Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1
Ο Πρόεδρος Ομπάμα υπέκυψε στον εκβιασμό της Γουόλ Στριτ και πέρασε από stress test, δηλαδή από τεστ δοκιμασίας των αντοχών τους, τις 19 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα του τεστ δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα. Το τεστ αντοχής έδειξε ότι οι 10 τράπεζες από τις 19 που ερευνήθηκαν έχουν σοβαρά προβλήματα και χρειάζονται τουλάχιστον 75 δισ. δολάρια για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Η Bank of America, η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, θα χρειαστεί περίπου 34 δισ. δολάρια, η Wells Fargo 14 δισ. δολάρια, η Citigroup 5,5 δισ. δολάρια και η Morgan Stanley περίπου 2 δισ., για να περιοριστούμε στις πλέον γνωστές, που έχουν πολυεθνική δραστηριότητα. Και τώρα τι θα κάνει η κυβέρνηση Ομπάμα; Φυσικά θα εφαρμόσει ένα καινούργιο σχέδιο στήριξης σε συνέχεια των πολλών πακέτων Μπους και Ομπάμα που μέχρι τώρα έχουν καταβροχθίσει οι λομπίστες (τραπεζίτες) της Γουόλ Στριτ. Και όλα αυτά τα χρήματα των φορολογουμένων δεν μπόρεσαν να φέρουν σε ισορροπία το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ. Το πρόβλημα της Bank of America είναι τεράστιο και το δημιούργησε ο Μπους μαζί με τον υπουργό του των Οικονομικών Πόλσον, όταν εξανάγκασαν τη μεγαλύτερη τράπεζα να αγοράσει τη χρεοκοπημένη επενδυτική Merrill Lynch αντί 19,4 δισ. δολαρίων και να αναλάβει και τις υποχρεώσεις της. Έλεος πια με τους απατεώνες του χρηματοπιστωτικού κλάδου!

2
Ένα από τα «χρυσωμένα παιδιά» της διαβόητης Γουόλ Στριτ είναι και ο υπουργός Οικονομικών του Ομπάμα Τίμοθι Γκάιτνερ, που πριν γίνει υπουργός είχε υπηρετήσει για πέντε χρόνια ως πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Νέας Υόρκης. Κατά τη θητεία του ως κεντρικός τραπεζίτης ο Γκάιτνερ ανέπτυξε στενές και θερμές φιλικές σχέσεις με ανώτατα στελέχη πολλών γνωστών μεγάλων τραπεζών και επενδυτικών επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα της Citigroup, της Goldman Sachs, της Morgan Stanley κ.λπ. Δεξιώσεις κατ’ ιδίαν, γεύματα και φιλικές επισκέψεις στα σπίτια των προέδρων και των διευθυνόντων συμβουλών ορισμένων τραπεζών και επενδυτικών επιχειρήσεων, ήταν οι προσφιλείς δραστηριότητες του σημερινού υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ. Όλοι τώρα προβληματίζονται αν η συμπεριφορά του αυτή είναι μέσα στα όρια των συνηθισμένων επαφών και θέτουν ευθέως ηθικό ζήτημα για τις σχέσεις αυτές. Έτσι ο καθηγητής-οικονομολόγος και νομπελίστας Τζότζεφ Στίγκλιτζ κατηγορεί τον Γκάιτνερ ότι σχετίστηκε με τη φιλοσοφία της Γουόλ Στριτ τόσο στενά, ώστε τώρα ως υπουργός Οικονομικών «συσχετίζει το καλό (και συμφέρον προφανές) της Γουόλ Στριτ με το καλό της υπόλοιπης χώρας». Αυτοί οι άνθρωποι που προκάλεσαν την ύποπτη αυτή παγκόσμια οικονομική κρίση καλούνται τώρα να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή της! Και λαμβάνουν μέτρα για να στηρίξουν τους φίλους τους που κολυμπάνε στο χρυσάφι! Η στήριξη της απάτης τείνει να γίνει τάση στην οικονομική και πολιτική ζωή.

3
Απειλητικές διαστάσεις για την κοινωνική συνοχή και για τη διατήρηση του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου προσλαμβάνει η αλματώδης αύξηση της ανεργίας σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, σε συνδυασμό και με την αύξηση των ατόμων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι προβλέψεις είναι απελπιστικές. Στις ανεπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ ο αριθμός των νέων ανέργων μέχρι το τέλος του 2010 υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 25 εκατ. άτομα. Στην ΕΕ οι άνεργοι ήδη έφτασαν τα 20 εκατ. στο τέλος Μαρτίου 2009, δηλαδή στο 8,3% του ενεργού πληθυσμού. Στην Ευρωζώνη ο δείκτης ανεργίας έφτασε τον Μάρτιο στο 8,9% και οι προβλέψεις είναι ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ξεπεράσει το 10% για να σκαρφαλώσει στο 13% στο τέλος του 2010. Στο σύνολο της ΕΕ υπολογίζεται ότι κατά τη διετία 2009-2010 θα προστεθούν 8,5 εκατ. νέοι άνεργοι. Για την Ευρωζώνη προβλέπεται ότι η Ισπανία και η Ιρλανδία θα αντιμετωπίσουν οξύτατο πρόβλημα. Το 2010 η Κομισιόν, στην εαρινή έκθεσή της, προβλέπει ότι στην Ισπανία η ανεργία θα φτάσει στο 20,5% και στην Ιρλανδία στο 12,1%. Και ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποιεί: «Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, που απειλεί να πυροδοτήσει μια κοινωνική κρίση, αφού θα φέρει τους Ευρωπαίους σε κατάσταση απελπισίας». Μερικοί ιθύνοντες άρχισαν να καταλαβαίνουν!


Σχολιάστε εδώ