Εικόνα διάλυσης στα λιμεναρχεία της Βορείου Ελλάδος

Θέλω με την επιστολή μου να επισημάνω τόσο προς τη στρατιωτική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, όσο και προς την πολιτική ηγεσία, υπουργό και υφυπουργό, ότι αυτά που συμβαίνουν εδώ και ενάμιση χρόνο είναι άκρως επικίνδυνα για την πατρίδα μας αλλά και για το Λ/Σ, που βρίσκεται σε διάλυση.

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί σε όλα τα κλιμάκια Ειδικών Αποστολών και ειδικά στο κλιμάκιο του κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, στου οποίου τη δικαιοδοσία περιλαμβάνεται όλη η βόρεια Ελλάδα. Εδώ και ενάμιση χρόνο τα προβλήματα έχουν γιγαντωθεί, αφού γίνονται συνεχείς αποσπάσεις σε Σάμο-Μυτιλήνη-Πάτρα-Πειραιά-Μύκονο. Έχουν φτάσει στο απροχώρητο οι άντρες, διότι δεν μπορούν να δουν τις οικογένειές τους και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Τα οικονομικά τους είναι 800-1.100 ευρώ τον μήνα, με αποτέλεσμα να βγάζουν δάνεια από τράπεζες, προκειμένου να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Για κάθε μετακίνησή τους λαμβάνουν ημερησίως 30 ευρώ ο καθένας για διανυκτέρευση και 21 ευρώ για φαγητό (και από αυτά παίρνουν μια προκαταβολή 75%, ενώ τα υπόλοιπα σε δύο χρόνια).

Κύριε υπουργέ, υφυπουργέ, αρχηγέ του Λ/Σ, αφήσατε ακάλυπτα όλα τα λιμάνια της βόρειας Ελλάδας μέχρι Αλεξανδρούπολη και τα τουρκικά πολεμικά σκάφη παραβιάζουν πάρα πολλές φορές το Θρακικό Πέλαγος (Σαμοθράκη-Λήμνο-Θάσο-πετρέλαια και όλο το βόρειο Αιγαίο). Προτιμήσατε να είναι ακάλυπτη όλη αυτή η ευαίσθητη περιοχή και αποσπάσατε γύρω στα 50 άτομα από τις Ειδικές Δυνάμεις και ειδικά από το κλιμάκιο Θεσσαλονίκης, να φυλάνε το υπουργείο Ναυτιλίας λες και είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση.

Και απευθύνομαι και στους κυρίους βουλευτές, νομάρχες, δημάρχους που εκλέχτηκαν με την ψήφο του λαού: Γιατί δεν αντιδρούν, και ειδικά οι κύριοι της Θεσσαλονίκης; Επιτέλους πρέπει να καταλάβουν ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα.

Κύριε αρχηγέ, αναφερόμενος στο κλιμάκιο Κ.Λ/Χ Θεσσαλονίκης, γιατί επί ημερών του πρώην σρχηγού Λ/Σ Ηλία Συονίδη δεν υπήρχαν αυτά τα φαινόμενα; Είναι δυνατόν το κλιμάκιο Θεσσαλονίκης να έχει απογυμνωθεί; Από 50 άντρες έφτασε να έχει 10-15 άτομα; Εάν συμβεί κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα στη δικαιοδοσία του Λ/Σ, ποιος θα αναλάβει να αντιμετωπίσει το συμβάν, αφού το κλιμάκιο έχει αποδυναμωθεί; Δυστυχώς στην πατρίδα μας ξεχνάμε γρήγορα, για παράδειγμα την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη από τους άντρες των Ειδικών Δυνάμεων Λ/Σ αλλά και πολλές ακόμη επιτυχίες που είχαν.

Κύριε αρχηγέ, εσείς που είστε υπεύθυνος για το προσωπικό του Λ/Σ, θα σας συνιστούσα από τη μακρά μου στρατιωτική καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικά στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού, η μονάδα υποβρυχίων καταστροφών και τα ΚΕΑ να ενσωματωθούν και να γίνουν πιο δυναμικά και αποτελεσματικά, όπως είναι στον Στρατό και σε όλο τον κόσμο, και να επεκταθούν σε όλα τα λιμάνια της χώρας μας και να παρέχουν ασφάλεια για τον τουρισμό και τη ναυτιλία μας. Άλλωστε η πατρίδα μας έχει οικονομικό όφελος από τον τουρισμό και τη ναυτιλία.

Τελειώνοντας, ας είμαστε, τουλάχιστον, προσεκτικοί σε ό,τι μας παρέδωσαν οι προκάτοχοί μας και να βελτιώσουμε όσο μπορούμε τα κλιμάκια των Ειδικών Δυνάμεων του Α/Σ, αφού στις μέρες μας η εγκληματικότητα, η τρομοκρατία και η λαθρομετανάστευση είναι σε έξαρση σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό χρειάζεται ασφάλεια σε όλα τα λιμάνια μας.

Κων/νος Παπαδόπουλος

Αντιστράτηγος ε.α.


Σχολιάστε εδώ