Η Βουλή έκλεισε, όχι όμως και οι εκκρεμότητες

Νομοσχέδια και τροπολογίες που είχαν στόχο να θωρακίσουν την οικονομία από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης έχουν προς το παρόν παγώσει και αναμένεται να αναθερμανθούν με την έναρξη των εργασιών των θερινών τμημάτων μετά τις 15 Ιουνίου. Την εβδομάδα που πέρασε επρόκειτο να κατατεθούν τροπολογίες για τη στήριξη της οικοδομικής δραστηριότητας (περιλαμβάνεται εγγύηση του Δημοσίου για το 25% των δανείων και μείωση της αμοιβής των συμβολαιογράφων), την κατάρτιση του προγράμματος ενίσχυσης επιχειρήσεων εθνικής σημασίας, αλλά και νομοθέτημα σχετικά με την ενίσχυση της χώρας απέναντι στις κλιματικές αλλαγές. Στην ατζέντα είχε επίσης εγγραφεί συζήτηση του νομοσχεδίου Τουριστικής Ανάπτυξης, το οποίο ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με τη νόμιμη λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων που λειτουργούν χωρίς ειδικό σήμα λειτουργίας. Παράλληλα θα συζητείτο το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης περί ισότητας των δύο φύλων, που θα τακτοποιούσε ωστόσο θέματα που σχετίζονται με τις υπαίθριες αγορές και τις ασφαλιστικές οφειλές.

Σειρά θα έπαιρναν άλλα δύο νομοσχέδια, αυτό του υπουργείου Ανάπτυξης για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις κεφαλαιουχικών εταιρειών και εκείνο του υπουργείου Δικαιοσύνης με μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας και στη θεραπευτική μεταχείριση χρηστών ναρκωτικών ουσιών, που αυστηροποιεί την ποινική μεταχείριση των «κουκουλοφόρων».

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται επίσης η ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής από τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπαθανασίου για την πορεία των δημοσίων εσόδων κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, καθώς και η κύρωση του απολογισμού και του ισολογισμού του κράτους κατά το 2007, ενώ στα… κρύα του λουτρού έμεινε η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης με θέμα την οικονομική πολιτική και τα μέτρα για την κρίση.

Τα ταξίδια καλά κρατούν…

Η Βουλή έκλεισε αλλά αυτό καθόλου δεν επηρέασε τα ταξίδια των βουλευτών και τις αποστολές των διακομματικών αντιπροσωπειών του Κοινοβουλίου στο εξωτερικό. Δεκαεπτά οι ταξιδευτές και ιδού οι προορισμοί τους:

= Η Β΄ αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Έλσα Παπαδημητρίου, μαζί με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη, βρέθηκαν στην Πράγα, στις εργασίες της Διάσκεψης Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έγινε 11-12 Μαΐου.

= Το ίδιο διάστημα οι βουλευτές Παν. Σκανδαλάκης (ΝΔ) και Πέτρος Ευθυμίου (ΠΑΣΟΚ) επισκέφθηκαν τη Βαρσοβία με σκοπό την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΟΑΣΕ και ODIHR στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στον ΟΑΣΕ.

= Οι βουλευτές Μαρία Δαμανάκη, Κώστας Κουκοδήμος, Κώστας Καρτάλης και Γρηγόρης Ψαριανός, μέλη της αντιπροσωπείας της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας-Ιρλανδίας, πετάχτηκαν στο Δουβλίνο από τις 12 έως τις 14 Μαΐου.

= Στο Αζερμπαϊτζάν ταξίδεψε κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία απαρτιζόμενη από τους βουλευτές Αντώνη Καρπούζα (ΝΔ) και Μανώλη Στρατάκη (ΠΑΣΟΚ) όπου πήρε μέρος σε επιχειρηματική αποστολή που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών από τις 12 έως τις 13 Μαΐου.

= Στη Νυρεμβέργη βρίσκεται η Όλγα Κεφαλογιάννη (15-17 Μαΐου) για τις εκδηλώσεις για τα 35 χρόνια ίδρυσης του Συλλόγου Κρητών Φύρτης.

= Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκονται οι βουλευτές Σίμος Κεδίκογλου και Θεοχάρης Τσιόκας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης αντιπροσωπείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

από τις 15 έως τις 17 Μαΐου.

= Και τέλος το Ελσίνκι επισκέπτονται από σήμερα μέχρι τις 19 Μαΐου οι βουλευτές Ντίνος Βρεττός, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, όπου θα λάβουν μέρος στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ας ετοιμάζονται οι επόμενοι…

Προσπάθεια… φίμωσης,

καταγγέλλει ο Μάνος

Η αποσαφήνιση του προεκλογικού τοπίου για να μπορέσουν και οι εξωκοινοβουλευτικοί που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές να διαφημιστούν, απασχολεί τον… Δραστήριο Στέφανο Μάνο. Η δραστηριότητά του άλλωστε δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί, αφού από κορυφαίο στέλεχος και υπουργός της ΝΔ, και τους Φιλελεύθερους πέρασε στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και κατέληξε με ευκολία πάλι στον δικό του πολιτικό σχηματισμό. Κάνει μάλιστα λόγο για προσπάθεια φίμωσης του κόμματός του και καλεί τον Προκόπη Παυλόπουλο να παρέμβει.

Στο ψηφοδέλτιο της Δράσης υπάρχουν μόνο δύο ονόματα επαγγελματιών πολιτικών, ένα στην κορυφή (Στέφανος Μάνος) και ένα στη βάση (Βασίλης Κοντογιαννόπουλος). Στη μέση, γνωστά ονόματα όπως ο επιχειρηματίας Γιάννης Μπουτάρης, ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο συγγραφέας Νίκος Δήμου, ο καθηγητής Χαράλαμπος Μουτσόπουλος κ.ά.


Σχολιάστε εδώ