XΡΗΜΑτιστήριο

Φοβάται κάτι ή απλώς προειδοποιεί; Η ερώτησή μας απευθύνεται προς τον κ. Μυτιληναίο, ο οποίος στο ζήτημα της τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ προς την Αλουμίνιον της Ελλάδος, εξέφρασε την άποψη ότι τέτοιες αποφάσεις δεν λύνονται στα δικαστήρια, όταν θετική απόφαση για τη ΔΕΗ θα κλείσει την Αλουμίνιον της Ελλάδος, ενώ αρνητική απόφαση θα της δημιουργήσει πολλά μακροπρόθεσμα προβλήματα.

>Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στο ΧΑ κατά τη συνεδρίαση της προηγούμενης Δευτέρας, καθώς μετά τα κέρδη των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, ελέω των στοιχείων για τη μεταποιητική δραστηριότητα, το ενδιαφέρον για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, λόγω πιθανής εξαγοράς της Opel από τη Fiat και την τριήμερη διακοπή των εγχώριων συναλλαγών, οι επενδυτές προχώρησαν σε τοποθετήσεις κυρίως στις τράπεζες, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2096,41 μονάδες με κέρδη 2,08% και τζίρο μειωμένο στα 191 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 3 αφορούσαν «πακέτα». Από τις μετοχές του 20άρη, σημαντικά κέρδη για Eurobank, Alpha, Εθνική, Κύπρου, Πειραιώς, αξιοσημείωτα για Ταχ. Ταμιευτήριο, MPB, Αγροτική, Βιοχάλκο, μικρότερα για Coca-Cola, Intralot, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, ενώ στο «κόκκινο» βρέθηκαν οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, MIG, ΟΠΑΠ και αμετάβλητος παρέμεινε ο τίτλος του Τιτάνα. Την επομένη, η άνοδος στις τιμές των εμπορευμάτων και τα ικανοποιητικά αποτελέσματα ορισμένων εισηγμένων επιχειρήσεων έδωσαν ώθηση στους δείκτες των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, εξέλιξη που, σε συνδυασμό με την αποτροπή των ελληνικών βουλευτικών εκλογών για τον προσεχή Ιούνιο, συνέβαλαν στην ενίσχυση της εγχώριας χρηματαγοράς, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών, εναρμονισμένος με την πορεία των τραπεζών, να κλείσει στις 2.160,47 μονάδες ενισχυμένος κατά 3,06%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 392,8 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 16,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν αυτοί των Τεχνολογίας, Τραπεζών και Ασφαλειών, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν εκείνοι των Κοινής Ωφέλειας, Τηλεπικοινωνιών και Τροφίμων-Ποτών. Ακολούθησε ακόμη μία συνεδρίαση κατά την οποία, παρά τα κακά μαντάτα από τα αποτελέσματα των stress test στις αμερικανικές τράπεζες, τις μεικτές τάσεις των ευρωπαϊκών δεικτών, το σκληρό trading των εγχώριων παικτών, το σημαντικό discount στα παράγωγα και τις έντονες διακυμάνσεις των μετοχικών τιμών, οι αγοραστές κατάφεραν προς το κλείσιμο να υπερκεράσουν τους πωλητές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2.191,18 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,42%. H αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 347,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,3 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα. Ο Δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,35%, ο μεσαίας σημείωσε άνοδο 1,45%, ο FTSE/80 έκλεισε με κέρδη 2,66% και ο τραπεζικός Δείκτης ολοκλήρωσε με + 1,35%. Την επομένη παρά, τα κέρδη της Wall, λόγω των θετικών στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας, την ενίσχυση των ευρωπαϊκών αγορών, ελέω της ανακοίνωσης για υψηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη στις BNP Paribas και ΒΜW και την αρχική υπεραπόδοση των βαριών χαρτιών στη Σοφοκλέους, μισή ώρα πριν από το κλείσιμο άλλαξε εντελώς η εικόνα, με μαζικές ρευστοποιήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών σε ΕΤΕ, ΟΤΕ, Eurobank, Πειραιώς, που ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.141,23 μονάδες με απώλειες της τάξης του 2,28% και τζίρο πέριξ των 347 εκατομμυρίων ευρώ.

