Ξέχασαν νʼ αφήσουν την ταυτότητά τους οι τρομοκράτες…

Οι ένοπλοι για μια ακόμη φορά πέτυχαν να αιφνιδιάσουν τους αστυνομικούς, οι οποίοι μπροστά στη θέα των όπλων των βομβιστών… κρύφτηκαν, χάνοντας τη μεγάλη ευκαιρία να συλληφθούν οι τρομοκράτες.

Οι ενέργειες των αστυνομικών δεν είχαν καμία σχέση με όργανα της τάξης που ξέρουν πώς να δράσουν σε κάθε στιγμή. Και όχι άδικα τους καταλογίζουν πολλές ευθύνες.

Κατ’ αρχάς, λένε, έπρεπε, από την πρώτη στιγμή που θεώρησαν ύποπτους τους δύο με τα μαύρα κράνη να ενημερώσουν το κέντρο τους και να έχουν συνεχή επαφή για κάθε βήμα. Και το άλλο λάθος, λένε οι γνωρίζοντες, είναι ότι δεν βγαίνεις από το περιπολικό. Βέβαια κανείς δεν γνωρίζει τι θα συνέβαινε αν τα τέσσερα μέλη της ένοπλης ομάδας βρίσκοναν αντιμέτωπα με έμπειρους αστυνομικούς οι οποίοι θα τους πυροβολούσαν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, οι τέσσερις που τοποθέτησαν την αυτοσχέδια βόμβα στην τράπεζα πιθανώς ανήκουν στον Επαναστατικό Αγώνα, αν και υπάρχει και η αντίθετη εκτίμηση: ότι από τη στιγμή που δεν πυροβόλησαν τον αστυνομικό δεν πρέπει να ήταν μέλη του ΕΑ.

Μέχρι στιγμής καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει με προκήρυξή της την ευθύνη της τελευταίας βομβιστικής επίθεσης στη Eurobank.

Άλλωστε ορφανή παραμένει και η προηγούμενη βομβιστική επίθεση στο κτίριο όπου στεγάζεται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) στη γωνία Κόνιαρη και Λεωφόρου Αλεξάνδρας στις 19 Μαρτίου 2009.

Την ίδια στιγμή εκείνο που διαφαίνεται από τον τρόπο που ενήργησαν τα μέλη της άγνωστης προς το παρόν οργάνωσης είναι ότι για πρώτη φορά από την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη και του ΕΛΑ αστυνομικοί βρίσκονται τετ α τετ με ενόπλους τρομοκρατικών οργανώσεων.

Όπως φαίνεται, άλλωστε, μπαίνουμε και πάλι σε μια περίοδο αυξημένης δραστηριότητας των ενόπλων οργανώσεων, κάτι που φαίνεται ότι εξυπηρετεί τόσο τις ξένες όσο και ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.

Με πιο απλά λόγια, η επανεμφάνιση των ενόπλων ή τρομοκρατικών οργανώσεων έρχεται σε μια φάση της πολιτικής μας ζωής που η αστάθεια, τα σκάνδαλα, αλλά και η δράση εξτρεμιστικών ομάδων είναι καθημερινά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πυροτεχνουργών της Aστυνομίας, η βόμβα πυροδοτήθηκε με βραδύκαυστο φιτίλι, ενώ η εκρηκτική ύλη αποτελείτο από το γνωστό ΑΝΦΟ, ισχυρότατο εκρηκτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε από τον Επαναστατικό Αγώνα στη μεγάλη βόμβα, η οποία βέβαια δεν έξεργη, στην αυλή της τράπεζας Citibank στην Κηφισιά.

Έτσι οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εκτιμούν ότι ή η οργάνωση που έκανε τη βομβιστική επίθεση την περασμένη Τρίτη θα αναλάβει την ευθύνη με προκήρυξη –συνήθως αποστέλλεται στην εφημερίδα «Ποντίκι»– ή θα κάνει ένα ή δύο ακόμα τρομοκρατικά χτυπήματα και θα αναλάβει συνολική ευθύνη.

Οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο τα μέλη της οργάνωσης που έκαναν την επίθεση να είναι νέα άτομα, ενώ οι καθοδηγητές τους να είναι ο παλιός βοηθητικός βραχίονας της 17 Νοέμβρη, σημερινοί πενηντάρηδες, οι οποίοι με την εξάρθρωση της οργάνωσης το 2002 δεν εντοπίσθηκαν.

Ένα στοιχείο που σίγουρα γνωρίζουν τα μέλη των ένοπλων ομάδων είναι η απογύμνωση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας από εξειδικευμένους αξιωματικούς.

Μετά και την πρόσφατη αποχώρηση του υποδιευθυντή της ΔΑΕΕΒ Φώτη Παπαγεωργίου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες πήγε στην υπηρεσία του Λάτση, αλλά και ομάδας άλλων αξιωματικών, όπως ο Κωστόπουλος και ο Τσερλεντάκης, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τη ΔΑΕΕΒ, η υπηρεσία αυτή σχεδόν έχει μείνει χωρίς έμπειρους και ικανούς αστυνομικούς.

Μια σύντομη ματιά στις μέχρι τώρα ενέργειες των μελών των ενόπλων οργανώσεων αφήνει να διαφανεί ότι ως πρότυπο στον τρόπο λειτουργίας τους έχουν τις τότε ενέργειες της 17 Νοέμβρη ενώ πραγματοποιούν χτυπήματα σε στυλ ΕΛΑ. Τι σημαίνει αυτό;

Απλώς ότι το πρώτο διάστημα οι ενέργειές τους στρέφονται κυρίως σε βομβιστικές επιθέσεις.

Όμως αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα ενδέχεται να αρχίσουν να χρησιμοποιούν πιστόλια και περίστροφα, αυτόματα και πολυβόλα σε μια δίχως προηγούμενο επίδειξη ισχύος.

Στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία υπάρχει σήμερα ένα τμήμα, το λεγόμενο Εσωτερικής Τρομοκρατίας, με προϊστάμενο τον αστυνομικό υποδιευθυντή Γιάννη Φραγκίσκο. Αξιωματικός που ανήκει ψυχή τε και σώματι στη Νέα Δημοκρατία, έχει συγκεντρώσει στα χέρια του όλες τις έρευνες και τις πληροφορίες.

Μάλιστα πρόσφατα, όταν δέχθηκε παρατήρηση από τον διοικητή του ταξίαρχο Δημήτρη Χωριανόπουλο για τις φωνές που έβαλε σε συνάδελφό του, ο κ. Φραγκίσκος του είπε: «Μπες στο γραφείο σου ταξίαρχε και όταν σου πω θα βγεις έξω!».

Ο συγκεκριμένος αξιωματικός θεωρείται άμεσα συνεργαζόμενος με το FBI.

Μια ακόμα βομβιστική επίθεση που μένει χωρίς ανάληψη ευθύνης είναι η επίθεση στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Η εκτίμηση των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής είναι ότι πρόκειται για δουλειά άλλης οργάνωσης. Ποιας όμως, κανείς δεν γνωρίζει.


Σχολιάστε εδώ