Ο Ταλάτ «καρφώνει» τον Χριστόφια
Συνομοσπονδία
Οι δηλώσεις Ταλάτ δικαιώνουν πλήρως την άποψη, ότι από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η συμφωνία της 23ης Μαΐου δηλαδή η αναφορά σε λύση δύο συνιστώντων κρατών με μια κεντρική κυβέρνηση, ήταν ως λύση συνώνυμη της συνομοσπονδίας. Όπως ο κ. Ταλάτ είπε: «Από τη στιγμή που η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν δέχθηκε να δημιουργήσουμε μια συνομοσπονδία, για να διατηρήσουμε την εποικοδομητική ασάφεια χρησιμοποιούμε τον όρο ”διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία”». Σαφείς οι θέσεις Ταλάτ: Διά της χρήσεως του όρου «διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία» και διά της κατανομής των εξουσιών όπως η τουρκική πλευρά θέλει, θα καταστεί η λύση στην πράξη συνομοσπονδιακή. Έτσι, θα μπορούν μεν οι Ελληνοκύπριοι να πανηγυρίζουν ότι πέτυχαν ομοσπονδία, όμως, στην πράξη, το πολιτειακό σύστημα θα είναι συνομοσπονδιακό και ως εκ τούτου η ουσιαστική νίκη θα ανήκει στην τουρκική πλευρά, η οποία, διά του κ. Ταλάτ θεωρεί ότι το ζήτημα των τουρκικών εγγυήσεων είναι αδιαπραγμάτευτο.
Τουρκικός ισχυρισμός
Στην πολιτική λογική Ταλάτ προστέθηκαν και δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο, τα οποία προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι ο κ. Ταλάτ είπε στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου πως συμφώνησε με τον Πρόεδρο Χριστόφια όπως καταλήξουν σε συμφωνία ως το τέλος του έτους και όπως τη θέσουν σε χωριστά δημοψηφίσματα στις αρχές του 2010. Ο ισχυρισμός αυτός ούτε επιβεβαιώθηκε ούτε διαψεύσθηκε.
Αληθές πάντως είναι ότι: 1) Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε κάθε ευκαιρία δηλώνει μεν πίστη στη λύση όμως τονίζει ταυτοχρόνως ότι δεν αποδέχεται ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. 2) Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης είχε την περασμένη Δευτέρα συνάντηση με τους πρέσβεις ΗΠΑ και Ρωσίας. Μετά τη συνάντηση ο Νίκος Αναστασιάδης δεν αναφέρθηκε ρητώς στα χρονοδιαγράμματα, αλλά ότι Αμερικανοί και Βρετανοί θεωρούν όπως και ο ίδιος ότι πρέπει να εξευρεθεί σύντομα λύση, καθότι ενδέχεται τα πράγματα να αλλάξουν στις αρχές του επόμενου χρόνου στα Κατεχόμενα, εάν εκλεγεί στην προεδρία του «ψευδοκράτους» ο Ντερβίς Έρογλου.
Ο μανδύας της διχοτόμησης
Τι όμως Έρογλου, τι Ταλάτ; Ποια η διαφορά τους, εφόσον και οι δύο, όπως ο κ. Ταλάτ παραδέχεται, επιζητούν τη συνομοσπονδία, ασχέτως, εάν φέρει την ετικέτα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας; Στην ουσία, αμφότεροι βρίσκονται υπό τις διαταγές της Άγκυρας, η οποία καθορίζει την πολιτική που κάθε διαμεσολαβητής ακολουθεί και υιοθετεί στο Κυπριακό. Συνεπώς, είναι ανυπόστατος ο ισχυρισμός ότι με τον Έρογλου τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Απλώς, ο κ. Ταλάτ είναι περισσότερο επικοινωνιακός και θα μπορεί καλύτερα μέσα από τις εποικοδομητικές ασάφειες να πλασάρει μαζί με τον Πρόεδρο Χριστόφια τη συνομοσπονδιακή λύση καλυμμένη υπό τον μανδύα της, φραστικώς και μόνον, ομοσπονδίας.