Αφοπλίζεται η σκανδαλολογία

Η σχετική εξαγγελία του, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά στα επικριτικά σχόλια των εκπροσώπων τους ήταν διάχυτη η αμηχανία. Κι αυτό διότι η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού έρχεται να… αποδυναμώσει σʼ ένα βαθμό την κριτική τους προς την κυβέρνηση για «στρατηγική συγκάλυψης» των σκανδάλων.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθούν όλες οι προτάσεις, αλλά έκανε ειδική μνεία στην πρόταση του Αλ. Αλαβάνου, ο οποίος έχει ζητήσει εφόσον δεν μπορεί να αλλάξει ο νόμος, καθώς απαιτείται αλλαγή του Συντάγματος, μπορούν απλώς να… συντομευθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Πιο συγκεκριμένα προτείνει, όταν φθάνει στη Βουλή ο φάκελος μιας δικογραφίας, με ομόφωνη απόφαση των κομμάτων αυτός να αποστέλλεται αυτόματα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο κι εκείνο να αποφασίζει αν θα ασκηθούν διώξεις εναντίον των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων. Αυτό σημαίνει επί της ουσίας ότι η Βουλή δεν θα εμπλέκεται καθʼ οιονδήποτε τρόπο στην υπόθεση, ήτοι δεν θα συγκροτούνται Εξεταστικές η Προανακριτικές Επιτροπές, δεν θα υπάρχουν καταθέσεις, παρασκήνια, σενάρια στους διαδρόμους κ.ά. και όλα αυτά τα… «θλιβερά φαινόμενα» που συνόδευσαν τη διερεύνηση της υπόθεσης Παυλίδη. Η διαδικασία δείχνει εκ πρώτης όψεως πολύπλοκη στην εφαρμογή της, ωστόσο έχει ορισμένα θετικά στοιχεία. Με πρώτο και κύριο το ότι η εμπλοκή πολιτικών σε «σκοτεινές υποθέσεις» που απασχολούν τη Δικαιοσύνη δεν θα αποτελεί πλέον αντικείμενο ενός «σκληρού παιχνιδιού» μεταξύ των κομμάτων, αφού δεν θα έχουμε την επανάληψη των πρόσφατων φαινομένων με αντιπαραθέσεις στη Βουλή, ανταλλαγές καταγγελιών ή ακόμη και ύβρεων, μυστικές ψηφοφορίες κ.ά. καθώς καθοριστικό ρόλο σε όλες τις φάσεις θα διαδραματίζει η Δικαιοσύνη.

Αδιευκρίνιστο παραμένει, πάντως, στην περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αποφασίζει την άσκηση διώξεων, αν θα αίρεται αυτόματα η ασυλία των βουλευτών ή το θέμα θα επιστρέφει στη Βουλή για να λάβει εκείνη τη σχετική απόφαση. Οπότε θα μπαίνουμε πάλι στη διαδικασία των ψηφοφοριών και τη λογική… ισορροπιών και σκοπιμοτήτων!


Σχολιάστε εδώ