Άνοιξε ο δρόμος για τη διαδοχή στη Μητρόπολη Αττικής

Το Πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο προχώρησε, όπως αναμενόταν, στην καθαίρεση του Μητροπολίτη πρώην Αττικής κ. Παντελέημονα Μπεζενίτη. Η απόφαση του Αρείου Πάγου ήταν άλλωστε μονόδρομος και ανάγκαζε τους καλούς μας αρχιερείς να μη θάψουν την υπόθεση, αλλά να εφαρμόσουν απαρεγκλίτως τον νόμο.

Όπως άλλωστε πιστεύουν πολλοί, αν η τύχη του Παντελεήμονα κρινόταν μόνο από τα εκκλησιαστικά δικαστήρια, τότε σε μερικές ημέρες θα είχε επιστρέψει και πάλι στη Μητρόπολή του… Οι ίδιοι Μητροπολίτες που πρωτοστάτησαν στην εκκλησιαστική του «αθώωση» (Ιερισσού, Μηθύμνης, Μυτιλήνης και Νέας Ιωνίας) και ζητούσαν να μπει η υπόθεση στο αρχείο, διαφώνησαν και αυτήν τη φορά με την απόφαση της καθαίρεσης. Αλλά γνώριζαν εκ των προτέρων ότι δεν μπορούσαν να εναντιωθούν στα προβλεπόμενα και αναγκάστηκαν να υπογράψουν την Πράξη Καθαίρεσης. Όπως ακούγεται ωστόσο, για να χρυσώσουν το χάπι στον έγκλειστο στον Κορυδαλλό πνευματικό τους αδελφό, κατέθεσαν στην Αρχιγραμματεία της Συνόδου υπόμνημα με το οποίο εξέφραζαν τη διαφωνία τους γι’ αυτήν την κίνηση….

Ευρώπη και Φανάρι

Η υπόθεση του Μπεζενίτη όμως δεν τελειώνει με την καθαίρεσή του. Οι νομικοί του σύμβουλοι ήδη μελετούν τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να καταφέρουν κάτι καλύτερο για τον πρώην αρχιερέα και νυν μοναχό. Ήδη σκέπτονται να προσφύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια θεωρώντας ότι δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να ασκήσουν όλα τους τα νόμιμα δικαιώματα στα πολιτικά δικαστήρια.

Αλλά και εκκλησιαστικώς ο πρώην Αττικής αναζητά νομικά και εκκλησιαστικά «παραθυράκια» για να προσφύγει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Με αυτόν τον τρόπο θα επιδιώξει, όπως λέγεται, όχι μόνο να κερδίσει κάτι, αλλά και να ανακατέψει την τράπουλα, εμπλέκοντας το Φανάρι και την Αθήνα στη γνωστή ατέρμονη κόντρα για το ποιοι κανόνες εν τέλει υπερισχύουν, οι εκκλησιαστικοί ή οι πολιτικοί νόμοι. Ένα σενάριο που, όπως λέει ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, θα το βρει μπροστά της η Εκκλησία της Ελλάδος πολύ σύντομα…

Η διαδοχή

Με την καθαίρεση του Παντελεήμονα άνοιξε πλέον ο δρόμος για τη διαδοχή στην πλούσια και ισχυρή Μητρόπολη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι φερόμενοι ως μνηστήρες της πολύφερνης νύφης με έδρα την Κηφισιά έχουν αρχίσει πολλούς μήνες τις παρασκηνιακές κινήσεις για να μετρήσουν αν τους βγαίνουν τα «κουκιά». Δειλά δειλά κινούνται και οι πνευματικοί τους πατέρες, οι Μητροπολίτες που θέλουν να κερδίσει το δικό τους «παιδί» τη Μητρόπολη ο καθένας για ξεχωριστούς λόγους.

Άλλοι (και κυρίως ο Αρχιεπίσκοπος) για να κερδίσουν το παιχνίδι των εντυπώσεων και να αποδείξουν ότι ακόμη «ελέγχουν το σύστημα» στο εσωτερικό της Εκκλησίας, ορισμένοι απλώς για να τη … «σπάσουν» στον Αρχιεπίσκοπο, καθώς διαφωνούν με τις επιλογές του, και να αποδείξουν ότι και αυτοί είναι παρόντες και ισχυροί (Ζακύνθου, Ιωαννίνων κ.ά.), ενώ οι νεώτεροι για να επενδύσουν στο μέλλον έχοντας στο τσεπάκι τους ακόμη μια αρχιερατική ψήφο.

Στις παρασκηνιακές συζητήσεις εμπλέκονται Μητροπολίτες, υποψήφιοι Αρχιμανδρίτες αλλά και «λαϊκοί» που κάνουν και τη σχετική «προεργασία».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκκλησιαστικών παραγόντων, η εκλογή για τη Μητρόπολη θα γίνει μόλις κατακάτσει ο … κουρνιαχτός από την καθαίρεση. Αυτό προσδιορίζεται χρονικά μετά το καλοκαίρι (πιθανότητα κατά τη σύγκληση της Συνόδου των Ιεραρχών τον Οκτώβριο), αφού έχουν μελετηθεί όλα τα παρασκηνιακά σενάρια και έχουν διαπιστώσει και τον τρόπο που θα αντιδράσει ο πρώην Αττικής Παντελεήμονας. Μην ξεχνάμε ότι ρυθμιστικό παράγοντα στην εκλογή θα αποτελέσει και ο «ιερωνυμικός» πρώην Αττικής Νικόδημος Γκατζιρούλης, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να φέρει τα πάνω κάτω. Όπως λένε οι αρχιερείς θα άρουν το επιτίμιο της ακοινωνησίας που του έχει επιβάλει η Ιερά Σύνοδος, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις αντιδράσεις του.

Οι υποψήφιοι

Παρά τα όσα λένε τα «παπαγαλάκια» της Αρχιεπισκοπής, η κάλυψη της κενής θέσης στη Μητρόπολη Αττικής με τη διαδικασία του «μεταθετού» από τους Ιερισσού ή Λήμνου θεωρείται σενάριο χωρίς καμία πιθανότητα. Για την ίδια Μητρόπολη έχουν ακουστεί και τα ονόματα των επισκόπων Αχαΐας, Θερμοπυλών και Δαυλείας, που όμως δεν φαίνεται να έχουν τύχη.

Οι υποψήφιοι Αρχιμανδρίτες που φέρονται ως διεκδικητές της Μητρόπολης είναι μέχρι στιγμής οι εξής: π. Αθηναγόρας Δικαιάκος, διευθυντής του αρχιεπισκοπικού γραφείου που υποστηρίζει (;) ο κ. Ιερώνυμος, π. Κύριλλος Μισιακούλης, αρχιγραμματέας της Συνόδου που υποστηρίζεται από διάφορους Μητροπολίτες, π. Ιερόθεος Καλογερόπουλος, πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Αττικής και π. Τιμόθεος Άνθης, εκπρόσωπος Τύπου της Συνόδου.

Τέλος, πρόσφατα ακούστηκαν δύο ακόμη αξιόλογοι κληρικοί που, εάν προταθούν μέχρι τον Οκτώβριο, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αλλάξουν πλήρως τα μέχρι σήμερα δεδομένα και τα φαβορί.


Σχολιάστε εδώ