Η έκθεση-μυστήριο για τον Γερμανό

• Πολλά λέγονται και γράφονται αυτές τις ημέρες για την εξαγορά της Γερμανός και τις σχετικές δικαστικές έρευνες. Μέχρι σήμερα, όμως, παραμένει στο σκοτάδι έγγραφο-κλειδί για την κατανόηση του θέματος: Πρόκειται για την αποτίμηση της Γερμανός, που διενήργησε, κατ’ εντολή της Cosmote, η γνωστή επενδυτική τράπεζα JP Morgan.

• Η εταιρεία εξαγοράσθηκε, ως γνωστόν, έναντι τιμήματος 1,3 δισ. ευρώ, το οποίο θεωρήθηκε από πολλούς αστρονομικά… υπερβολικό. Όμως, στην έκθεσή της η JP Morgan, όπως λέγεται από επίσημους κύκλους της Cosmote, αποτιμούσε την αξία της Γερμανός (κρατηθείτε…) στο ποσό των 1,74 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 34% ακριβότερα! Με άλλα λόγια, αν πιστέψουμε ότι είχε οποιαδήποτε επαφή με την πραγματικότητα αυτή η έκθεση, η εξαγορά της Γερμανός έγινε σε… τιμή ευκαιρίας.

• Το εύλογο ερώτημα, λοιπόν, είναι γιατί η Cosmote επιμένει να μη δίνει στη δημοσιότητα αυτήν την έκθεση, ώστε να δικαιωθεί πανηγυρικά η απόφαση Βουρλούμη-Μαρτιγόπουλου για την εξαγορά; Η στήλη επιχείρησε να λάβει μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα, αλλά δεν το κατάφερε, παρότι το έθεσε υπόψη και του Νο2 της εταιρείας, μετά τον κ. Βουρλούμη, Μ. Τσαμάζ.

• Αφού, λοιπόν, η Cosmote επιμένει να διατηρεί ατμόσφαιρα μυστηρίου γύρω από το μοναδικό έγγραφο που ίσως δικαιώνει την απόφαση εξαγοράς της Γερμανός έναντι 1,3 δισ. ευρώ, δικαιούμαστε να προχωρήσουμε στο επόμενο ερώτημα: Μήπως δεν αποκαλύπτεται το περιεχόμενο της έκθεσης, επειδή αυτή η αποτίμηση βασίσθηκε σε ανεδαφικές, ίσως και «φουσκωμένες» βασικές υποθέσεις εργασίας, τις οποίες έδωσε στον διεθνή οίκο η ίδια η Cosmote; Μήπως;

• Μόνο τανκς δεν είδαμε την Πέμπτη στον Αστέρα Βουλιαγμένης, όπου άρχισε τις εργασίες της η γνωστή Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, το κλειστό κλαμπ των ισχυρών, που κατά τους λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας αποφασίζει για τις τύχες όλων μας.

• Θα αποφύγουμε τον πειρασμό να σχολιάσουμε τις λειτουργίες της Λέσχης και τις θεωρίες που διακινούνται, αλλά μας γεννάται ένα εύλογο ερώτημα: Πόσα ξόδεψε το ελληνικό Δημόσιο σε καιρούς λιτότητας για να καλύψει το -προφανώς τεράστιο- κόστος προστασίας ενός ανεπίσημου διεθνούς κλαμπ, το οποίο μας λέει ότι όλα τα θέματα που συζητούνται στις συνεδριάσεις του καλύπτονται από απόλυτη μυστικότητα, ως «ιδιωτικές συζητήσεις»; Αν θέλουν να συγκεντρωθούν ορισμένοι μεγαλόσχημοι σε ένα ακριβό ξενοδοχείο για «ιδιωτική συζήτηση», γιατί η ασφάλειά τους πρέπει να πληρώνεται με δημόσιους πόρους;

• Ομόλογα αξίας 500 εκατ. ευρώ πούλησε την Πέμπτη στη διεθνή αγορά η Eurobank, με αρκετά καλούς όρους, για τα δεδομένα της εποχής. Με υπερηφάνεια, μάλιστα, η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε ότι ΔΕΝ χρησιμοποίησε τις κρατικές εγγυήσεις για την έκδοση αυτή. Καλό αυτό και μπράβο στην τράπεζα, αλλά θα θυμίσουμε ότι η Eurobank όχι μόνο πήρε, αλλά εξάντλησε το μερίδιο που είχε στις κεφαλαιακές ενισχύσεις από το κράτος, με την έκδοση προνομιούχων μετοχών αντλώντας 950 εκατ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