Να μετατρέψουν την αγανάκτηση σε μαζικούς αγώνες τα συνδικάτα
«Αναγκαίος ο κοινός βηματισμός των συνδικαλιστικών παρατάξεων στη ΓΣΕΕ και η ενωτική δράση για να αντιμετωπιστεί η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι με αφορμή την οικονομική κρίση».
Αυτό είναι το πρώτο «στίγμα» του νέου αναπληρωτή προέδρου της ΓΣΕΕ Γιώργου Γαβρίλη, που προέρχεται από την Αυτόνομη Παρέμβαση και μόλις την περασμένη βδομάδα αντικατέστησε τον κ. Αλ. Καλύβη, που οδεύει προς κομματικά καθήκοντα στον ΣΥΝ.
Αξιοσημείωτες οι πρώτες δηλώσεις του κ. Γαβρίλη στο «ΠΑΡΟΝ»:
«Χόρτασαν οι εργαζόμενοι, μεσούσης της κρίσης, από διαπιστώσεις και αναλύσεις. Απουσιάζει από τα συνδικάτα η οργάνωση των αγώνων και η αποτελεσματική υπεράσπιση των δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων που σήμερα χτυπιούνται με βάναυσο τρόπο».
Ωστόσο ο νέος αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ σε σχετική μας ερώτηση απαντά πως υπάρχει ελπίδα αντιμετώπισης των επιθέσεων «στον βαθμό που τα συνδικάτα αποφασίσουν ότι απόλυτη προτεραιότητά τους είναι να μετατρέψουν την αγανάκτηση σε μαζικούς αγώνες…». Κατά συνέπεια, συνεχίζει ο κ. Γαβρίλης, οι επιλογές που γίνονται αυτήν την κρίσιμη περίοδο έχουν στρατηγική αξία. Η λογική του εφησυχασμού, της ανοχής, της ταλάντευσης, θα έχει καταστροφικές συνέπειες και για τους εργαζόμενους και για την αξιοπιστία των συνδικάτων.
Υπάρχουν δυνατότητες προσέγγισης μεταξύ των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση – ΠΑΜΕ τις δύσκολες αυτές ώρες;
Ο κορυφαίος συνδικαλιστής υποστηρίζει πως «ναι». Οι δυσκολίες, όπως λέει, είναι υπαρκτές, «ωστόσο πρέπει να βρούμε έναν κοινό βηματισμό προκειμένου να δημιουργήσουμε τα αναγκαία αναχώματα για να συρρικνωθούν οι αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους από την κρίση και να προτείνουμε σχέδιο μέτρων κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης. Να ματαιώσουμε κάθε προσπάθεια επαναθεμελίωσης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που επιχειρείται σήμερα και οι οποίες οδήγησαν στα σημερινά δεινά και αδιέξοδα.
Ποια είναι σήμερα η «φιλοδοξία» του νέου αναπληρωτή προέδρου της ΓΣΕΕ;
«Έχοντας επίγνωση και των δυσκολιών και των αρνητικών συσχετισμών στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος, να συμβάλουμε στο πλαίσιο των συνδικάτων και της παράταξης στην αλλαγή του προσανατολισμού του κινήματος και στην ενωτική του δράση…».