Ισονομία και ισοπολιτεία

Κύριε Διευθυντά,
Διάβασα στο «ΠΑΡΟΝ» της 3/5/09 το άρθρο της «Ατρόπους» σχετικά με τα περίπτερα, από το οποίο πήρα το ερέθισμα να σας γράψω την παρούσα επιστολή. Το θέμα στο οποίο θα αναφερθώ, κατά την άποψή μου, εξευτελίζει τους νόμους της χώρας, τις αρμόδιες αρχές και υποβαθμίζει τον λαό, τη στιγμή που βρίσκεται σε ανάγκη.
Όλοι μας γνωρίζουμε ότι στη χώρα μας υπάρχει μεγάλος αριθμός νέων που ψάχνουν απεγνωσμένα μια θέση εργασίας. Εάν δεχθούμε ότι κάποιο άτομο από αυτά πήγε και ζήτησε να του δώσουν άδεια λειτουργίας φαρμακείου, είναι βέβαιο ότι θα του ζητήσουν πτυχίο φαρμακοποιού, το οποίο βέβαια δεν θα το έχει και επί του ασφαλούς θα του αρνηθούν. Στην απελπισία του και λόγω της παρανομίας που… ασκείται σε τούτη τη χώρα, αμέσως θα ρωτήσει κάθε αρμόδιο Εισαγγελέα εάν σε τούτο τον τόπο ισχύει η ισονομία και ισοπολιτεία.
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο γιατρός όταν ανοίξει το ιατρείο του είναι πάντα παρόντας. Εάν δεν είναι παρόντας, το ιατρείο κλειδώνεται ή εάν δεν κλειδωθεί, εκεί μέσα δεν ασκείται η ιατρική λειτουργία από άσχετο άτομο. Κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο έπρεπε να είναι και στα φαρμακεία.
Παρατηρείται σε σημαντικό αριθμό φαρμακείων -και πιστεύω ότι ισχύει σε όλη τη χώρα- να λειτουργούν χωρίς να είναι παρόντες οι φαρμακοποιοί. Κάποιοι συγγενείς ή φίλοι ή γνωστοί του φαρμακοποιού, χωρίς βέβαια να έχουν πτυχίο φαρμακοποιού, λειτουργούν το φαρμακείο. Οι φαρμακοποιοί δηλαδή που έχουν το πτυχίο και την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος περιφέρονται στην πόλη ή σε άλλες πόλεις ως τουρίστες ή ασκούν άλλο επάγγελμα.
Εδώ έρχεται το μεγάλο ερώτημα. Η κοπέλα «Α» που είναι συγγενής φαρμακοποιού πώς απέκτησε το προνόμιο να λειτουργεί φαρμακείο, δηλαδή να ασκεί το επάγγελμα της φαρμακοποιού και η κοπέλα «Β», που ψάχνει απεγνωσμένα για δουλειά, δεν έχει τέτοιο δικαίωμα;
Εξ αγχιστείας ή λόγω εξ αίματος συγγενείας ή, έστω λόγω φιλίας, δεν μεταδίδονται οι γνώσεις. Δηλαδή, η γυναίκα του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας δεν μπορεί να οδηγήσει το αεροσκάφος και να πάρει μέρος σε βομβαρδισμούς επειδή ο σύζυγος είναι πιλότος.
Με όλο της το δίκιο, η κοπέλα «Β» θα ζητήσει επιτακτικά από τον Εισαγγελέα να της δώσει ένα σημείωμα για να το μελετήσει με την ησυχία της και να της περιγράφει τι είναι αυτό που ονομάζουν «ισονομία» και «ισοπολιτεία» και πώς επιλέγονται τα όρια εφαρμογής.
Το θέμα αυτό θα έπρεπε να το έχουν φροντίσει οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί για το κύρος του επαγγέλματός τους. Με τέτοιες συνθήκες, το φαρμακείο στη διαδικασία λειτουργίας του δεν διαφέρει σε τίποτα από τη διαδικασία λειτουργίας ενός περιπτέρου. Δηλαδή, έχουν βάλει τον «περιπτερά» και πουλάει και αυτοί έχουν κορνιζάρει το πτυχίο που το έχουν κρεμάσει σε εμφανή θέση και περιστρέφουν δεξιά, αριστερά το μπεγλέρι στο καφενείο ή σε κάποια εκδρομή.
Με εκτίμηση
Ν. Α. Καραβάς


Σχολιάστε εδώ