Ειδήσεις από τον… καρνάβαλο της εξωτερικής μας πολιτικής

• Το εθνικό μας όραμα (επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη), η κατάργηση της αμερικανικής βίζας –και για τους έλληνες συμμάχους– βαίνει προς την πραγμάτωσή του εντός του έτους.

• Στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχει αναπτυχθεί τώρα νέα δυναμική…

Αυτά από στόματος του αμερικανού πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, αλλά δεν είναι μόνον αυτά…

• Ο «Κίσινγκερ της Τουρκίας» Αχμέτ Νταβούτογλου, θα μας επισκεφθεί σύντομα. Και η «στενή φίλη του» κ. Μπακογιάννη προσκλήθηκε την Πέμπτη επίσημα να επισκεφθεί σύντομα την Άγκυρα.

Την προσεχή επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Νταβούτογλου την ανακοίνωσε την Τρίτη, στη Νέα Υόρκη, όπου συμμετέσχε του Συμβουλίου Ασφαλείας και είχε συνομιλίες με τους υπουργούς των Εξωτερικών της Βρετανίας, της Ρωσίας και της Γαλλίας και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, για το Κυπριακό και την εισδοχή της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Είμαστε –είπε– στενοί φίλοι με την κ. Μπακογιάννη. Θέλουμε να σχεδιάσουμε την επίσκεψη και θα είμαι εκεί σύντομα», ενώ πρόσθεσε ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πράγματι καλές».

Και ακόμη καλύτερα:

– Ο Ταγίπ Ερντογάν θα παραστεί στα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, στις 20 Ιουνίου και θα έχει συνομιλίες με τον κ. Καραμανλή. Σε ανταπόδοση της επίσημης επίσκεψης του κ. Καραμανλή στην Άγκυρα.

Θα μπορούσαν να είναι ειδήσεις της θεατρικής στήλης ή και εβδομάδας Καρναβαλιού, αν λάβει κανείς υπόψη τα δεδομένα της συγκυρίας. Αλλά δεν είναι. Αυτή είναι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Και είναι μια εξωτερική πολιτική που δεν εξεγείρει ούτε τα τρία από τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης ούτε τη μέγιστη πλειονότητα των «λειτουργών της ενημέρωσης» και ούτε τους δημοσκοπούμενους πολίτες. Ουδέποτε, άλλωστε, περιλαμβάνεται στο ερωτηματολόγιο των δημοσκόπων, πόσω μάλλον δημοψηφίσματος , σε καθεστώς φεουδαρχικής απολυταρχίας, με ένδυμα «Δημοκρατίας».

Δηλώσεις Νταβούτογλου στην Κύπρο και τον ΟΗΕ περί καλών ελληνοτουρκικών σχέσεων και στενής προσωπικής φιλίας με την κ. Μπακογιάννη, προαναγγελία ανταλλαγής επισκέψεων σε υπουργικό και πρωθυπουργικό επίπεδο, φωτογραφίες χαμογελαστής εγκαρδιότητας: Σκηνογραφία μιας εικονικής πραγματικότητας, σε ένα θέατρο που στήνεται κάθε φορά που πλησιάζει για την Τουρκία η ώρα της κρίσεως στις Βρυξέλλες.

Παράσταση

«καλών σχέσεων»

Τον Δεκέμβριο λήγει, ως γνωστόν, η τριετής προθεσμία που της είχε δοθεί να εφαρμόσει το πρωτόκολλο που έχει υπογράψει για το άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων της στην Κύπρο, ως ελάχιστη προϋπόθεση για να συνεχισθεί η διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ. Καλεί έτσι και πάλι την Αθήνα να παίξει τον ρόλο χαμογελαστού αρλεκίνου σʼ αυτήν την παράσταση. Αφενός για να προβληθούν διεθνώς ως παρανοϊκές οι αιτιάσεις της για το τουρκικό όργιο σε Αιγαίο και Θράκη και αφετέρου για να διευκολυνθούν οι προαγωγοί της τουρκικής ένταξης (Αγγλο-αμερικανοί, σουηδική προεδρία στην ΕΕ , ενεργούμενα στην Κομισιόν και λοιποί δορυφόροι) στη σχεδιαζόμενη επιχείρηση παράκαμψης του κυπριακού εμποδίου. Και είναι βέβαιο ότι η Αθήνα θα στέρξει να συμμορφωθεί στις επιθυμίες του κουμπάρου του ενός και του στενού φίλου της άλλης. Έχοντας καθημερινές αποδείξεις για τον τουρκικό ορισμό των «καλών σχέσεων»:

