Μεταναστευτική πολιτική με όραμα
Η χώρα μας από το 1990 αιφνιδιάσθηκε με την εισροή εκατοντάδων χιλιάδων οικονομικών προσφύγων που αναζήτησαν εδώ καλύτερη τύχη. Δεν υπήρχε σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος και βεβαίως δεν υπήρχε υποδομή για υποδοχή μεταναστών σε αριθμό που ξεπερνούσε το 10% του συνολικού πληθυσμού.
Υπήρξε σωρεία λαθών με μαζικές επιχειρήσεις απελάσεων που δημιουργούσαν την εντύπωση στο εξωτερικό ότι η χώρα μας παραβίαζε τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπήρξε αύξηση εγκληματικότητας και κορεσμός των φυλακών μας (όπου οι αλλοδαποί κρατούμενοι αγγίζουν το 45-50% του συνολικού αριθμού) και υπήρξε δυστυχώς εμφάνιση ακραίων συμπεριφορών από κάποιους έλληνες πολίτες έναντι αλλοδαπών, που οφείλονταν εν μέρει και στην τάση των ΜΜΕ να αποπροσωποιούν την παραβατικότητα, με συνέπεια να καλλιεργείται γενικευμένο κλίμα εχθρότητας κατά των ξένων.
Βεβαίως υπήρξαν και θετικές επιπτώσεις. Υπάρχει ακόμη ελληνική γεωργία γιατί γίνονται οι εργασίες από αλλοδαπούς και σε αρκετούς τομείς παρέμειναν ανταγωνιστικές οι τιμές γιατί ήταν φθηνά τα μεροκάματα των αλλοδαπών, ενώ παράλληλα οι εδώ εργαζόμενοι αλλοδαποί επηρεάζουν σε κάποιο βαθμό την πολιτική των χωρών καταγωγής τους, με την έννοια ότι στις χώρες καταγωγής των ψηφίζουν κόμματα που επαγγέλλονται φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα.
Πέρα από τα λάθη και τα οφέλη όμως έχουμε ανάγκη μακροπρόθεσμης πολιτικής που θα λάβει υπ’ όψιν τα νέα δεδομένα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τα παιδιά των Αλβανών που ήρθαν στη χώρα μας μετά το 1990, μεγάλωσαν εδώ, φοίτησαν σε ελληνικά σχολεία, γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα, ενώ τα περισσότερα δεν ξέρουν να γράφουν στα αλβανικά. Τα παιδιά αυτά έχουν βιώσει και υιοθετήσει τον ελληνικό τρόπο ζωής και δεν επιθυμούν, ούτε μπορούν πλέον, να ζήσουν στις χώρες από όπου ήρθαν οι γονείς τους, γι’ αυτό ζητούν πλέον ένταξη στην ελληνική κοινωνία με κτήση ελληνικής υπηκοότητας.
Ίσως είναι και μια ευκαιρία να αντιμετωπισθεί, έστω και με αυτόν τον τρόπο, το δημογραφικό μας πρόβλημα. Βεβαίως υπάρχουν και ενστάσεις και προβλήματα που πρέπει να εξετασθούν, αλλά σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα πρέπει να χαράξει μεταναστευτική πολιτική με όραμα που θα σηματοδοτήσει λύση στο πρόβλημα λαμβάνοντας υπ’ όψιν και άλλες παραμέτρους όπως το γεγονός ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί στη χώρα μας αναγκαστικά επενδύουν στην Αλβανία τα χρήματά τους γιατί υπάρχουν νομικά κωλύματα και χρονοβόρες διαδικασίες για αγορά ακινήτων π.χ. στη Θεσσαλονίκη. Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται χάραξη σύγχρονης μεταναστευτικής πολιτικής που θα λύνει προβλήματα, αλλά και θα δημιουργεί και προοπτική για τη χώρα μας.
* O Δ. Γαρούφας είναι πρόεδρος του ΚΘΒΕ και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης