Αντί κοινωνικής συστράτευσης και συναγερμού… πάλι χαβαλές!

Όλα τα κόμματα άρχισαν ήδη να χορεύουν στον ρυθμό των ευρωεκλογών με τις γνωστές «φιγούρες» και τα «τσαλίμια», και βαρύγδουπες πάλι υποσχέσεις για να εντυπωσιάσουν το εκλογικό σώμα, το οποίο όμως, εξουθενωμένο από τις βαθυστόχαστες «αναλύσεις» και «ερμηνείες» στα τηλεοπτικά παράθυρα, άκουσε αυτές τις ημέρες μερικές συνετές φωνές που χαλάνε την άνοστη και επικίνδυνη «μανέστρα» που με μεγάλη επιτυχία σερβίρουν πολλοί τα τελευταία τριάντα χρόνια, με τα γνωστά αποτελέσματα στον δημόσιο βίο και την οικονομία.

Ήδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά λήψη νέων σκληρών μέτρων και την προώθηση μεταρρυθμίσεων για να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, ενώ κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πραγματοποίησε νέα «απογραφή» της ελληνικής οικονομίας για τα περαιτέρω.

Η πρώτη φωνή που ήχησε ως εκκωφαντικός κώδων ακούστηκε την εβδομάδα αυτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου για τις κλιματικές αλλαγές και την ενεργειακή ασφάλεια στη Νοτιανατολική Ευρώπη, αλλά τα είπε στη «νύφη για να τα ακούσει η πεθερά». Μίλησε για «κοινωνική συστράτευση για την προστασία του περιβάλλοντος», αλλά στην πραγματικότητα υπονοούσε και το σαθρό πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό «περιβάλλον» της χώρας μας.

«Λίγο πριν έρθει η δωδεκάτη ώρα, δημιουργείται το έδαφος για κοινωνική στράτευση σε ένα όραμα οικουμενικό, υπερκομματικό και πανανθρώπινο.

Οι λύσεις είναι επώδυνες: προϋποθέτουν συγκρούσεις με συμφέροντα, επιβάρυνση κόστους για εταιρείες, κυρώσεις σε βιομηχανίες, αυστηρότητα απέναντι σε ισχυρά συστήματα οικονομικής εξουσίας, δομικές αναθεωρήσεις πολιτικών», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Είχε προηγηθεί η φωνή του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Δημήτρη Δασκαλόπουλου στην ανοιχτή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου, καθώς και οι σχετικές δηλώσεις του μετά τη συνέλευση.

«Ελπίζω και πιστεύω ότι από την κρίση αυτή μπορεί να προκύψει ένας μεγάλος συναγερμός πραγματικά ανανεωτικών δυνάμεων, μέσα σε όλα τα κόμματα, μέσα στην ίδια την κοινωνία μας, που θα κινητοποιήσει τον τόπο προς τα εμπρός – θα υπερνικήσει τα όσα μας καθηλώνουν. Η ευρωπαϊκή εμπειρία έχει καταδείξει ότι παρόμοιες προσπάθειες εθνικής ανόρθωσης πετυχαίνουν μόνο όταν υπάρξει κοινή προσπάθεια, με σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων, τουλάχιστον στις βασικές κατευθύνσεις και τους κεντρικούς άξονες δράσης, και την ενεργό συμμετοχή και δέσμευση των κοινωνικών εταίρων», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Ο κ. Δασκαλόπουλος, παρουσιάζοντας τη σκληρή πραγματικότητα από την οποία όλοι σχεδόν αποστρέφουν επί δεκαετίες το πρόσωπό τους, υπογράμμισε: «Η κρίση για τη χώρα μας είναι ουσιαστικά μία ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα, αφού για πολύ καιρό τώρα, απολαμβάναμε μια εικονική πραγματικότητα. Για δεκαετίες τώρα, η χώρα μας αναπτυσσόταν με δανεικά, κρατικές επιχορηγήσεις και κοινοτικές επιδοτήσεις, τις οποίες, εν πολλοίς, σπαταλήσαμε, ενίοτε δε καταχραστήκαμε». Σε αντιδιαστολή ανέφερε ως επιτεύγματα της Μεταπολίτευσης την ένταξη στην ΟΝΕ και την επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, όμως «η λαμπερή βιτρίνα συγκάλυπτε και συγκαλύπτει σοβαρές παθογένειες και αφανείς δείκτες υποβάθμισης». Ανάπτυξη, σοσιαλιστική ή φιλελεύθερη, δεν γίνεται με δανεικά, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Και διερωτήθηκε «τι θα κάνουμε τώρα, που το κόκκινο μελάνι του προϋπολογισμού μάς πνίγει και μάλιστα με κοινοτική βούλα».

Αλλά, ματαίως. Διότι, αντί κοινωνικής συστράτευσης και κοινωνικού συναγερμού, συνεχίσαμε ύστερα από λίγη ώρα να πριονίζουμε με μεγαλύτερη μανία το κλαρί πάνω στο οποίο στεκόμαστε όλοι, όλη η χώρα!


Σχολιάστε εδώ