Η αποχή ο κρίσιμος ψηφοφόρος…

Πρόκειται για την αποχή που θα υπάρξει στις ευρωεκλογές.

Και μιλάμε για αστάθμητο παράγοντα επειδή:

• Μέχρι τώρα στις δημοσκοπήσεις, όσοι ερωτώνται αν θα προσέλθουν στην κάλπη των ευρωεκλογών απαντούν κατά πλειοψηφία (και μάλιστα μεγάλη) ΝΑΙ. Για παράδειγμα στη σημερινή δημοσκόπηση της RASS το 82% λέει ότι θα πάει να ψηφίσει αψηφώντας ακόμα και το τριήμερο της αργίας του Αγίου Πνεύματος! Και μάλιστα το ποσοστό συμμετοχής είναι περίπου το ίδιο μεταξύ των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων, με ελάχιστες αποκλίσεις. Ωστόσο δεν λείπουν οι εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η αποχή θα είναι μεγάλη. Και αυτό όχι μόνο λόγω της τριήμερης αργίας αλλά και λόγω της απογοήτευσης απʼ τις επιλογές ιδίως των δύο «μονομάχων», αλλά και της γενικότερης απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, που βολοδέρνει στη μιζέρια μεταξύ σκανδαλολογίας και αδιαφορίας για τα πραγματικά προβλήματα του λαού…

Αν επομένως επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, τότε το ποσοστό της αποχής και η προέλευσή της θα καθορίσουν πολλά. Και εκλογικά ποσοστά και το εύρος της διαφοράς, αλλά –και προσέξτε το αυτό– το συνολικό ποσοστό του δικομματισμού.

Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος σε ποιον θα κοστίσει περισσότερο η αποχή.

Υπάρχουν βέβαια ορισμένες σταθερές, που λίγο-πολύ ισχύουν σχετικά με την αποχή, διαχρονικά.

Συνήθως η αποχή πλήττει περισσότερο το εκάστοτε κυβερνών κόμμα, αφού αποτελεί μια διέξοδο για να δείξουν οι δυσαρεστημένοι την αποδοκιμασία τους προς τις κυβερνητικές επιλογές. Και αυτό αναμένεται –λογικά– να συμβεί και στις 7 Ιουνίου.

Μια άλλη σταθερά λέει ότι γενικότερα η αποχή προέρχεται απʼ τα μεγαλύτερα κόμματα, ενώ τα μικρότερα είναι πιο συσπειρωμένα.

Συνεπώς είναι πιθανό να πλήξει ως ένα βαθμό και το ΠΑΣΟΚ. Και η εκτίμηση αυτή ενισχύεται, αν συνυπολογιστεί και μια άλλη εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία κάποιοι και εντός του ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν τον Γιώργο ενισχυμένο και παντοδύναμο.

Σημειώστε, σχετικά και με τα παραπάνω, ότι στη σημερινή έρευνα της RASS που δημοσιεύει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» και τα δύο μεγάλα κόμματα εμφανίζονται με αισθητά μειωμένα ποσοστά, σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα της εταιρείας.

Σε αυτά ας συνυπολογιστεί και μια εκτίμηση-πρόβλεψη έγκυρων αναλυτών δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με την οποία:

– Τα ποσοστά των δύο κομμάτων της Αριστεράς, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα θα είναι αθροιστικά γύρω στο 18%.

Ενώ υπάρχει και η (ακραία;) εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία:

• Αθροιστικά τα ποσοστά του δικομματισμού δεν αποκλείεται να είναι γύρω στο 60%, δηλαδή πολύ χαμηλά και άσχετα με το ποσοστό του καθενός (εδώ είναι γενική η εκτίμηση ότι πρώτο κόμμα θα είναι το ΠΑΣΟΚ).

Πέραν ωστόσο των γενικότερων πολιτικών σταθερών υπάρχουν και ορισμένες άλλες, που επίσης θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια εκτίμηση, θα υπάρξει μεγαλύτερη αποχή μεταξύ των νέων, επειδή εμφανίζονται περισσότερο απογοητευμένοι έως και οργισμένοι απʼ τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, που κυρίως μεταξύ της νεολαίας είναι απαξιωμένο.

Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι λογικό να αναμένεται να πληγούν περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Αν στα παραπάνω προστεθεί και η –λογική– εκτίμηση περί της χαλαρής ψήφου που ενισχύει ακόμα και σχηματισμούς σαν τους… Κυνηγούς σε βάρος βασικά των μεγάλων κομμάτων (αυτό έχει συμβεί σε όλες τις αναμετρήσεις ευρωεκλογών), τότε σχηματίζεται το παζλ της ρευστότητας και της δυσκολίας ασφαλούς πρόβλεψης…

Είναι δε χαρακτηριστικό το εύρος που περιέχει η πρόβλεψη ενός σοβαρού δημοσκόπου και ενός ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, με μεγάλη εκλογική εμπειρία:

• Σύμφωνα με τον πρώτο, η υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφορά θα κυμανθεί από 1 έως και 6 μονάδες, ενώ σύμφωνα με τον δεύτερο θα κυμανθεί από 2 έως 7 μονάδες!

Σε αυτά ας προστεθεί και μια αμιγώς πολιτική εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία:

• Θα είναι καθοριστικό για το –τελικό– εκλογικό αποτέλεσμα το κλίμα που θα διαμορφωθεί την τελευταία εβδομάδα.

Ακόμα και το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων θα επιτρέπεται η δημοσίευση δημοσκοπήσεων έως και την προπαραμονή, την Παρασκευή, θεωρείται πιθανό ότι θα επηρεάσει…

Τα πράσινα άγχη…

Για το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο προσωπικά το στοίχημα θα είναι το εύρος της διαφοράς, αφού σχεδόν άπαντες πιστεύουν πως η πρωτιά του Κινήματος δεν κινδυνεύει, έχει «κλειδώσει».

Αν η διαφορά είναι κάτω απʼ τις 3 μονάδες, τότε θεωρείται βέβαιο ότι ο Γιώργος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Όχι πρόβλημα ηγεσίας, αλλά πρόβλημα αιτήματος ενός νέου, πιο δημοκρατικού πλαισίου κομματικής λειτουργίας, αφού μετά την εσωκομματική αναμέτρηση της 11ης Νοεμβρίου του 2007 ουσιαστικά στο ΠΑΣΟΚ έχει επικρατήσει η «ενός ανδρός αρχή», τα όργανα υπολειτουργούν και για όλα τα σοβαρά ζητήματα αποφασίζει αποκλειστικά ο Γιώργος με ένα κλειστό και μη θεσμοθετημένο κύκλο στενών και έμπιστων συνεργατών του.

Και αυτό, το εύρος δηλαδή της διαφοράς, αποτελεί το άγχος του αρχηγού και του επιτελείου του. Διότι και παρά τη μεγάλη φθορά της κυβέρνησης, είναι απʼ την άλλη γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ κι ο Γιώργος δεν έχουν καταφέρει να συγκροτήσουν νικηφόρο ρεύμα.

Αυτό προκύπτει και απʼ τις δημοσκοπήσεις, αλλά και απʼ τις προσωπικές επαφές στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τον λαό.

Χαρακτηριστικά, πρώην υπουργοί, βουλευτές στη Β΄ Αθήνας, μας τόνιζαν ότι αυτό που διαπιστώνουν είναι:

• Μετακίνηση απʼ τη ΝΔ λόγω δυσαρέσκειας, ακόμα και οργής, αλλά όχι… κίνηση προς το ΠΑΣΟΚ!

«Δεν εμπνέει ο Γιώργος», είναι η ερμηνεία που δίνουν.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ενώ βρισκόμαστε τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, στο ΠΑΣΟΚ κυριαρχεί γενικά ένα… μπάχαλο.

Ακόμα δεν έχουν καθοριστεί οι περιοδείες και του Γιώργου (που αποφασίζονται ad hoc…) αλλά ούτε και των κορυφαίων στελεχών, ενώ πίσω έχει πάει το έντυπο υλικό και γενικότερα η προετοιμασία, αφού τίποτα δεν λειτουργεί και καμιά απόφαση δεν λαμβάνεται απόντος του αρχηγού…


Σχολιάστε εδώ