Λύνει τον γρίφο του ευρωψηφοδελτίου σήμερα ο Γιώργος

Η αλήθεια είναι ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει βεβαίως πάρει τις αποφάσεις του, τις οποίες όμως δεν έχει γνωστοποιήσει σε κανέναν από τους συνεργάτες του. Στο Πεκίνο απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε συζήτηση με δημοσιογράφους για το όλο θέμα.

Και στις τελευταίες συναντήσεις του με τους επιτελείς του κόμματος του, λίγο πριν αναχωρήσει για την Κίνα, όπου έχει συνομιλίες ως εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με την ηγεσία του ΚΚ Κίνας, δεν είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του. Είχε συζητήσει μόνο τα χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι ώστε να εκφράζουν την πολιτική που υποστηρίζει αυτήν την ώρα το ΠΑΣΟΚ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι νυν ευρωβουλευτές Στ. Λαμπρινίδης, Μαριλίζα Κοππά και Άννυ Ποδηματά, που θεωρείται σίγουρο, από το σύνολο του Τύπου, ότι θα είναι και πάλι υποψήφιοι, δεν έχουν καμία ενημέρωση από τον Παπανδρέου.

Το μεγαλύτερο μυστικό φυσικά που κράτησε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ήταν το όνομα του επικεφαλής της λίστας.

Όμως από τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε στην Ιπποκράτους ο επικεφαλής θα είναι πολιτικό πρόσωπο με ειδίκευση στην οικονομία.

Ο Γ. Παπανδρέου το μόνο που επέτρεψε στα ηγετικά στελέχη να συζητούν δημοσίως είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που καλείται να έχει ο επικεφαλής της λίστας, χωρίς να είναι καν γνωστό αν τελικώς θα είναι άνδρας ή γυναίκα.

Πρέπει όμως ιδιαίτερα να προσέξει κανείς τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος που προσδίδει το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές. Κάτι που οδηγεί αυτομάτως σε πολιτικό πρόσωπο που θα σηματοδοτεί την ανάγκη αλλαγής της διακυβέρνησης της χώρας.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ήταν ο επικρατέστερος ως την τελευταία στιγμή για επικεφαλής της ευρωλίστας του ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως αυτό ήταν το μόνο που διέρρευσε από την Ιπποκράτους.

Με το που έγιναν γνωστά τα χαρακτηριστικά του επικεφαλής της ευρωλίστας του ΠΑΣΟΚ, αμέσως τα τηλέφωνα όσων «στοχοποιήθηκαν» πήραν φωτιά. Το όνομα λοιπόν που βρέθηκε στην επικαιρότητα ήταν αυτό του νυν εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος.

Άλλα στελέχη που «στοχοποιήθηκαν» βάσει των χαρακτηριστικών αυτών και συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες ανεξάρτητα με το τι επιθυμούν, είναι οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Φλωρίδης, Άννα Διαμαντοπούλου, Λούκα Κατσέλη, Χρήστος Παπουτσής και Πέτρος Ευθυμίου.

Θα πρέπει ωστόσο να αποκλειστεί η περίπτωση του Κώστα Σημίτη. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπήρξαν τουλάχιστον δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Οι περισσότεροι έλεγαν στους δημοσιογράφους: «Δεν με αφορά – Δεν μου έχει γίνει καμία πρόταση», κάποιοι άλλοι ήταν πιο θετικοί, κανένας όμως δεν έδωσε σαφές στίγμα πραγματικού ενδιαφέροντος, δείγμα της νοοτροπίας που επικρατεί ακόμα, ότι δηλαδή η αποστολή στις Βρυξέλλες ισοδυναμεί με αποστρατεία από την κεντρική πολιτική σκηνή.

Ερωτήματα πάντως υπάρχουν και τα τους άλλους υποψηφίους. Είναι γνωστό ότι θα περιλαμβάνονται οικονομολόγοι, περιβαλλοντολόγοι και συνδικαλιστές, έως εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της δικαιοσύνης αλλά και του πολιτισμού. Σχετικά με το παζλ των ονομάτων, οι Λαμπρινίδης, Κοππά, Ποδηματά από την προηγούμενη ευρωομάδα του ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να θεωρούνται σίγουροι, αν και, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, δημιουργήθηκαν κάποια ερωτηματικά από τον τρόπο με τον οποίο ο Παπανδρέου ευχαρίστησε όλους τους παλιούς ευρωβουλευτές του κόμματος.

Ωστόσο, ακούγονται για μια θέση στις Βρυξέλλες οι Πάρης Κουκουλόπουλος, Βασίλης Φλωρίδης, Ντίνα Λάζαρη, Σπύρος Παπασπύρος. Πάντως, οι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, όταν ερωτώνται επʼ αυτού, είναι κατηγορηματικοί: «Μην ακούτε και μην πιστεύετε τίποτα».


Σχολιάστε εδώ