νέος πολίτης

Πέρασαν και οι φετινές φοιτητικές εκλογές. Για μια ακόμη φορά οι φοιτητικές παρατάξεις έδωσαν, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, ρεσιτάλ υποκρισίας, ανακοινώνοντας αποσπασματικά και επιλεγμένα αποτελέσματα σχολών όπως τους βόλευαν. Γενικό πολιτικό συμπέρασμα των εκλογών ήταν η άνοδος της ΠΑΣΠ (η πρωτιά της ΔΑΠ ύστερα από 24 συνεχή χρόνια, δεν είναι πλέον είδηση). Είδηση όμως αποτελεί το γεγονός ότι, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, όλες οι άλλες παρατάξεις φαίνεται ότι κράτησαν τις δυνάμεις τους, λιγότερο ή περισσότερο, με ξεκάθαρη υποχώρηση μόνο της ΠΚΣ και αυτή μόνον κατά 1% περίπου. Το μάρμαρο φαίνεται ότι το πλήρωσαν τα ανεξάρτητα σχήματα.

Υποθέτουμε ότι τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών τα έχετε μάθει σε κάποιον βαθμό, ανάλογα και με την πηγή που έχει τροφοδοτήσει το σχετικό ρεπορτάζ. Εμείς δεν θα αναφέρουμε ποσοστά, διότι δεν μπορούμε να είμαστε ακριβείς, μιας και δεν υπάρχουν πουθενά τα αποτελέσματα όλων των σχολών ούτε οι παρατάξεις τα έχουν ανακοινώσει. Αυτό που θα μείνει από τις εκλογές είναι, ίσως, ορισμένα επιμέρους θέματα και φαινόμενα. Πάντως, όλα έδειχναν στην αρχή μια διαφορετική προσέγγιση φέτος, με ανοιχτό κάλεσμα της ΔΑΠ/ΟΝΝΕΔ και της ΠΚΣ/ΚΝΕ προς δημοσιογράφους στα γραφεία τους για την κάλυψη της εκλογικής βραδιάς. Ακόμη και στην αρχή της μετάδοσης αποτελεσμάτων οι ανακοινώσεις της ΔΑΠ και της ΠΚΣ συνέπιπταν. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς όμως, κάθε παράταξη «φιλτράριζε» τις ανακοινώσεις. Στην ΠΚΣ ευθύνονται λιγότερο διότι «έπεσε» ο διαδικτυακός τους τόπος λόγω χιλιάδων επισκεπτών. Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι το πρώτο αποτέλεσμα που ανακοίνωσε η ΟΝΝΕΔ ήταν της Σχολής Εμποροπλοιάρχων στον Ασπρόπυργο με το «σταλινικό» ποσοστό του 77%.

Βασικό ζήτημα που προέκυψε μαζικά φέτος, είναι οι αποφάσεις ΔΣ φοιτητικών συλλόγων να απαγορεύσουν την εκλογική κάθοδο στην παράταξη ΦΟΣ, που πρόσκειται στο ΛΑΟΣ. Με διαφορετικό σκεπτικό, αλλά πάντα με αιτιολόγηση τις θέσεις, τις απόψεις και τις ενέργειες της παράταξης, αλλά και του κόμματος (;), πολλοί σύλλογοι (Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πειραιώς) δεν δέχτηκαν τη συμμετοχή της ΦΟΣ, ενώ άλλοι (Νομική Αθηνών, ΤΕΙ Κοζάνης, ΤΕΙ Καβάλας) απομάκρυναν τους εκπροσώπους της. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οι ΦΟΣίτες προπηλακίστηκαν. ΦΟΣ, ΝΕΟΣ και ΛΑΟΣ καταγγέλλουν συμπαιγνία ΔΑΠ και ΕΑΑΚ (δεν είναι καθόλου περίεργο αυτό…). Μας λένε μάλιστα ότι δεν θα αφήσουν αναπάντητες αυτές τις προκλήσεις, αλλά αυτά τα έχουμε ξανακούσει…

Επίσης, αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός της επίθεσης κρανοφόρων – κουκουλοφόρων στην κάλπη των Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ, κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης. Αυτό το γεγονός οδήγησε το σύνολο των αποτελεσμάτων του ΕΜΠ σε καθυστέρηση, μιας και όλοι οι συνδικαλιστές κοίταζαν να προφυλάξουν τις κάλπες και όχι να καταμετρήσουν. Επεισόδια είχαμε επίσης στο ΤΕΙ Ηρακλείου αλλά και σε αρκετές άλλες σχολές, όπου η αντιπαράθεση μεταξύ των παρατάξεων έλαβε πιο ακραία μορφή.