> Εν όψει εκλογών, οι στοχευμένες κυβερνητικές κινήσεις προς συγκεκριμένες ομάδες, καλά κρατούν… Ιδιοκτήτες ταξί, αγρότες, κατασκευαστικές επιχειρήσεις, ασφαλιστικές εταιρείες, λιανοπωλητές, ναυτιλιακές επιχειρήσεις, κοινοπραξίες, μέσα μαζικής ενημέρωσης και ΑΕΠΕΥ είναι οι προσωρινά ευνοημένοι της γαλάζιας προπαγάνδας.

> Πού είναι το περίεργο; Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, οι μεγάλοι του χώρου, οι ισχυροί του κλάδου, αυτοί που επένδυσαν σε πλοία, νέες τεχνολογίες και ασφάλεια, αναμένεται να είναι και αυτοί που θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος τόσο στις άγονες γραμμές του Αιγαίου, όσο και στις αντίστοιχες της Αδριατικής. Βλέπε ANEK, NEL, Blue Star Ferries για τις πρώτες και ANEK, Attica, Minoan για τις δεύτερες. Αυτό δείχνουν και τα στοιχεία που αφορούν τις γραμμές της Κρήτης, καθώς σε επίπεδο μεταφοράς φορτηγών οχημάτων που είναι το πλέον κερδοφόρο, η ΑΝΕΚ κατέχει την πρώτη θέση, ενώ ακολουθούν Μινωικές και Attica.

> Από τις προθεσμιακές καταθέσεις… στις μετοχές και τα κρατικά ομόλογα; Αλλαγή στρατηγικής από τους περισσότερους αποταμιευτές, με στροφή προς τις εναλλακτικές τοποθετήσεις σύνθετων χρηματοοικονομικών εργαλείων να λαμβάνει χώρα αυτήν την περίοδο.

> Η συγκέντρωση στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας, κυρίως λόγω της αποχώρησης εταιρειών με ασταθείς οικονομικές βάσεις, έχει οδηγήσει σε τάσεις συνένωσης των εναπομεινάντων δυνάμεων, με αποτέλεσμα οι εναλλακτικοί πάροχοι να αναζητούν τρόπους αύξησης των κερδών και ενίσχυσης των ισολογισμών τους. Και όλα αυτά όταν το ενδεχόμενο αύξησης των φορολογικών συντελεστών στον κλάδο, αναμένεται να οδηγήσουν σε σταδιακή απώλεια θέσεων εργασίας.

> Κάποιος να παρέμβει… Αλήθεια δεν συγκινούν κανέναν από τους πολλούς υποψήφιους καριερίστες θεσμικούς παράγοντες της εγχώριας χρηματαγοράς, τα συνεχόμενα limit-up της μετοχής της Proton bank, που έχει φθάσει στο σημείο να ενισχύεται έως και πάνω από 290%.

> Όσο πιο χαμηλά είναι τα επιτόκια που παίρνουν οι καταθέτες των τραπεζών, τόσο μικρότερο είναι το κόστος που επιβαρύνει τα πιστωτικά ιδρύματα. Κι αυτό γιατί οι πηγές που χρησιμοποιούν για να δώσουν δάνεια είναι είτε οι καταθέσεις των πελατών τους είτε οι εγγυήσεις που τους δίνουν οι κυβερνήσεις ώστε να δανείζονται χρήματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

> Είναι και αυτό «έργο» της διοίκησης Καπράλου… «Πολυτεχνίτης-ερημοσπίτης» αποδείχθηκε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς οι πολλές του ενασχολήσεις με τα «κοινά» δεν του επέτρεψαν να ασχοληθεί με τη στρατηγική του ομίλου και να παρακολουθήσει από κοντά την οικονομική πορεία της ΕΧΑΕ. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν, αφενός, στο α΄ τρίμηνο του 2009 τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της ΕΧΑΕ να μειωθούν κατά 68% και αφετέρου οι αναλυτές να θέτουν υπό αναθεώρηση την τιμή-στόχο και τη σύσταση για τη μετοχή της.

