Αθήνα – Λευκωσία διευκολύνουν την Άγκυρα!

Πρωταγωνιστές, αυτήν τη φορά, είναι οι Σουηδοί, που αναλαμβάνουν και την προεδρία της Κοινότητας το επόμενο εξάμηνο, ενώ εκ παραλλήλου οι Άγγλοι «παίζουν πραγματικά τα ρέστα τους». Βραχυπρόθεσμος στόχος είναι να παρακαμφθεί και πάλι από την Τουρκία το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και συνεπώς οι υποχρεώσεις της ν’ ανταποκριθεί, ανοίγοντας συν τοις άλλοις τα λιμάνια και αεροδρόμια της Τουρκίας σε σκάφη και αεροπλάνα της Κύπρου. Και δυστυχώς, ούτε η Λευκωσία ούτε όμως και η Αθήνα φαίνεται να επιμένουν σ’ αυτό. Τουλάχιστον σ’ αυτήν τη φάση, γενικολογώντας απλώς και δηλώνοντας ότι ένταξη της Τουρκίας (εάν ποτέ υπάρξει θέμα) σημαίνει προηγούμενη προσαρμογή της στις βασικές προϋποθέσεις!

Από πλευράς Άγγλων και Σουηδών (με άμεση στήριξη και του αμερικανικού παράγοντα, που ασκεί την επιρροή του σε πολλές κοινοτικές πρωτεύουσες) στόχος είναι ο τελικός εκφυλισμός του Πρωτοκόλλου, προκειμένου η Άγκυρα να μη βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης και για να μη δημιουργηθούν κρίσιμες ανασχέσεις στην επόμενη φάση. Και σαν εργαλείο προβάλλεται η θέση Λευκωσίας και Αθήνας: Αντιθέτως προς τις διακηρυγμένες θέσεις Γαλλίας και Γερμανίας, Αθήνα και Λευκωσία όχι μόνο δεν έχουν επιφυλάξεις για την ενταξιμότητα της Τουρκίας, αλλά κι επιθυμούν την πλήρη ενσωμάτωσή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Αυτό δεν περιέχεται απλώς σε δηλώσεις εδώ και στην Κύπρο, αλλά και σε ρητές διαβεβαιώσεις στη διάρκεια επίσημων, αλλά και άτυπων επαφών με διάφορους ενδιαφερόμενους παράγοντες. Κάτι που σημειώνεται με ικανοποίηση από τους διπλωματικούς εκπροσώπους δυνάμεων που επιθυμούν αυτήν την υπέρβαση όπως τη χαρακτηρίζουν.

Κι αυτό ενώ εκ παραλλήλου προάγονται σοβαρές προσπάθειες κι ασκούνται παρασκηνιακές πιέσεις για την προώθηση έστω κι ενδιάμεσης συμφωνίας μέχρι τον Νοέμβριο στο Κυπριακό. Αμερικανοί δε και βρετανοί διπλωμάτες εδώ στην Αθήνα, το τελευταίο διάστημα δηλώνουν σε συνομιλητές τους ότι βλέπουν θετικές εξελίξεις και μάλιστα σύντομα. Κυρίως γιατί, όπως διατείνονται, η Λευκωσία έχει κάμει κάποια ουσιώδη και «τολμηρά βήματα», ενώ έχει την πλήρη στήριξη και της Αθήνας. Τόσο από πλευράς κυβερνήσεως (και ιδίως της ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη) όσο και από πλευράς στελεχών της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. Κυρίως των λεγομένων «εκσυγχρονιστών», που βρίσκονται στην ηγετική πυραμίδα.

Εκείνο που αυτήν τη στιγμή γίνεται στο παρασκήνιο είναι η αναζήτηση τέτοιας πολιτικής ορολογίας, που να παρέχει προσχηματική κάλυψη των διαφόρων πτυχών του συμβιβασμού. Ήδη σε ό,τι αφορά τη νομή της κεντρικής εξουσίας και τα νομοθετικά σώματα (Βουλή και Γερουσία) έχουν ήδη βρεθεί φόρμουλες.

Ενδεικτικό του τι ακριβώς συμβαίνει είναι το γεγονός ότι άρχισε ήδη στο παρασκήνιο προεργασία, προκειμένου να διαμορφωθεί νέος χάρτης ως προς την ενταξιακή θέση της Κύπρου, δεδομένου ότι και το Σύνταγμά της θα αλλάξει και η ονομασία της, αλλά και οι θεμελιώδεις πολιτειακές της δομές. Επομένως δεν μπορεί να συνεχίσει να ισχύει η ίδια συνθήκη προσχωρήσεως που είχε επί Τάσσου Παπαδόπουλου υπογραφεί κάτω από την Ακρόπολη το 2004.

Ως προς αυτό, δεν έχουν γίνει γνωστά πολλά πράγματα, στις Βρυξέλλες όμως είναι όλοι ενήμεροι για όσα συμβαίνουν και στα οποία πρωταγωνιστούν πάντα οι Άγγλοι και οι Σουηδοί, πρωτοστατούντος του κ. Μπιλντ.


Σχολιάστε εδώ