Από τα παραλειπόμενα αξίζει επίσης να αναφέρουμε την προσπάθεια που έκανε η ομάδα διαδικτυακού ραδιοφώνου της ΟΝΝΕΔ με μαραθώνια 60ωρη συνεχή κάλυψη των εκλογών. Από το ραδιόφωνο της ΟΝΝΕΔ αλλά και τα νέα κεντρικά της γραφεία παρήλασαν όλα τα μεγαλοστελέχη του κόμματος, με αποκορύφωμα την επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή την επόμενη των εκλογών. Στη Λυκούργου (και στη Ρηγίλλης) πανηγυρίζουν για το αποτέλεσμα και προσπαθούν να το μεγιστοποιήσουν επικοινωνιακά, παρότι στην πραγματικότητα απλώς διατήρησαν γενικά τις δυνάμεις τους με μικρή κάμψη… Πάντως η διαφορά της εκμετάλλευσης του αποτελέσματος μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι εμφανής και αντικατοπτρίζει και την εμπιστοσύνη των κομματικών ηγεσιών στους μηχανισμούς των νεολαιών και των φοιτητικών παρατάξεων.

Επίσης σημειώνουμε ότι ο Κώστας Καραμανλής και ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης «παίζουν» πολύ τελευταία την ΟΝΝΕΔ και τα στελέχη της και να δούμε αν αυτό θα επιβεβαιωθεί και στο ευρωψηφοδέλτιο. Μακράν πιο δυναμική άλλωστε ήταν η παρουσία Καραμανλή στην προσυνδιάσκεψη της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη παρά στην ΚΕ του κόμματος που έγινε μια ημέρα πριν στην ίδια πόλη. Στη συνδιάσκεψη αυτή αξίζει να αναφέρουμε τη μέχρι σήμερα πιο έντονη και ηγετική εμφάνιση Παπανικολάου, ο οποίος είναι εμφανές πλέον σε όλους ότι ετοιμάζεται για μεγαλύτερους ρόλους στο κόμμα. Στα αξιοσημείωτα αξίζει να αναφέρουμε την παρουσία στο πάνελ της εκδήλωσης, ανάμεσα σε Καραμανλή και Ζαγορίτη, του μέλους του ΕΓ της ΟΝΝΕΔ, Αγάπης Γερογιαννάκη, που «εντυπωσίασε» όσους δεν την ήξεραν. Η «Αγάπη της ΟΝΝΕΔ» είναι από τις «κολόνες» της γαλάζιας νεολαίας και επιστρατεύεται πάντα όταν υπάρχουν εξωστρεφείς δράσεις!

Πάντως, και ο Κώστας Πανταζής από πλευράς Νεολαίας ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι έχει βάλει πλώρη για μεγαλύτερα πράγματα. Άλλωστε σύντομα ολοκληρώνεται η θητεία του και μάλλον θα διεκδικήσει βουλευτική θέση, ίσως στα Ιωάννινα. Του χρησιμεύει ιδιαίτερα η θέση του γραμματέα της Νεολαίας μιας και μπορεί να κάνει δράσεις και παρουσίες και εκτός Ελλάδος, όπως με την πρόσφατη επίσκεψη στη Βόρειο Ήπειρο αλλά και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πάντως αναγνωρίζεται από όλους, ακόμη και τους εσωκομματικούς αντιπάλους, ότι είναι ακούραστος εργάτης και τρέχει σε όλη την Ελλάδα. Οι διαμαρτυρίες των αντιπάλων του περιορίζονται στην αποτελεσματικότητα, οπού εκεί έχει κάποια παράπονα και ο κομματικός μηχανισμός. Ωστόσο, οι τελευταίοι που δικαιούνται να ζητούν κάτι από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ είναι ο μηχανισμός του κόμματος, ο οποίος ευθύνεται και για τη διάλυση της Νεολαίας στο παρελθόν αλλά και για τα περισσότερα φαινόμενα παθογένειας που παρουσιάζει…

Σας προτείνουμε πάντως να επισκεφθείτε τον ιστοχώρο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ διότι τελευταία εμφανίζονται ευρηματικοί! Θα δείτε στο HYPERLINK http://www.kinimaneon.gr/www.kinimaneon.gr ένα περίφημο τεστ κοπώσεως, με έμφαση στον πρωθυπουργό! Στις σχετικές καταχωρίσεις γίνονται διάφορα παιχνίδια με τις λέξεις κούραση, διακοπές κ.λπ., που θα σας διασκεδάσουν.