> Το περιβάλλον ασφυξίας που πνίγει τον κατασκευαστικό κλάδο απειλεί πλέον ανοιχτά και τους μεγάλους ομίλους. Οι ισορροπίες αλλάζουν και νέες συμμαχίες διαμορφώνονται, καθώς η κατάσταση παραμένει δραματική για δεκάδες μικρομεσαίες εταιρείες, που βλέπουν να χάνουν μέσα από τα χέρια τους ακόμα και τα μέχρι πρότινος σίγουρα περιφερειακά έργα.

> Πιο μεγάλες εκπτώσεις σε μέτρα εισαγωγής μιας εταιρείας στον ΧΑ, δεν γίνονται… Η αναφορά μας στη Βιοϊατρική και Ρομποτική, που ξεκινά από αύριο τη διαπραγμάτευση των μετοχών της στην ΕΝΑ, καθώς «κατάφερε» να εκδώσει 699.000 νέες μετοχές σε 55 μετόχους επιτυγχάνοντας διασπορά «μόλις» 12%. Κατά τα άλλα πάντως, κάποιοι θεσμικοί παράγοντες (ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε) αναγνωρίζουν το πρόβλημα, προτρέποντας τους επιχειρηματίες να διαθέτουν περισσότερες μετοχές για να αυξηθεί η εμπορευσιμότητα της αγοράς.

> Λέτε για αυτό να έχει επιδοθεί σε αγώνα παροχών στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης; Τα ακίνητα των ασφαλιστικών ταμείων και των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα φαίνεται να έχει βάλει στο μάτι η Εθνική, η οποία επανέρχεται στο προσκήνιο με την σύσταση Εταιρείας Ακίνητης Περιουσίας, που για αρχή αναμένεται να προικιστεί με τα φιλέτα του ομίλου της.

> Μετά το ναυάγιο της κυβερνητικής πολιτικής στον ΟΛΘ, εύλογα διερωτώμεθα γιατί έπρεπε να μεσολαβήσουν πέντε χρόνια με τεράστιες απώλειες εσόδων, πελατών, αλλά και ταλαιπωρίας των χρηστών, προκειμένου το λιμάνι να προχωρήσει αυτόνομα στην υλοποίηση του επενδυτικού του σχεδίου;

> Αποτελεί σύμβολο της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας… Η εγχώρια παραγωγή χάλυβα εξακολουθεί να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, ενισχύοντας διαχρονικά τη θέση της έναντι των εισαγωγών τα τελευταία χρόνια ενώ μείωση παρατηρείται στην εξαγωγική επίδοση.

> Ενός κακού μύρια έπονται στον ΟΤΕ… Θα υποχρεώσει τελικά ο αρμόδιος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς το ελληνικό Δημόσιο να αλλάξει τα βασικά σημεία της συμφωνίας με την Deutsche Telecom, έτσι ώστε να προστατευτούν τα δικαιώματα μειοψηφίας των μικρομετόχων του; Και κάτι ακόμα: Με το EBITDA της Γερμανός να διαμορφώνεται κατά το α΄ τρίμηνο στα -0,9 εκατομμύρια ευρώ, αν είναι λογικό μια «πρώην» επιχείρηση κοινής ωφελείας να έχει εξαγοράσει ιδιωτική εταιρεία με «μόνο» στρατηγικό στόχο την προσέλκυση πελατών;

> Πώς θα αποφύγει η ελληνική οικονομία την ύφεση, που βρίσκεται προ των πυλών της; Αφενός με τις φοροαπαλλαγές και τα κίνητρα που θα στηρίξουν κυρίως κατασκευές – τουρισμό και αφετέρου με την αποτροπή πρωτοβουλιών που θα αυξήσουν τις εισαγωγές, πλήττοντας έτσι την ανάπτυξη.

