Διαφωτίζει και νουθετεί τους… ιθαγενείς ο αμερικανός πρέσβης
Άκρως διαφωτιστική η συνέντευξη που έδωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Mega (μεταδόθηκε στο βραδινό δελτίο του Σαββάτου 9 Μαΐου). Διαφωτιστική και για την εκτίμηση που τρέφει στη νοημοσύνη του ακροατηρίου. (Στις ερωτήσεις του κ. Βαφειάδη δεν δόθηκε προφανώς δυνατότητα διευκρινιστικής επανάληψης.)
– Για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις επί προεδρίας Ομπάμα και αν δικαιώθηκαν οι ελπίδες που συνόδευσαν την εκλογή του:
«Νομίζω ότι ο κόσμος είδε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα λέει την αλήθεια… Και στις σχέσεις με την Ελλάδα νομίζω ότι είδαμε μια δραματική στροφή στον “αρραβώνα” μας, όπου η νέα κυβέρνηση ενδιαφέρεται πολύ για την ενδυνάμωση των σχέσεων μ’ έναν πραγματικά από τους παλαιότερους συμμάχους μας…»
(Σ.σ.: Είδαμε, πράγματι. Ο Ομπάμα να αντιπαρέρχεται την Ελλάδα προς Άγκυρα, να αγνοεί την παράκληση Καραμανλή για το Αιγαίο, να καταδικάζει τους Έλληνες για απόπειρα ανασύστασης αυτοκρατορίας, να ακυρώνει επίσκεψη στο Φανάρι, να μειώνει τον Πατριάρχη με συνάντηση σε ξενοδοχείο, να ζητά ανταλλάγματα στη Θράκη για την επαναλειτουργία της Χάλκης, να κρατά από τη δημοσιότητα την «ένοχη» φωτογραφία με τον Πατριάρχη και να αναγορεύει ουσιαστικά την Τουρκία σε περιφερειακή υπερδύναμη.)
– Για τη μείζονα πρόκληση των τουρκικών υπερπτήσεων σε νησιά και βαθιά στον ελληνικό εναέριο χώρο, ο κ. Σπέκχαρντ μας είπε:
«Νομίζω ότι το σημαντικότερο είναι να αντιμετωπίζουμε τη διπλωματία και τη συνεννόηση με τον γείτονά μας… Επίσης, να αντιμετωπίζουμε όχι μόνο τα μεμονωμένα περιστατικά αλλά τις αιτίες, τις ρίζες αυτών των προβλημάτων και να εξετάζουμε αν υπάρχουν λύσεις μακράς πνοής στα προβλήματα που αντιμετωπίζονται εδώ. Ελπίζω λοιπόν ότι και οι δύο πλευρές θα αναζητήσουν τρόπους να προχωρήσουν διπλωματικά και να βρουν λύσεις μακράς πνοής στα προβλήματα που πλήττουν τις σχέσεις σας…»
(Σ.σ.: Μετάφραση χωρίς διπλωματικό μακιγιάζ: Οι προκλήσεις είναι συμπτώματα, αναζητήστε τη θεραπεία στα αίτια και στις ρίζες, δηλαδή τις Συνθήκες για τα νησιά, τα χωρικά ύδατα, και τον εναέριο χώρο, με λύσεις μακράς πνοής -μοιράστε το Αιγαίο- σε διπλωματικές συνομιλίες με τον γείτονά σας. Πλήρης ευθυγράμμιση με την Άγκυρα.)
Ο κ. πρέσβης γνωρίζει, είπε, ότι αυτό γίνεται: «Γνωρίζω ότι η υπουργός σας άπλωσε το χέρι στον ομόλογό της εκεί, ότι οι στρατιωτικοί σας προσπαθούν να συνεννοηθούν με τους ομολόγους τους στην Άγκυρα».
– Για το Κυπριακό, ο κ. Σπέκχαρντ είπε:
«Υποστηρίζουμε μια λύση προς δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία». Και πρόσθεσε: «Με ικανοποίησε επίσης πολύ, όπως είμαι βέβαιος και τους Έλληνες (!), που είδα τον πρωθυπουργό της Τουρκίας να απλώνει το χέρι αμέσως μετά από εκείνες τις εκλογές για να επιβεβαιώσει την υποστήριξη της Τουρκίας στη διαπραγματευτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης».
(Σ.σ.: Προφανώς αναφέρεται στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Ερντογάν προς τον Έρογλου, όπου αναφέρει: «Είναι σημαντικό για μας να δούμε μια λύση στην Κύπρο, η οποία να βασίζεται σε δύο ιδρυτικά κράτη, με ίσο καθεστώς, που να αντανακλά την πολιτική βούληση των δύο λαών. Μητέρα πατρίδα η Τουρκία, ως εγγυήτρια ολόκληρης της νήσου, θα συνεχίζει να βοηθά την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων». Αυτό το χέρι του Ερντογάν, για την εθνοτική και θρησκευτική διχοτόμηση της Κύπρου σε δύο ισότιμα κράτη, υπό την «εγγύηση»-δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας -υπό το ψευδώνυμο «ομοσπονδία»- χαροποίησε τον πρέσβη τον ΗΠΑ και -είναι βέβαιος- τους Έλληνες…).
Για το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και πώς μπορούν να βελτιωθούν, ο κ. Σπέκχαρντ ήταν εξίσου κατατοπιστικός:
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος για τη νέα δυναμική στις σχέσεις μας… Πιστεύω ότι πρέπει να διευρύνουμε την ατζέντα πέρα από τα παραδοσιακά θέματα» – τα ελληνοτουρκικά και το θέμα του ονόματος. Αυτό εισηγείται, είπε, στην Ουάσιγκτον και στην Αθήνα.
(Σ.σ.: Να διευρύνουμε την ατζέντα με τι; Ο κ. Σπέκχαρντ αναφέρθηκε στο Αφγανιστάν, «απ’ όπου φθάνουν 25.000 λαθρομετανάστες κάθε χρόνο». Και στο Ιράν, επειδή «η Ελλάδα έχει μεγάλο συμφέρον να μη γίνει το Ιράν πυρηνική δύναμη», οπότε θα θελήσουν να το μιμηθούν οι γείτονες… Κατέστησε έτσι σαφές ότι εισηγείται βαθύτερη στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας στο Αφγανιστάν και ενθουσιώδη συστράτευση κατά του Ιράν, μια παραδοσιακά φιλική χώρα, όταν η Τουρκία ενισχύει τη σχέση μαζί της και ο Ομπάμα επιζητεί την εξομάλυνσή τους.
– Τέλος, για τον αγωγό αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας και για το «πώς βλέπει» τον Μπλου Στριμ, από Ρωσία και Βουλγαρία, της συμφωνίας Πούτιν-Παρβάνοφ-Καραμανλή, ο αμερικανός πρέσβης αναλύθηκε σε ύμνους για «τη σοφή επιλογή» του τουρκικού αγωγού, ενώ επεφύλαξε εύγλωττη σιωπή αποδοκιμασίας για τον δεύτερο. Πάντως για τη βίζα ήταν καθησυχαστικός: «Υπάρχει ακόμη πρόσθετη δουλειά, αλλά είμαστε σε τροχιά για να τελειώσουμε φέτος…»
Τηλεθεατής Μ.Σ.