Δεν θα διατεθούν από τον ΟΑΕΔ οι πόροι του ΛΑΕΚ

Ήττα για τον διοικητή του ΟΑΕΔ Γ. Βερναδάκη αποτελεί η ακύρωση της απόφασης να διατεθούν από τον Οργανισμό, οι πόροι του ΛΑΕΚ για την υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και ενίσχυσης ανέργων.

Μετά τις εντονότατες αντιδράσεις των ηγεσιών ΓΣΕΕ, και εργοδοτών η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάννη Πάλλη-Πετραλιά «αποσύρει» την επίμαχη απόφαση και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο σε νέα συνεδρίαση του ΔΣ του ΛΑΕΚ να επανεξεταστεί το θέμα και επιπλέον να συζητηθεί ο ρόλος του ειδικού αυτού λογαριασμού (σ.σ.: προέρχεται από εισφορές εργαζομένων – εργοδοτών).

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η ΓΣΕΕ όσο και οι εργοδοτικές οργανώσεις υποστηρίζουν την αυτοδιαχείριση των πόρων του ΛΑΕΚ (να περιέλθει στην ευθύνη των οργανώσεων, οι οποίες και να αποφασίζουν για τον τρόπο διάθεσής τους).

Πάντως, μέχρι στιγμής και παρά την κρίση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αδράνησαν να ασχοληθούν με τον ΛΑΕΚ και να καταθέσουν σχέδιο προτάσεων για την αξιοποίηση των πόρων του ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα εργαζομένων και ανέργων ή ακόμη και επιχειρήσεων με οικονομική δυσπραγία. Στην πρόταση για αυτοδιαχείριση του ΛΑΕΚ διαφωνεί η ΔΑΚΕ, που υποστηρίζει την ανάγκη για έλεγχο της διαχείρισης-διαφάνειας από το κράτος.


Σχολιάστε εδώ