Μια αυγή στη μαυρίλα…

Τέσσερα χρόνια μετά τη συλλογή «Αλφειός Πρόγονος», ο ποιητής Ηλίας Γκρης κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη το βιβλίο του «Περί Ποιήσεως».

Πρόκειται για μια συλλογή δοκιμίων, καρπό πολύχρονης και συστηματικής προσέγγισης στα φαινόμενα που επηρεάζουν και συντελούν στη δημιουργία της ποίησης.

Θέματα όπως η γλώσσα, η ιδεολογία, ο ρυθμός, η παράδοση, η ψυχανάλυση, η αμφισβήτηση, η συγκίνηση, η φιλοσοφία, ο θάνατος, η κριτική, ο μεταμοντερνισμός κ.ά. συνθέτουν στο βιβλίο το πλέγμα ενός ασίγαστου προβληματισμού σε σχέση με την ποίηση και την ποιητική πράξη.

Σε ένα ασφυκτικό κλίμα -σημειώνεται στο «επίμετρο»- κοινωνικού μαζοχισμού που φέρνει ατομικό (και ομαδικό, ως συνήθως) ευνουχισμό, προϊόντος του χρόνου εμπεδώθηκε στον ποιητή η αποστροφή, αν όχι η περιφρόνηση, για τη συμβατική σκέψη και γραφή που τρέμει μη θίξει και αναταράξει λιμνάζοντα ύδατα.

«Έτσι μάλλον εξηγείται -τονίζει ο Η. Γκρής- ότι δεν με απασχόλησε διόλου το φαινόμενο της ποίησης υπό το πρίσμα της από καθέδρα κριτικής αυθεντίας ή της από καθέδρα φιλοσοφίας. Έγραψα τα δοκίμια με μια ξεκάθαρη προσωπική ματιά. Θέλησα να φτιάξω ένα βιβλίο δωρικότητας και αυστηρής πειθαρχίας. Με ζητούμενο μια αισθητική αγωγή τέτοια που να αρμόζει στην ποίηση».


Σχολιάστε εδώ