Μόνο για την απασχόληση δεν μίλησαν Πετραλιά – συνδικαλιστές!

Η πολιτικά υπεύθυνη για τη διαδικασία, υπουργός Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση όταν μετά την τοποθέτησή της δέχτηκε τα «πυρά» του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου, που την κατηγόρησε ότι μετέτρεψε τη συνεδρίαση σε βήμα προβολής του κυβερνητικού έργου.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Κ. Πουπάκης έστρεψε τα βέλη του κατά του προέδρου του ΣΕΒ, που δεν αναλαμβάνει –όπως είπε– την ευθύνη των επιχειρηματιών, των καρτέλ, της μη απόδοσης του ΦΠΑ «και γενικά ορισμένων κακών επιχειρηματιών που εκμεταλλεύονται την κρίση…». Αναλυτικά:

«Οι δράσεις μας», τόνισε η κ. Πετραλιά, «οι πρωτοβουλίες μας, το πρόγραμμά μας, είναι η απάντησή μας, είναι η πρότασή μας στις δυσμενείς συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Βαθιά πεποίθησή μου είναι ότι η παραγωγική κοινωνία είναι το ”αντίδοτο” στη διεθνή οικονομική κρίση. Και μια παραγωγική κοινωνία οφείλει να έχει άμεση προτεραιότητα την απασχόληση, την καταπολέμηση της ανεργίας, την προστασία των εργαζομένων. Οι έλληνες πολίτες απαιτούν να συζητήσουμε, να συνεννοηθούμε και να δράσουμε όλοι μαζί».

Σκληρή ήταν η επίθεση του προέδρου της ΓΣΕΕ όταν πήρε τον λόγο. Είπε απευθυνόμενος στην υπουργό: «Ευτελίσατε και τον θεσμό αυτό όπως και κάθε συλλογικό θεσμό, με τη μετατροπή τους σε προεκλογικό μπαλκόνι προεκλογικών υποσχέσεων. Θα σκεφτούμε σοβαρά αν θα συνεχίσουμε τη συμμετοχή μας στην επιτροπή. Εμείς ζητάμε λύσεις στα δραματικά προβλήματα εργαζομένων και ανέργων και όχι επικύρωση των πρωθυπουργικών και υπουργικών εξαγγελιών».

Μάλιστα, ο κ. Παναγόπουλος υποστήριξε ότι με το κλείσιμο της Βουλής, πολλά μέτρα που ανακοίνωσε η υπουργός για ενίσχυση των χαμηλών εισοδηματικά στρωμάτων είναι «στον αέρα», καθώς για την υλοποίησή τους απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις.

Με κριτικό τρόπο τοποθετήθηκε απέναντι στις ανακοινώσεις της υπουργού ο κ. Πουπάκης, ζητώντας ακόμη πιο αποτελεσματικά μέτρα. Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ έκρινε θετικά τα μέτρα του υπουργείου Απασχόλησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, τα στοχευόμενα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων ή απολυμένων, την επιδότηση της απασχόλησης των επιχειρήσεων, την ενίσχυση του τουρισμού, των κατασκευών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο κ. Πουπάκης καυτηρίασε το γεγονός ότι «μετά την υλοποίηση τόσων Κοινοτικών Προγραμμάτων Στήριξης, δεν υπάρχει εθνική μελέτη με στοιχεία για την απορροφητικότητα των ανέργων από την αγορά εργασίας…».

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ απάντησε εμμέσως και στον κ. Παναγόπουλο, που αναφέρθηκε στο κλείσιμο της Βουλής. Ο κ. Πουπάκης είπε σχετικά πως θεωρεί ότι η υιοθέτηση και εφαρμογή μέτρων δεν εξαρτάται «από το κλείσιμο σήμερα ή ύστερα από μερικές μέρες της Βουλής».

Εμείς πάντως επισημαίνουμε ότι για πλήρη απασχόληση ουδείς από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση έκανε λόγο, ενώ πληροφορούμαστε ότι η τοποθέτηση και οι προτάσεις της κ. Πετραλιά έφτασαν στην ηγεσία της ΓΣΕΕ μόλις δύο μέρες πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής, δυσχεραίνοντας τη μελέτη και προετοιμασία από πλευράς της συνομοσπονδίας.


Σχολιάστε εδώ