«Ανέκδοτο» κατά τον Περισσό η πρόταση Γλέζου

Έμπρακτη απάντηση στις κατηγορίες που δέχεται για διεθνή απομόνωση και μοναχική πορεία μέσα στην ΕΕ έδωσε ο Περισσός παρουσιάζοντας κοινή διακήρυξη 21 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων χωρών της ΕΕ εν όψει των ευρωεκλογών.

Το ΚΚΕ θεωρεί το γεγονός σημαντικό, αφού για πρώτη φορά στα χρονικά υπάρχει κοινή διακήρυξη κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων με κοινές θέσεις που ανταποκρίνονται στον χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην αντιπαράθεση που πρέπει να γίνει με αυτήν σε όλη την Ευρώπη. Διευκρινίζει βέβαια ότι κάθε κόμμα στη χώρα του προσαρμόζει την τακτική με βάση τις όποιες ιδιαιτερότητες υπάρχουν και στελέχη του τονίζουν ότι η διακήρυξη υπογράφεται μόνο από κόμματα κρατών μελών της ΕΕ και δεν συμπεριλαμβάνονται κομμουνιστικά κόμματα που συμφωνούν και ήταν διατεθειμένα να την υπογράψουν, αλλά οι χώρες τους δεν ανήκουν στην ΕΕ και για αυτό δεν μπήκαν οι υπογραφές τους.

Τα στελέχη του κόμματος εντάσσουν αυτήν την πρωτοβουλία στην σε παγκόσμιο επίπεδο πολύμορφη και πολυεπίπεδη συνεργασία με κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, ανεξάρτητα με τις ιδεολογικοπολιτικές διαφορές που υπάρχουν. Τονίζουν ότι στην κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη γίνει αρκετές διεθνείς συναντήσεις και έχει γίνει ανταλλαγή απόψεων με κύριο χαρακτηριστικό την προσπάθεια να φωτιστούν κοινές θέσεις σε θέματα στρατηγικής και σε ορισμένα θέματα θεωρίας.

Η ίδια η Αλ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν και κομμουνιστικά κόμματα με τα οποία το ΚΚΕ έχει στενή συνεργασία σε αρκετά ζητήματα, τα οποία δεν υπέγραψαν τη διακήρυξη, αλλά κάτι τέτοιο δεν εμποδίζει τον Περισσό να έχει συνεργασία με αυτά τα κόμματα σε εκείνα τα θέματα στα οποία υπάρχει συμφωνία.

Η διακήρυξη αυτή των 21 κομμάτων τοποθετείται αντιπαραθετικά με τη διακήρυξη του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) στο οποίο δεν μετέχει το ΚΚΕ, ενώ αντίθετα δραστήριο μέλος του είναι ο ΣΥΝ. Μάλιστα για να γίνει πιο εμφανής αυτή η αντιπαράθεση εν όψει των ευρωεκλογών, στη σχετική συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε το ΚΚΕ για την παρουσίαση της διακήρυξης, το παρών έδωσε και ο πρόεδρος του ουγγρικού Κομμουνιστικού Κόμματος Γκ. Τουρμέρ, το κόμμα του οποίου αποχώρησε πρόσφατα από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς καταγγέλλοντας ότι το εν λόγω κόμμα θέλει να «συμφιλιωθεί με τον καπιταλισμό» και όχι να τον ανατρέψει.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΚΚΕ και τον ΣΥΝ όχι μόνο καλά κρατεί, αλλά ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας και παίρνει ευρωπαϊκή διάσταση, παρά το παράλογο γεγονός ότι τα δύο κόμματα μετέχουν στην ίδια κοινοβουλευτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο!

Κατά το ΚΚΕ, σε αντίθεση με τη διακήρυξη των 21 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, η διακήρυξη του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην καλύτερη περίπτωση εκφράζει πλήρη σύγχυση και προσπαθεί να αναστήσει την ξεφτισμένη στη συνείδηση των λαών Συνθήκη του Μάαστριχτ. Πρόκειται, τονίζουν στελέχη του, για μια ακόμη απόδειξη «πόσο έχουν δεμένα τα χέρια τους όσοι υποστήριξαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ», υπονοώντας προφανώς τον ΣΥΝ.

Στο ΚΚΕ εκτιμούν ότι η διακήρυξη του ΚΕΑ «καίει τον ριζοσπαστισμό, κάνει το κίνημα να υποφέρει από αφλογιστία και όσο μεγαλύτερη έξαρση πάρει, τόσο θα πέσει στην πορεία αν δεν υπάρχει μια αντίστοιχη συνείδηση με ποιον έχει να κάνει».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ήταν φυσικό το ΚΚΕ να απορρίψει χωρίς δεύτερη κουβέντα την πρόταση του Μαν. Γλέζου για κοινή κάθοδο των κομμάτων της Αριστεράς στις επικείμενες ευρωεκλογές. Την πρόταση την έκανε εκ του ασφαλούς, είπε η Αλέκα Παπαρήγα, αφού ο Μαν. Γλέζος ξέρει ότι αυτή η συνεργασία δεν μπορεί να γίνει. Για εμάς, διευκρίνισε, η αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης θα ήταν εγκατάλειψη αρχών, θα ήταν κοροϊδία των εργαζομένων και στο τέλος τέλος θα μας έφερνε σε αντιπαράθεση με το κύριο που μας ενδιαφέρει, δηλαδή την άνοδο και την ανάπτυξη του κινήματος. «Θα γινόταν το μεγαλύτερο ανέκδοτο και για χρόνια θα ήταν έργο στις επιθεωρήσεις» ήταν η αυστηρή απάντηση της Αλέκας Παπαρήγα όταν ρωτήθηκε για την προοπτική κοινής καθόδου των αριστερών κομμάτων στις ευρωεκλογές.


Σχολιάστε εδώ