Εισπρακτικές εταιρείες για οφειλέτες του Δημοσίου!

Στις 30 Ιουνίου λήγει και η τελευταία προθεσμία για τη ρύθμιση με δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το ύψος των οποίων ανέρχεται στο μυθικό ποσό των 37 δισ. ευρώ. Όμως, οι περισσότερες από τις οφειλές αυτές μένουν μόνο για… την τιμή των όπλων στα βιβλία του Δημοσίου, αφού είναι αδύνατο να εισπραχθούν. Αισιόδοξες εκτιμήσεις υπολογίζουν στα 9 δισ. ευρώ το ποσό των οφειλών που είναι εισπράξιμες, στην πραγματικότητά, όμως, όπως ομολογούν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, ούτε οι μισές από τις οφειλές αυτές δεν θεωρείται ρεαλιστικό να αναμένεται ότι θα εισπραχθούν.
Μέχρι στιγμής, η ανταπόκριση των οφειλετών στην τελευταία ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν είναι η αναμενόμενη. Στην καλύτερη περίπτωση, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να ρυθμισθούν χρέη της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, «σοδειά» που δεν κρίνεται ικανοποιητική, με βάση και τις αυξημένες ανάγκες του προϋπολογισμού.
Έτσι, ορισμένες υπηρεσιακές εισηγήσεις προς τον υπουργό κάνουν λόγο για… μερική ιδιωτικοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, με την ανάθεση μετά τις 30 Ιουνίου σε ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες του έργου της αναζήτησης των οφειλετών και της καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν «στόχο» του Δημοσίου.
Ο τέως υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης ισχυριζόταν ότι θα έλυνε το υπαρκτό πρόβλημα των εφοριών, στην αναζήτηση των οφειλετών, με τη δημιουργία ειδικών μονάδων μέσα σε κάθε εφορία, που θα είχαν αυτήν ακριβώς την αποστολή. Όμως, το σχέδιο αυτό έχει ναυαγήσει, όπως και πολλές άλλες φιλόδοξες προσπάθειες ενίσχυσης των εισπρακτικών και ελεγκτικών δυνατοτήτων του υπουργείου Οικονομικών.
Η εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων, που πιθανότατα θα απαιτήσει και την κατάθεση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης, προβλέπει ότι το έργο της αναζήτησης των οφειλετών και της καταγραφής των περιουσιακών τους στοιχείων θα αναλάβουν οι ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες, χωρίς βεβαίως να υποκαθιστούν το Δημόσιο στη διαδικασία της είσπραξης.
Η «θηλιά» του ΦΠΑ
Ωστόσο, το σοβαρότερο πολιτικό πρόβλημα του οικονομικού επιτελείου είναι ότι με κανέναν υπολογισμό δεν φαίνεται εφικτή η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% το 2010, όπως επιτάσσει η Κομισιόν, χωρίς την προσφυγή στο επαχθέστερο μέτρο για τα λαϊκά εισοδήματα, την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Σε πρώτη φάση, η πολιτική «θηλιά» της αύξησης του ΦΠΑ θα αποφευχθεί τον Ιούνιο, οπότε και θα ανακοινωθούν τα λιγότερο επώδυνα μέτρα, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα γίνει το ίδιο και τον Οκτώβριο, στο επόμενο κρίσιμο ραντεβού με την Κομισιόν.
Στην παρούσα φάση, η κυβέρνηση προσπαθεί με πολιτικά μέσα να εκμαιεύσει από τον επίτροπο Αλμούνια πολιτική συμφωνία για παράταση της περιόδου προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2011, ώστε να υπάρχουν περιθώρια αποφυγής του… πικρού ποτηριού της αύξησης του ΦΠΑ.
Στο ραντεβού του Οκτωβρίου το πιθανότερο είναι ότι ο κ. Παπαθανασίου θα κληθεί να προσκομίσει στον Χ. Αλμούνια τη δέσμευση της κυβέρνησης για αύξηση του ΦΠΑ, όπως άλλωστε είχε κάνει και ο κ. Αλογοσκούφης το 2005, προκειμένου να εξασφαλίσει τότε την έξοδο της χώρας από την επιτήρηση.


Σχολιάστε εδώ