> Λουκέτα, επιτηρήσεις και αυξήσεις στα ασφάλιστρα αναμένεται να φέρει η ολοκλήρωση των ελέγχων της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης για τα αποθέματα του κλάδου ασφάλισης αστικής ευθύνης αυτοκινήτου. Κι αυτό γιατί παρά τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίων, παραμένουν οι «τρύπες» στα αποθεματικά τους.

> Το ολιγοπώλιο καλά κρατεί, καθώς τραπεζικές ήταν και πάλι οι πρωτιές τον Απρίλιο, με τρεις ΑΧΕ να πραγματοποιούν το 45,7% των συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών… Για την ιστορία πάντως, στην πρώτη θέση βρέθηκε η Επενδυτική Τράπεζα, ενώ ακολούθησαν Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha. Κάτι ανάλογο συνέβη και στο ΧΠΑ, όπου η Επενδυτική βρέθηκε στην κορυφή, τόσο στα ΣΜΕ του FT 20, όσο και στα Δικαιώματα του Mid 40.

> Αν και δεν είμαστε σε θέση να ξεχωρίσουμε τους πραγματικούς από τους «βαπτισμένους» αλλοδαπούς επενδυτές, εντούτοις τα «πλασματικά» στοιχεία του ΧΑ για τον μήνα Απρίλιο φανερώνουν την αύξηση της συμμετοχής τους στη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Από το 46,8% που ήταν τον προηγούμενο μήνα έφτασε στο 47,2%, με τις καθαρές εισροές να αγγίζουν τα 321 εκατομμύρια ευρώ.

> Αύξηση στις πωλήσεις το δίμηνο, μείωση στις άδειες το τετράμηνο… Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2009, κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 83.208 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού), παρουσιάζοντας πτώση 40,3% ως προς την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

> Για να δούμε πόσοι από τους βασικούς μετόχους θα συμμετάσχουν τελικά στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών; Πάντως, παρά τη δύσκολη συγκυρία, οι διοικήσεις Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Geniki bank, Attica bank, FBBank, Probank και Aspis Bank αναμένεται να προχωρήσουν κανονικά.

> Ετεροχρονίζουν την υποχρεωτική υποβολή της δημόσιας προσφοράς προς όφελος των βασικών μετόχων; Σε μια περίοδο που η διαδοχολογία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται σε εξέλιξη, επανέρχεται στο προσκήνιο η σκανδαλώδης υπόθεση της ΡΟΚΑΣ. Στην οποία, μεταξύ άλλων, θα έπρεπε να ελεγχθεί ο ρόλος της αρμόδιας εποπτικής αρχής, οι αστοχίες των οργάνων της και η έλλειψη των προτάσεων σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο της εγχώριας χρηματαγοράς, που αν και επέβαλαν τυπικό πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ, εντούτοις οι αλλοδαποί αγοραστές της Iberdrola κέρδισαν περίπου 46 εκατομμύρια ευρώ.

> Για ποιον χτυπά η καμπάνα; 1) Συνέταξε επί πράσινης διακυβέρνησης τον ισολογισμό εισαγωγής της Αγροτικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. 2) Κατηγορήθηκε από την τότε γαλάζια αντιπολίτευση, για ωραιοποίηση των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου. 3) Οι κακές γλώσσες λένε ότι την εποχή εκείνη διόρισε τη βαφτιστήρα του στη θυγατρική εταιρεία ΑΤΕ Τεχνική – Πληροφορική. 4) Συνταξιοδοτήθηκε επί ΝΔ. 5) Επαναπροσλήφθηκε ως σύμβουλος διοίκησης, μέσω της ανωτέρω επιχείρησης. Μαθαίνουμε ότι το εν λόγω στέλεχος απομακρύνθηκε για έναν αλληλόχρεο λογαριασμό του Ταμείου Υγείας των εργαζομένων της τράπεζας, που διατηρείται παραδοσιακά στο κόκκινο, αν και τα περιουσιακά του στοιχεία σε μετοχές και ομόλογα υπερκαλύπτουν πλήρως το άνοιγμά του.

