Αδιαφανής απάντηση της ΔΕΗ για περίεργη αγορά λιθάνθρακα

Και συγκεκριμένα γιατί η ΔΕΗ δεν μας λέει ποια τιμή είχε δώσει ο μειοδότης στον διαγωνισμό που είχε γίνει για την προμήθεια 150.000 τόνων και ποια ήταν η πολύ χαμηλότερη τιμή που… ξαφνικά προσέφερε «ένας από τους σημαντικότερους εισαγωγείς» (ποιος άραγε είναι; Προς τι η μυστικότητα; Είναι… προσωπικά δεδομένα;) για προμήθεια 50.000 τόνων; Η διαφάνεια με τέτοια μυστικότητα κάθε άλλο παρά διασφαλίζεται, κύριοι της ΔΕΗ.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη. Κάνατε διαγωνισμό για 150.000 τόνους λιθάνθρακα και από τον «σημαντικότερο εισαγωγέα» πήρατε μόνο 50.000 τόνους. Τους υπόλοιπους 100.000 από πού τους πήρατε; Αν δεν τους χρειαζόσαστε, προς τι τότε ο διαγωνισμός για 150.000 τόνους; Φούσκα ήταν; Και ποιο ήταν το σημαντικότατο οικονομικό όφελος για τη ΔΕΗ από τον «σημαντικότερο εισαγωγέα»; Και γιατί ο κύριος αυτός δεν συμμετείχε στον διαγωνισμό; Πώς ξαφνικά ενδιαφέρθηκε; Τον έπιασε ο πόνος μη χάσει η ΔΕΗ; Περίεργα πράγματα. Δεν συμφωνείτε και εσείς ότι μπλέξατε τα πράγματα ακόμη περισσότερο, παρά λύσατε τις απορίες με την απάντησή σας, όπως θα διαπιστώσουν και οι αναγνώστες μας διαβάζοντας την επιστολή που μας στείλατε και την οποία παραθέτουμε στη συνέχεια;

«Κύριε Διευθυντά.

Αναφερόμενοι στο δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας σας της 3/5/2009 αναφορικά με την προμήθεια λιθάνθρακα από τη ΔΕΗ Α.Ε., παρακαλούμε να μας επιτρέψετε να σημειώσουμε τα εξής:

Η ΔΕΗ Α.Ε., κατά πάγια πρακτική, διενεργεί τις προμήθειες των υλικών της κυρίως μέσω ανοικτών μειοδοτικών διαγωνισμών. Οι όροι και οι διαδικασίες επιλογής των προμηθευτών που ακολουθούνται είναι απόλυτα σύμφωνοι, τόσο με την ισχύουσα ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, όσο και με τον Κανονισμό Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών (ΚΕΠΥ) της επιχείρησης.

Μέσα στα πλαίσια της ως άνω πάγιας πρακτικής και παρά το γεγονός ότι η προμήθεια καυσίμων για παραγωγή ενέργειας ρητά εξαιρείται της Κοινοτικής Οδηγίας 97/2004 και του ΚΕΠΥ ΔΕΗ, η επιχείρηση προκήρυξε, στις 23/12/2008, ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό για την προμήθεια 150.000 ΜΤ λιθάνθρακα ή ισοδύναμου λιγνίτη για την κάλυψη αναγκών του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Καρδιάς, με αναλογική εφαρμογή, τόσο της Κοινοτικής Οδηγίας, όσο και του Κανονισμού της.

H τιμή μειοδοσίας του διαγωνισμού, στον οποίο συμμετείχαν τρεις εταιρείες, κρίθηκε ότι επιδέχεται βελτίωσης, δεδομένης της έντονης πτωτικής τάσης των τιμών λιθάνθρακα στη διεθνή αγορά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009. Έπειτα από διαπραγματεύσεις με τον μειοδότη οίκο επετεύχθη σημαντική μείωση του τιμήματος.

Παράλληλα, από εταιρεία η οποία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εισαγωγείς στερεών καυσίμων στην Ελλάδα έγινε προσφορά για την προμήθεια 50.000 ΜΤ λιθάνθρακα, άριστης ποιότητας, με τιμή πολύ χαμηλότερη της τιμής μειοδοσίας του διαγωνισμού, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τις διαπραγματεύσεις.

Είναι εμφανές ότι η αποδοχή της ως άνω προσφοράς αποτελούσε αγορά ευκαιρίας υπό τις κρατούσες συνθήκες στην αγορά άνθρακα, δεδομένου ότι θα κάλυπτε σε ιδιαίτερα συμφέρουσα τιμή τις τρέχουσες ανάγκες του ΑΗΣ Καρδιάς.

Συνεκτιμώντας τα ανωτέρω, το Δ.Σ. της επιχείρησης με την υπ’ αριθμ. 108/28. 04. 2007 απόφαση προέβη στη ματαίωση του διαγωνισμού και στην ανάθεση της προμήθειας της ποσότητας των 50.000 ΜΤ λιθάνθρακα, άριστης ποιότητας, στην παραπάνω εταιρεία, εξασφαλίζοντας σημαντικότατο οικονομικό όφελος για την επιχείρηση.

Δ. ΛΑΠΠΑΣ
γενικός διευθυντής
Δυτικής Μακεδονίας
ασκών καθήκοντα
και γενικού διευθυντή Παραγωγής»


Σχολιάστε εδώ