Ενοχλημένος ο Πρόεδρος

Μάλιστα συνεργάτης του Προέδρου τόνιζε στο «ΠΑΡΟΝ», ότι η επίθεση αυτή δεν αποτελεί μεμονωμένη ενέργεια-επιλογή, αλλά έρχεται να προστεθεί σε άλλες αποστασιοποιήσεις και έμμεσες επιθέσεις που έχουν γίνει εναντίον του στο παρελθόν απ’ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο Κάρ. Παπούλιας προέρχεται απ’ τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και ήταν ο στενότερος φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου.

Επισήμαιναν μάλιστα, ότι υπήρξαν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία του επιτέθηκαν χωρίς καν να κρατήσουν τα προσχήματα. Και ανέφεραν τον Απ. Κακλαμάνη, ο οποίος με συνεντεύξεις του στην ουσία τον «άδειασε» τον Πρόεδρο!

Και πέραν της ερμηνείας, ότι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής βγάζει και την προσωπική του πικρία επειδή περίμενε το 2005 ότι αυτός θα ήταν ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η αλήθεια είναι ότι οι επιθέσεις κατά του Κάρ. Παπούλια εξέπληξαν.

Διότι, αυτά τα οποία το ΠΑΣΟΚ λέει όλες τις τελευταίες ημέρες περί θεσμικής εκτροπής, τι άλλο είναι παρά επίθεση και εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας (εκτός του πρωθυπουργού) αφού αν υπήρξε θεσμική εκτροπή, τότε συναίνεσε κι ο Πρόεδρος διά της υπογραφής του σχετικού ΠΔ!

Μάλιστα, έγκυροι πολιτικοί κύκλοι υπογράμμιζαν, ότι θα μπορούσαν το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρός του και τα στελέχη του να ασκήσουν την οξύτερη επίθεση κατά του Κ. Καραμανλή, χωρίς όμως να καταφύγουν σε ακρότητες περί «θεσμικής εκτροπής».

Έτσι, θα άφηναν εκτός του «κάδρου της επίθεσης» τον Κάρ. Παπούλια…

Προσέθεταν μάλιστα, ότι απ’ την Παρασκευή το βράδυ, οπότε έγινε γνωστό το κλείσιμο της Βουλής, άρχισαν ανεπίσημες διαρροές απ’ την Ιπποκράτους (απ’ τον εκπρόσωπο Τύπου Γ. Παπακωνσταντίνου) με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ εξέφραζε (τότε) πράγματι τη δυσφορία του για τη στάση του Κάρ. Παπούλια, εγκαλώντας τον μάλιστα και για το γεγονός ότι… δεν ενημέρωσε τον Γιώργο για το ΠΔ που του έστειλε ο Καραμανλής προς υπογραφή!

Και επισήμαιναν ότι ακόμα και στελέχη συνήθως «νηφάλια» όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, συναγωνίζονταν τις προηγούμενες ημέρες σε οξύτητα εκφράσεων για να τεκμηριώσουν τα περί «θεσμικής εκτροπής», που εκ των πραγμάτων εμπλέκουν τον Πρόεδρο.

Φτιάχνουν κλίμα…

Η γενική εκτίμηση, που υπάρχει, είναι:

• Στην πραγματικότητα, το ΠΑΣΟΚ κι ο πρόεδρός του με αυτήν την κριτική εναντίον του Κάρ. Παπούλια προετοιμάζουν από τώρα το έδαφος, φτιάχνουν το κλίμα για να φανεί περίπου φυσιολογικό το γεγονός να μη στηρίξουν την επανεκλογή του τον Μάρτη του 2010.

Φαίνεται ότι εκτός της απόφασης του Γιώργου να προκαλέσει εκλογές (αν δεν έχουν στο μεταξύ προηγηθεί…) τον Μάρτη του 2010 αξιοποιώντας την εκλογή Προέδρου, υπάρχει και η επιλογή να μην στηριχτεί ο Κάρ. Παπούλιας έτσι κι αλλιώς.

Οπότε φροντίζουν να τον απαξιώσουν από τώρα, επειδή και στη μία περίπτωση και στην άλλη η υψηλότατη δημοφιλία του Παπούλια θα τους δημιουργήσει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα…

Σε κάθε περίπτωση, η στάση του Γ. Παπανδρέου έναντι του Παπούλια προξενεί το λιγότερο αλγεινή εντύπωση. Διότι δεν είναι δυνατόν να υποθέσει κάποιος ότι δεν σκέφτηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ότι αν μιλήσει για «θεσμική εκτροπή» αυτόματα θέτει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη θέση του συνυπεύθυνου για την εκτροπή αυτή!


Σχολιάστε εδώ