Στο Αιγαίο: Καθημερινές αεροπορικές πολεμικές επιδείξεις πάνω από τα νησιά και επίσημη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας τους. Παράλληλες καταγγελίες του τουρκικού επιτελείου για ελληνικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, σε ενημέρωση για την πρόσφατη άσκηση Έρευνας και Διάσωσης, παρουσιάζει χάρτη στον οποίο το μισό Αιγαίο (ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού) παρουσιάζεται ως «τουρκική περιοχή». Και όλα αυτά να συμπίπτουν με τον νεο-οθωμανικό οδικό χάρτη στρατηγικής του Νταβούτογλου ότι το «τρέχον καθεστώς του Αιγαίου» αποτελεί ανωμαλία..

Στη Θράκη: Οργασμός «μορφωτικών συλλόγων», «οργανώσεων τουρκικής νεολαίας», θρησκευτικών φεστιβάλ, διακηρύξεων από υποψηφίους και τέως του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, της προσήλωσής τους στο τουρκικό έθνος, πρόξενος και υποπρόξενος, αεικίνητοι επόπτες και δημοσιεύματα στη «Ζαμάν» με τίτλο και περιγραφές του πώς Πομάκοι και Ρομά βρήκαν καταφυγή και ασφάλεια στην τουρκική εθνότητα. Ο Νταβούτογλου αναφέρεται στο βιβλίο του «Στρατηγικό Βάθος» στην αποστολή των τουρκικών μειονοτήτων στα Βαλκάνια, στην εφαρμογή των σχεδίων της νεο-οθωμανικής περιφερειακής υπερδύναμης. Προφανώς κατά την προσεχή επίσκεψή τους, Ερντογάν και Νταβούτογλου θα ζητήσουν να επισκεφθούν και τη Θράκη…

Στην Κύπρο: Ο Ερντογάν το έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα εφαρμόσει το πρωτόκολλο για την τελωνειακή Ένωση με την Κύπρο. Η Τουρκία υπογράφει πρωτόκολλα για να εξαπατά τους εύπιστους. Όπως το πρωτόκολλο για τον επαναπατρισμό των λαθρομεταναστών, για το οποίο καυχήθηκε ο ΓΑΠ στο Αγαθονήσι. Και όπως το πρόσφατο πρωτόκολλο για το άνοιγμα των συνόρων με την Αρμενία.

Με τη συγχαρητήρια επιστολή του στον Έρογλου ξεκαθάρισε επίσης τι εννοεί ως λύση δικοινοτικής – διζωνικής ομοσπονδίας: «Είναι σημαντικό για μας να δούμε μια λύση στην Κύπρο, η οποία να βασίζεται σε δύο ιδρυτικά κράτη, με ίσο καθεστώς, που να αντανακλά την πολιτική βούληση των δύο λαών. Μητέρα πατρίδα η Τουρκία ως εγγυήτρια ολόκληρης της νήσου, θα συνεχίσει να βοηθά την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων». Δηλαδή, ο αυριανός επισκέπτης για τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης αξιώνει την κατάλυση και αντικατάσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας με ένα τουρκικό προτεκτοράτο, σύμφωνα πάντα με το νεο-οθωμανικό σχέδιο Νταβούτογλου.

Και παρά αυτά τα εξόφθαλμα πειστήρια και χειροπιαστά στοιχεία, πρωθυπουργός και Χριστόφιας κοινολογούν πως δεν θα εγείρουν βέτο τον Δεκέμβριο και ο κ. Καραμανλής στη Στοκχόλμη επαναλαμβάνει τον ψαλμό «πλήρης ένταξη, πλήρης προσαρμογή», σε συμμαχία με τους Σουηδούς και λοιπούς προαγωγούς της Τουρκίας, εναντίον του γαλλο-γερμανικού άξονα.

Η Ελλάδα σταθερά προσηλωμένη στον οδικό χάρτη της εθνικής υποτέλειας, σε μια «εξωτερική πολιτική» φρενοκομείου.


Σχολιάστε εδώ