Βάζουν ξανά τον αγρότη να πληρώσει το μάρμαρο

Στήνουν στον τοίχο τους παραγωγούς για να μην επωμιστούν τη βαριά πολιτική ευθύνη που βαρύνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μόλις δύο ημέρες πριν από την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων, με παροιμιώδη προχειρότητα και χαρακτηριστική κωλυσιεργία το υπουργείο ανακοινώνει ότι προχωρά στη σύναψη δημόσιας σύμβασης για την αναλογούσα δαπάνη που θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Στο μεταξύ, εύλογη αναστάτωση στους κύκλους των λακώνων παραγωγών προκάλεσε ο τιμοκατάλογος που καταρτίστηκε από την ΕΑΣ Λακωνίας για τη συμπλήρωση αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης έτους 2009, αφού επιφέρει σημαντική αύξηση των ποσών σε σχέση με το 2008, που κυμαίνεται από 16,67% έως και 140%. Άστοχοι χειρισμοί από την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου και αδικαιολόγητη ανελαστικότητα από τους λοιπούς ιθύνοντες συμπληρώνουν μια εικόνα αναποτελεσματικότητας.

Οι μεν αδυνατούν να εκπληρώσουν πρωθυπουργικές υποσχέσεις και οι δε τη σωστή αντιπροσώπευση των δικαιωμάτων των αγροτών. Μετακυλίουν λοιπόν, κατά τη συνήθη πρακτική, ένα δυσανάλογο οικονομικό βάρος στον παραγωγό. Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι αμείλικτα. Η αδυναμία αυτή των αρμόδιων φορέων να επιδείξουν τη δέουσα σημασία και ετοιμότητα σε μια κορυφαία στιγμή κάθε αγροτικού έτους, όπως η υποβολή των δηλώσεων των δικαιωμάτων των παραγωγών, οδήγησε στην παρούσα κατάσταση.

Αίτημα των ξεσηκωμένων λακώνων πολιτών είναι η ανάληψη των πολιτικών ευθυνών καθώς και η χρηστή διαχείριση και αξιοποίηση των πόρων των ΕΑΣ με γνώμονα τον λάκωνα παραγωγό, ο οποίος βλέπει από τη μία το αγροτικό του εισόδημα να βαίνει διαρκώς μειούμενο τα τελευταία χρόνια και τις τιμές των αγροτικών προϊόντων να κατρακυλούν και αφετέρου να καλείται κάθε φορά να βγάλει ο ίδιος το φίδι από την τρύπα.


Σχολιάστε εδώ