Όνειρο ήταν και πάνε…

TΕΛΙΚΑ, όνειρο ήταν και… πάνε οι διπλές εκλογές! Η πρόταση της αντιπολίτευσης για παραπομπή του Αρ. Παυλίδη δεν συγκέντρωσε τον «μαγικό αριθμό» 151, κάτι που πιθανότατα θα δρομολογούσε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Στη Νέα Δημοκρατία το αποτέλεσμα προκάλεσε ανακούφιση, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ δεν απογοητεύθηκαν αφού είναι κοινό μυστικό πως δεν επιθυμούσαν αυτήν τη στιγμή εθνικές εκλογές. Πλέον, κυβέρνηση και κόμματα μπήκαν σε τροχιά ευρωεκλογών (απομένει άλλωστε λιγότερο από ένας μήνας μέχρι τις 7 Ιουνίου).

Πολύ κακό για το… τίποτα αποδείχθηκε η ψηφοφορία της περασμένης Δευτέρας. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που υποστηρίχθηκε από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, συγκέντρωσε 146 ψήφους (σε σύνολο 149), κατά της παραπομπής ψήφισαν 144, ενώ βρέθηκαν 5 λευκά και 3 ψήφισαν «παρών». Τα… τελευταία (8 συνολικά) προκάλεσαν σωρεία συζητήσεων και αναλύσεων ως προς το κόμμα προέλευσής τους. Ο αριθμός των λευκών ήταν σημαντικά μικρότερος απ’ ό,τι αναμενόταν με βάση και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που είχε διαμορφωθεί τις ημέρες πριν από την ψηφοφορία. Στην ομιλία του ο πρώην υπουργός υπεραμύνθηκε της αθωότητάς του, προτρέποντας τους βουλευτές να ψηφίσουν ό,τι θέλουν, αλλά καλώντας τους να αποδώσουν δικαιοσύνη. Πάντως, οι πιέσεις για παραίτησή του συνεχίζονται, αλλά ο κ. Παυλίδης δεν φαίνεται διατεθειμένος να το κάνει. Το πολιτικό κόστος για τη ΝΔ είναι σημαντικό και για τον λόγο αυτό βουλευτές ζητούν από τον Κ. Καραμανλή να μην τον συμπεριλάβει στις λίστες του κόμματος για τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Υπό το βάρος και των δημοσκοπήσεων, όπου καταγράφεται η αποστροφή των πολιτών για τη σκανδαλολογία, ο Γ. Παπανδρέου, κάνοντας στροφή στην τακτική του, εμφανίσθηκε θεσμικός και σε διάγγελμά του ανακοίνωσε ότι ως… πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

«Αδίστακτοι»

Κατά τα λοιπά, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής στο θέμα της «Ζήμενς» με το επιχείρημα ότι η υπόθεση ερευνάται από τη Δικαιοσύνη, ενώ απείχε από τη συζήτηση για νέα Προανακριτική με αντικείμενο τις καταγγελίες για τις άγονες γραμμές.

Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τη ΝΔ για «κουκούλωμα» των σκανδάλων, ενώ η κυβέρνηση κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ για «αδίστακτη σκανδαλολογία» με την οποία επιδιώκει να ευτελίσει την πολιτική ζωή και τη Δικαιοσύνη. Από την πλευρά του, ο Αλέκος Αλαβάνος με επιστολή του προς τους αρχηγούς των κομμάτων ζητεί με ομόφωνη απόφαση της Βουλής η διερεύνηση των σκανδάλων να γίνεται από τη Δικαιοσύνη, να μην υπάρχουν δηλαδή εξεταστικές, προανακριτικές κ.λπ. Πρόταση, η οποία απορρίφθηκε από την κυβέρνηση και εν μέρει από το ΠΑΣΟΚ ως αντισυνταγματική.

Στο περιθώριο της υπόθεσης Παυλίδη είχαμε νέα κόντρα Γ. Καρατζαφέρη και ΚΚΕ.

Αφορμή αυτήν τη φορά οι δηλώσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ, ο οποίος άφησε υπονοούμενα για τη στάση του Περισσού στην περίπτωση της αγοράς της εταιρείας «Γερμανός» από τον ΟΤΕ. Απαντώντας η κ. Παπαρήγα έκανε λόγο για «γκεμπελισμούς» και διατύπωσε υπαινιγμούς για ενδεχόμενη… χρηματοδότηση του κ. Καρατζαφέρη από ξένα κέντρα και υπηρεσίες!

Έρχονται νέα…

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ όπως αναμενόταν ήταν οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή και κατ’ επέκταση την ελληνική οικονομία. Όλοι οι βασικοί δείκτες(ανάπτυξη, έλλειμμα, ανεργία) παρουσιάζουν σταθερή επιδείνωση κάτι που καθιστά επιτακτική και αναγκαία τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Η κυβέρνηση είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη στο τέλος Οκτωβρίου να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες ολοκληρωμένο πρόγραμμα, βάσει του οποίου θα επιτύχει τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% το 2010. Στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, αλλά και τον χρόνο που θα ανακοινωθούν. Το δεδομένο είναι ότι πρέπει να εξασφαλίσει 5,5 δισ. ευρώ είτε από επιπλέον έσοδα είτε από τον περιορισμό των κρατικών δαπανών. Τον άλλο μήνα θα εξετασθούν τα αποτελέσματα των μέτρων που εφαρμόζονται και αναλόγως θα ληφθούν και νέα μέτρα. Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποιεί για το ενδεχόμενο κοινωνικής αναταραχής λόγω της οικονομικής κρίσης και εφιστά τη προσοχή των κυβερνήσεων.

Ανεβάζουν στροφές

ΣΕ ρυθμούς ευρωεκλογών μπήκαν πλέον τα κόμματα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχουν ανακοινώσει τα ονόματα των υποψηφίων. Χθες, ο Κ. Καραμανλής μίλησε στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ κηρύσσοντας ουσιαστικά τον προεκλογικό αγώνα, ενώ αντίστοιχα ο Γ. Παπανδρέου συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Στην αξιωματική αντιπολίτευση καθώς στις δημοσκοπήσεις μικραίνει η διαφορά με τη ΝΔ έχει ξεκινήσει συζήτηση σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών. Ορισμένοι μάλιστα εκτιμούν ότι αν η διαφορά περιορισθεί κάτω του 3% θα υπάρξουν γκρίνιες. Για τον λόγο αυτόν ο κ. Παπανδρέου έσπευσε να επισημάνει ότι σημασία δεν έχει η διαφορά, αλλά η νίκη. Πρώτο από όλα τα κόμματα το ΚΚΕ ανακοίνωσε τη λίστα με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές. Επικεφαλής θα είναι ο νυν ευρωβουλευτής Θ. Παφίλης και στη δεύτερη, ενδεχομένως, εκλόγιμη θέση είναι Γ. Τούσας. Η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε τους πολίτες να καταψηφίσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως η αποχή από τις εκλογές συμφέρει μόνον τα δύο μεγάλα κόμματα. Την κάθοδο στις εκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε ο Στ. Μάνος με τη «Δράση», στοχεύοντας στην εκλογή ενός τουλάχιστον ευρωβουλευτή.


Σχολιάστε εδώ