Εξαιρετική εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι ο Άρης (ένας είναι ο Άρης, ο Σπηλιωτόπουλος) δεν έκανε σε καμία περίπτωση αναφορά στην επανασύσταση της ΕΦΕΕ. Παρότι ο ΥΠΕΠΘ έκανε μερικές δηλώσεις για τις φοιτητικές εκλογές, δεν ανέφερε πουθενά το θέμα της ΕΦΕΕ. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: Ή επικοινωνιακό χειρισμό ή αλλαγή κατεύθυνσης. Σας γράψαμε ότι και στην κυβέρνηση, όπως και στο ΠΑΣΟΚ, πολλοί έβλεπαν θετικά -και πίεζαν- για επανασύσταση της ΕΦΕΕ. Και το ΥΠΕΠΘ είχε φανεί ότι κατευθυνόταν προς εκεί, πιέζοντας καταστάσεις. Ωστόσο με την υποβάθμιση του θέματος από πλευράς Άρη, υποθέτουμε ότι ο υπουργός δεν θέλησε να «σηκώσει» το θέμα με την υποψία ότι και αυτήν τη φορά θα ναυαγήσει η προσπάθεια, οπότε δεν ήθελε να χαρακτηριστεί η παρέμβασή του αποτυχημένη. Εκτός και αν στο επιτελείο του Άρη επικράτησαν τελικά οι «συμβουλές» περί μη συμφέρουσας λύσης για τη ΝΔ από την επανασύσταση της ΕΦΕΕ, γεγονός που δεν έχουμε ακόμη διασταυρώσει…

Λίγο καθυστερημένο, αλλά πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι απαράδεκτο στη Βουλή να γίνεται συζήτηση προ ημερησίας διάταξης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τη νεολαία και όλα τα θέματα που αφορούν του νέους να αναφέρονται ακροθιγώς. Οι νέοι έχουν πολλά θέματα που βρίσκονται πανευρωπαϊκά στο κέντρο της συζήτησης, αλλά εδώ φαίνεται ότι τα κόμματά μας βαυκαλίζονται. Και οι νέοι το αντιλαμβάνονται. Ακόμη και οι οργανωμένοι νέοι έχουν πολλά παράπονα (αναφερόμαστε επιεικώς) από τις κομματικές τους ηγεσίες.

Από την άλλη πλευρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει το πρόβλημα και προτείνει νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη νεολαία. Η παρέμβαση της Κομισιόν είναι σημαντική και δίνει βαρύτητα σε δύο σημαντικούς τομείς: Την κοινωνική ενσωμάτωση με αιχμή την απασχόληση των νέων και την αναγνώριση των προσόντων τους και στην πολιτική ενσωμάτωση, με αιχμή τη συμμετοχή και τη διαβούλευση. Μάθατε εσείς κάτι σχετικό από τα ελληνικά ΜΜΕ; Είδατε κάποια σχετική ανακοίνωση από κυβερνητικό φορέα; Ευτυχώς που υπάρχουν και ορισμένοι παθιασμένοι νέοι που τα παρακολουθούν από κοντά και μαθαίνουμε τις ευρωπαϊκές εξελίξεις…

Θα έχετε παρατηρήσει ότι παρότι σε πολλές φάσεις η στήλη καλύπτει τη δραστηριότητα νέων κομματικών μηχανισμών, δεν το έχει πράξει με το κόμμα της Δράσης (Μάνος, Κοντογιαννόπουλος, Μπουτάρης). Αυτό συμβαίνει διότι, σε αντίθεση με άλλα νέα σχετικά κόμματα, η Δράση δεν βασίζεται ούτε εν μέρει σε νέους. Για την ακρίβεια ψάχνουμε με το κιάλι να βρούμε άνθρωπο κάτω των 35, με την εξαίρεση δύο, τριών φοιτητών από τη Θεσσαλονίκη και κάνα δύο σε πόλεις της επαρχίας. Ούτε το ψηφοδέλτιο που ανακοίνωσε ο Στέφανος Μάνος έχει κάποιον νεανικό αέρα. Το μόνο «νεανικό» που βλέπουμε είναι η παρουσία του ηθοποιού Κ. Μαρκουλάκη, που έχει πάρει πάνω του μεγάλο επικοινωνιακό κομμάτι, με σποτάκια, προσκλήσεις και πολλαπλά e-mails… Αν συνεχίσουν έτσι προβλέπουμε ανυπαρξία ψήφων στην ηλικιακή ομάδα 18-34…


Σχολιάστε εδώ