Από τον φορέα όπου έχει τον περισσότερο χρόνο ασφάλισης θα παίρνει σύνταξη ο δικαιούχος

Πρόκειται για τη σημαντικότερη από δέσμη προτάσεων, που η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Απασχόλησης θα υποβάλει αρχές της εβδομάδας στον υφυπουργό Γ. Κοντογιάννη, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αναμόρφωσης του καθεστώτος διαδοχικής ασφάλισης, στην οποία υπάγονται πάνω από 1.500.000 εργαζόμενοι.

Στις προτάσεις της επιτροπής, πιθανώς, θα περιλαμβάνεται και δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα, προκειμένου να περιοριστούν τυχόν αδικίες του συστήματος, όπως επίσης και ότι ο φορέας συνταξιοδότησης θα απονέμει τις συντάξεις με βάση τους δικούς του όρους και προϋποθέσεις.

Θετικό στοιχείο για την αναμόρφωση του συστήματος διαδοχικής ασφάλισης, που αποτελεί πάγιο αίτημα των συνδικάτων, είναι το γεγονός ότι τα ασφαλιστικά ταμεία παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν (σ.σ.: ακόμη και ο ΟΓΑ) εμφανίζονται πρόθυμα «να βάλουν το χέρι στην τσέπη» ώστε να αρθούν οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις για τους ασφαλισμένους είχε το παρόν σύστημα. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι πως όταν η όλη διαδικασία ολοκληρωθεί, περίπου επτά στους δέκα ασφαλισμένους θα είναι ευνοημένοι.

Ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων, ακόμη κι αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, η όποια νέα κυβέρνηση θα έχει «έτοιμες» τις ρυθμίσεις που αναμορφώνουν το καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης στη χώρα και θα μπορεί να προχωρήσει στην ψήφιση του σχετικού νομοθετήματος.


Σχολιάστε εδώ