εδώ Βρυξέλλες

• Προωθώντας αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου απηύθυνε ερώτηση προς τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας Ζαν Μπαρό, σχετικά με την αξιολόγηση και τη μετεξέλιξη του προγράμματος «Αιγέας – Ενίσχυση της ικανότητας υποδοχής για τα μεταναστευτικά ρεύματα στις παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας». Το πρόγραμμα αυτό είχε αποδώσει αξιόλογα αποτελέσματα για την υποστήριξη δομών, την υποδοχή και την παραμονή των μεταναστών.

Επίσης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Άνοιξη της Ευρώπης, οι μαθητές του 2ου Ελληνικού Λυκείου Μονάχου, προσκεκλημένοι της κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου, επισκέφθηκαν την Τρίτη (5/5/2009) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Είχε προηγηθεί ξενάγησή τους στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο μετά από εισήγηση της ευρωβουλετού στον πρόεδρο του Δικαστηρίου Β. Σκουρή.

• Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλετής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Μποτόπουλος σχετικά με την επικείμενη κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Μελετών (ΕΚΚΕ). Ειδικότερα, ερωτά σχετικά με την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να καταργήσει το ΕΚΚΕ, το οποίο είναι ο πλέον αξιόπιστος φορέας στη χώρα μας στον χώρο των κοινωνικών μελετών, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στις μεγάλες πανευρωπαϊκές έρευνες που διεξάγονται. Επίσης, ο κ. Μποτόπουλος ερωτά την Επιτροπή εάν προτίθεται να προβεί σε συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την απουσία της Ελλάδας από τη μεγαλύτερη κοινωνικοπολιτική έρευνα στην Ευρώπη («Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα») εξαιτίας της μη χρηματοδότησης του ΕΚΚΕ.

• Συγκεκριμένο σχέδιο για τη στήριξη και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει συγκροτήσει η Κομισιόν, στοχεύοντας στην ανάκαμψη των κλάδων της αυτοκινητοβιομηχανίας, του τουρισμού και της ναυτιλίας εν μέσω οικονομικής κρίσης. Την απάντηση αυτή έδωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Βιομηχανίας της ΕΕ Γκίντερ Φερχόιγκεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Αγγελάκα, σχετικά με τα μέτρα στήριξης της Κομισιόν, ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που μαστίζει έντονα τους εν λόγω κλάδους.

• Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόταση της Κομισιόν για τη διάθεση 1,5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Τα χρήματα θα εξοικονομηθούν από τους αδιάθετους πόρους της ΚΑΠ και θα αναδιανεμηθούν στα κράτη μέλη μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) για τη στήριξη συγκεκριμένων δράσεων. Πιο συγκεκριμένα, 0,5 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και 1 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη του ευρυζωνικού διαδικτύου στις αγροτικές περιοχές. Στη σχετική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου συμπεριλήφθηκαν και τροπολογίες του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιάννη Γκλαβανή.

• Με περισσότερους από 200 επιστήμονες διεθνών και εθνικών αθλητικών ομοσπονδιών, τους υπουργούς Αθλητισμού των 27 κρατών μελών, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τους επικεφαλής των εργαστηρίων ντόπινγκ κοντρόλ από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα το πρώτο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ στην Αθήνα, στο Divani Caravel.


Σχολιάστε εδώ