληση” και του αρέσει πολύ, στην Κάντζα αναμένουν τον νέο μάνατζερ από την Κροατία. Ο Γερμανός Κριστόφ Μάινους, στέλεχος του RTL Group, 48 ετών, ανέλαβε το RTL Κροατίας το 2004 και σύμφωνα με πληροφορίες προαλείφεται για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Alpha».

Τώρα το ερώτημα είναι ποια στελέχη θα ακολουθήσουν τον Ρικ Σπίνερ. Στο στόχαστρο είναι δύο ανώτερα διευθυντικά στελέχη του Alpha TV, τα οποία ο Δ. Κοντομηνάς θεώρησε πως άλλαξαν στρατόπεδο. Παρά τις διαβεβαιώσεις, εκτιμάται πως ένας εκ των δύο θα αποχωρήσει. Ο Ρικ Σπίνερ σε μια ευγενική επιστολή, δεν έκρυψε τα λόγια του. Έγραφε, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του προς τους εργαζομένους (enimerosi24.gr): «Ο λόγος για την εξέλιξη αυτή είναι απλός: Η επιτυχία του Alpha εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εμπιστοσύνη και την πλήρη υποστήριξη που δείχνουν και οι δύο μέτοχοι στον διευθύνοντα σύμβουλο. Χωρίς αυτήν την υποστήριξη, η ικανότητα του διευθύνοντος συμβούλου να είναι πραγματικά αποτελεσματικός περιορίζεται σημαντικά. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες κατέστη σαφές ότι στην προκειμένη περίπτωση κάτι τέτοιο δεν ίσχυε. Για τον λόγο αυτόν, πρότεινα αυτήν την αλλαγή, η οποία τώρα έγινε αποδεκτή από το διοικητικό συμβούλιο».

Ο Γκέρχαρντ Τσάιλερ, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου RTL που έλαβε και την τελική απόφαση για την αντικατάσταση Σπίνερ, δήλωσε: «Ο όμιλος RTL εκφράζει την ευγνωμοσύνη του» στον αποχωρούντα διευθύνοντα σύμβουλο. «Ο Ρικ ξεκίνησε άμεσα την πλήρη ανασκόπηση των λειτουργιών της επιχείρησης και σήμανε επιτυχώς την έναρξη της διαδικασίας επανατοποθέτησης της τηλεόρασης του Alpha, σε έναν τηλεοπτικό σταθμό γενικού ενδιαφέροντος προσανατολισμένο σε νεανικά κοινά».

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Alpha Media Group Δημήτρης Κοντομηνάς ευχαρίστησε με τη σειρά του «τον Ρικ Σπίνερ για την εξαιρετική δουλειά που έκανε, ιδιαίτερα στον τομέα του προγραμματισμού», συμπληρώνοντας: «Ο Κριστόφ Μάινους έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να οικοδομεί πάνω σε αυτά τα θετικά αποτελέσματα, στα οποία οδήγησαν οι προσπάθειες των τελευταίων μηνών». «Προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας μου με τον όμιλο RTL», υπογράμμισε.

Ο όμιλος RTL περιγράφει με τα καλύτερα λόγια τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Κριστόφ Μάινους. Γεννήθηκε στο Μίνστερ της Γερμανίας το 1962 και έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος του RTL Televizija στην Κροατία από το 2004. Υπό την καθοδήγηση του κ. Μάινους, το RTL Televizija κατόρθωσε να εξορθολογιστεί και να καταστεί ηγέτης στο βασικό κοινό, στόχος 18-49, το 2006, τον δεύτερο δηλαδή χρόνο της λειτουργίας του μετά την έναρξη των μεταδόσεών του στις 30 Απριλίου του 2004. Η επιτυχία του RTL Televizija στην προσέλκυση του κοινού βασίστηκε σε ένα μείγμα διεθνών παραγωγών όπως τα Big Brother και Idols, σε αμερικάνικες σειρές και ταινίες και σε ενημερωτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα που αναπτύχθηκαν σε τοπικό επίπεδο. Ο κ. Μάινους σπούδασε Οικονομικά, πριν ξεκινήσει την καριέρα του ως εξωτερικός συνεργάτης στο Bayerischer Rundfunk, το κρατικό κανάλι της Βαυαρίας. Το 1990 προσελήφθη βοηθός του διευθυντή προγράμματος του γερμανικού ιδιωτικού καναλιού Sat 1. Από το 1991 έως το 1992 διετέλεσε επικεφαλής εξαγορών και αναπληρωτής διευθυντής προγράμματος στο Tele 5, πριν από την έλευσή του στο RTL II, ως διευθυντής προγράμματος (1992-1995). Έχει επίσης διατελέσει διευθύνων σύμβουλος του ACS Media από το 1996 έως το 2004.


Σχολιάστε εδώ