> Εν μέσω πολιτικών σκανδάλων και λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση επιστρατεύει τους κοινοτικούς πόρους. Στόχος της, η επιτάχυνση στις διαδικασίες προκήρυξης προγραμμάτων επιδοτήσεων για τους μικρομεσαίους, προκειμένου να πέσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρήμα στην αγορά, που έχει «στεγνώσει» από ρευστότητα.

> Άλλη μία εισηγμένη που, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και το αδιέξοδο της πιστωτικής επιβράδυνσης, έκανε χρήση της μεθόδου sale and lease back… Ο λόγος για την Druckfarben, η οποία προκειμένου να μειώσει τον δανεισμό της και να βελτιώσει τους χρηματοοικονομικούς της δείκτες, προχώρησε στην πώληση ακινήτου έναντι 10.100.000 παράλληλα τη μίσθωσή του με μηνιαίο μίσθωμα 50.000 ευρώ.

> Οι ίδιες θυγατρικές, που τα προηγούμενα χρόνια εκτόξευσαν τα οικονομικά αποτελέσματα των μητρικών τους, ενδέχεται σήμερα να τις ζημιώσουν ανεπανόρθωτα… Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται οι διοικήσεις των τραπεζών που έχουν επενδύσει στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και των Βαλκανίων, με το σύνολο των δανείων που έχουν χορηγήσει σε αυτές τις αγορές να ξεπερνά το ποσόν των 50 δισ. ευρώ.

> Όσες φυσικά μπορούν να δανειστούν… Δεν είναι λίγες οι εισηγμένες επιχειρήσεις, οι οποίες σε μια προσπάθεια αναδιάρθρωσης του βραχυπρόθεσμου χρέους τους, μελετούν τις εκδόσεις ομολογιακών δανείων. Πρόσφατο παράδειγμα η Κορρές, που προωθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα επταετούς διάρκειας και ύψους 30 εκατ. ευρώ.

> Την ίδια στιγμή που οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για μεγάλη πτώση, ο υπουργός Μεταφορών, επικαλούμενος στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, απορρίπτει την κρίση στον τουρισμό, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα την αυξημένη κίνηση που παρουσίασαν τον Απρίλιο τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

> Με ευχολόγια και έξωθεν παρεμβάσεις δεν βελτιώνεται το πιστωτικό κλίμα, δεν ενισχύεται η ζήτηση και δεν αυξάνονται οι εργασίες της λιανικής τραπεζικής… Για να δούμε αν η μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων λειτουργήσει θετικά, βελτιώνοντας τους όρους δανεισμού σε παλαιούς και νέους δανειολήπτες…

> Χρυσές δουλειές, και παχυλές αμοιβές για τις ελεγκτικολογιστικές εταιρείες… Στα 50.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ 19%, ορίσθηκε η αμοιβή των ορκωτών της Pricewaterhouse Coopers SA, που θα ελέγξουν την Ένατη (9η) Εταιρική Χρήση (1/1/2009 – 31/12/2009) της ΕΧΑΕ.

> Υπό το βάρος των μαύρων μαντάτων από τις Βρυξέλλες… Επιβολή νέων ανώτατων συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος, αύξηση της φορολογίας των τόκων καταθέσεων – ομολόγων, νομιμοποίηση ημι-υπαίθριων χώρων και καταπατημένων εκτάσεων, αύξηση του ειδικού φόρου στα τσιγάρα και τα καύσιμα, ενίσχυση των φόρων κινητής τηλεφωνίας, πάγωμα μισθών, επέκταση του μέτρου των απαλλαγών με αποδείξεις, αύξηση των τελών κυκλοφορίας, νομιμοποίηση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και νέα παράταση της ρύθμισης για την περαίωση και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη είναι μεταξύ των μέτρων που εξετάζει το υπουργείο Οικονομίας.

