Μπορούν περισσότερα οι εθελοντές δασοπυροσβέστες

Η πλειοψηφία των εθελοντών που δραστηριοποιούνται στη δασοπροστασία – δασοπυρόσβεση θεωρούν ότι ο εθελοντισμός δεν είναι επαρκώς αναπτυγμένος στην Ελλάδα, γιατί δεν υπάρχει συντονισμένη πολιτική ενεργοποίησης πολιτών, υπάρχει έλλειμμα εξοπλισμού και εκπαίδευσης, δεν υπάρχει πλαίσιο ηθικής ανταμοιβής των εθελοντών, ενώ απουσιάζει κάθε έννοια αξιολόγησης των δυνατοτήτων τους για την καλύτερη αξιοποίησή τους.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που έγινε σε δείγμα 1.000 εθελοντών απ’ όλη τη χώρα, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε ημερίδα με θέμα «Εθελοντισμός για την προστασία του δάσους», που διοργάνωσαν το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννης Σ. Λάτσης και η Eurobank.

Η ημερίδα φιλοξενήθηκε στην έδρα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση στο Κεφαλάρι, στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «Pallas Athena Forum», και έδωσε τη δυνατότητα στα μέλη εθελοντικών οργανώσεων δασοπροστασίας απ’ όλη την Ελλάδα και στους εθελοντές πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Σώματος να συμμετάσχουν σ’ έναν ανοιχτό και δημιουργικό διάλογο με την ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και με εκπροσώπους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Βαγγέλης Χρόνης, γενικός διευθυντής του Ομίλου Λάτση και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι «ο εθελοντισμός προφανώς κατέχει περίοπτη θέση στο σύνολο των πρωτοβουλιών που σχεδιάσαμε στο πλαίσιο του προγράμματος. Είναι καθήκον μας. Το 2008 προχωρήσαμε σ’ ένα εκτεταμένο πρόγραμμα για την ενίσχυση 140 εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης που αφορούσε 41 νομούς της πατρίδας μας. Το πρόγραμμα αυτό, πιο στοχευμένο, θα συνεχιστεί και το 2009 με τη δωρεάν παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας και Επιχειρησιακού Εξοπλισμού σ’ έναν σημαντικό αριθμό εθελοντικών οργανώσεων που επελέγησαν μετά από επιτόπιες επισκέψεις των στελεχών του WWF Ελλάδα».

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Μαργαρίτης Μουζάς, αφού περιέγραψε το υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας των Εθελοντικών Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τις νέες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται αυτήν την εποχή για τον εκσυγχρονισμό του, έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας: «Η εθελοντική δραστηριότητα, έχοντας τις βάσεις της στην αμοιβαιότητα και την αλληλεγγύη, δημιουργεί νέα δίκτυα και νέα πρότυπα, επεκτείνοντας το ήδη υπάρχον κοινωνικό κεφάλαιο. Στην εποχή μας οι εθελοντές είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ανθρωπισμού και κοινωνικής ευαισθησίας και αποτελεί χρέος όλων μας και κυρίως της Πολιτείας να προστατεύσει και να προωθήσει την αξία του εθελοντισμού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η ΓΓΠΠ, ακολουθώντας τις επιταγές της σύγχρονης κοινωνίας, έχει θέσει την ολοκλήρωση του Συστήματος Εθελοντισμού ως μια από τις προτεραιότητές της, στοχεύοντας στην όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του άριστου δυναμικού των εθελοντών».

Τέλος, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Αθανάσιος Κοντοκώστας, στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και ειδικότερα στις επιμέρους τροποποιήσεις και συμπληρώσεις που προωθεί το Πυροσβεστικό Σώμα, με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη και διάδοση του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη αλλά και του εθελοντισμού γενικότερα.


Σχολιάστε εδώ