> Με 454 ψήφους υπέρ και 106 κατά… του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου! Οι τράπεζες της ΕΕ θα υπόκεινται πλέον σε αυστηρότερη επόπτευση, υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις και περιορισμό της χρηματοοικονομικής μόχλευσης, ενώ θα πρέπει να κρατούν μερίδιο 5% στα δάνεια ή άλλα ενεργητικά, τα οποία τιτλοποιούν και πωλούν σε επενδυτές.

> Η πολυπλοκότητα του αλγορίθμου κλεισίματος προκαλεί στρεβλώσεις στη χρηματαγορά, ειδικά σε συνεδριάσεις με μεγάλη διακύμανση και όγκο! Μπάχαλο και πάλι με τις δημοπρασίες, καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα του Χρηματιστηρίου, με το οποίο διαμορφώνονται οι τελικές τιμές των μετοχών, δεν έλαβε υπόψη του κάποιες εντολές με όριο, αλλά ορισμένες άλλες που ήταν άνευ τιμής.

> Αίσχος και ντροπή για όποιον σκέφτηκε κάτι τέτοιο… Σε μια εποχή που οι εργαζόμενοι βάλλονται από παντού, η γαλάζια διακυβέρνηση ψήφισε ρύθμιση, σχετικά με την εθελούσια έξοδο των εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, σύμφωνα με την οποία 230 εξ αυτών αναμένεται να χάσουν τα μισά από τα χρήματα που δικαιούνται.

> Με στόχο την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας και την κυκλοφορία φρέσκου χρήματος, η ΕΚΤ όχι μόνο μείωσε το βασικό της επιτόκιο, αλλά παράλληλα προχώρησε και στην αύξηση της προσφοράς χρήματος, αγοράζοντας από τις τράπεζες εταιρικά ομόλογα.

>Όταν οι επαγγελματίες του χώρου καταγράφουν σημαντικές απώλειες στα χαρτοφυλάκιά τους, τότε τι θα πρέπει να έχουν πάθει οι μικροεπενδυτές; Η μείωση των καθαρών κερδών της Guardian Trust Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, οφείλεται κυρίως στις ζημίες ύψους 600.000 ευρώ, που προέκυψαν από τις τοποθετήσεις της σε μετοχές.

δΟ πρόεδρος του ΟΠΑΠ Χρήστος Χατζηεμμανουήλ ανακοίνωσε στη γενική συνέλευση του οργανισμού την προσφορά ποσού 50.232,66 ευρώ από την έκτακτη αμοιβή του για το 2008, σε Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς που στηρίζουν παιδιά και νέους. Συγκεκριμένα, αποδέκτες του ποσού αυτού θα είναι η οργάνωση «Κιβωτός του Κόσμου» και ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους. Με έδρα τον Κολωνό, η «Κιβωτός» αποτελεί χώρο μέριμνας για παιδιά κάθε εθνικότητας και ηλικίας που βιώνουν την εγκατάλειψη και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε μια περιοχή της Αθήνας με ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα νεανικής εγκληματικότητας. Ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους έχει σκοπό την παροχή στήριξης μέσω της τέχνης σε παιδιά και νέους άπορων οικογενειών και ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

δΑυτό που δεν ολοκλήρωσε, ως ώφειλε, ο Δικηγορικός Σύλλογος, φαίνεται να κάνει πράξη το ΥΠΕΕ… Ύστερα από επώνυμη καταγγελία, η εν λόγω υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να ερευνήσει το ενδεχόμενο της φοροδιαφυγής από δικηγόρο με ειδικότητα στα χρηματιστηριακά, ο οποίος αν και εισέπραξε από τους πελάτες του ποσόν ύψους 48.000 ευρώ, αν και καταδικάστηκε από το πειθαρχικό του συλλόγου του αφαιρώντας του μάλιστα την υπόθεση, εντούτοις αρνείται κατηγορηματικά να παραδώσει τις σχετικές αποδείξεις.


Σχολιάστε εδώ